NaslovnaMornaricaRazarač iz WWII otkriven na dubini od 6.985 metara

Razarač iz WWII otkriven na dubini od 6.985 metara

Razarač američke mornarice koji je na Filipinima učestvovao u najvećem pomorskom okršaju Drugog svetskog rata sa superiornom japanskom flotom, proglašen je, po mišljenju eksperata, olupinom pronađenom na najvećoj dubini ikada.

USS Samuel B. Roberts

USS Samuel B. Roberts, poznat i kao “Sammy B i Sam Buca”, pronađen je u sredu, na dubini od 6.985 metara, razbijen na dva dela.

Sammy B je pronađen 426 metara dublje od USS Džonstona, olupine koja je do sada smatrana brodom koji je potopljen na najvećoj dubini, a koji je prošle godine u Filipinskom moru otkrio američki istraživač Victor Vescovo, osnivač kompanije Caladan Oceanic sa sedištem u Dalasu.

Razarač Sammy B je učestvovao u okršaju kod Samara, poslednjoj fazi bitke kod zaliva Lejte u oktobru 1944. godine, u kojoj je japanska carska mornarica pretrpela najveći gubitak brodova i nije uspjela da nadjača američke pomorske snage.

Prema nekim zapisima, američki razarač je navodno torpedom onesposobio jednu japansku tešku krstaricu i značajno oštetio drugu.

Nakon što je potrošio gotovo svu municiju, pogođen je torpedom sa vodećeg japanskog ratnog broda Jamato a nedugo potom i tone. Od posade koja je brojila 224 člana, 89 je poginulo, a 120 je spaseno.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave