Naslovna Novosti Velika pomorska vežba NATO na Baltiku: Učestvuju Švedska i Finska

Velika pomorska vežba NATO na Baltiku: Učestvuju Švedska i Finska

0
google news

NATO je pokrenuo pomorsku vežbu u Baltičkom moru, koja će trajati od 5. do 17 juna i u kojoj će učestvovati više od 75 letilica, 7.000 mornara, pilota i pešadinaca iz 16 država, a u vežbama učestvuju i zemlje koje su se prijavile za članstvo u Alijansi, Švedska i Finska.

Godišnja BALTOPS 22 pomorska vežba, pokrenuta 1972. godine, nije održana kao odgovor na konkretnu pretnju, međutim, kako navodi AP, Severnoatlanski savez je naveo da „sa Švedskom i Finskom, NATO koristi šansu da u nepredvidivom svetu pojača otpornost i snagu zajedničkih snaga”, preneo je Tanjug.

Mornari na razaraču sa vođenim projektilima klase Arleigh Burke USS Roosevelt učestvuju u gađanju iz pištolja 9 mm tokom vežbe BALTOPS 21, 10. jun 2021.

Američki general Mark Mili, komandant američkih Združenih snaga, rekao je da je važno za Sjedinjene Države i ostale zemlje NATO da pokažu solidarnost sa Finskom i Švedskom tokom ove vežbe.

On je rekao da će, iz perspektive Moskve, ulazak Finske i Švedske u NATO biti „vrlo problematičan” i ostaviće Rusiju u teškoj vojnoj poziciji, jer će biti potpuno okružena članicama NATO.

Helikopter MH-60S Seahawk dodeljen „Ghostridersima“ 28 helikopterske morske borbene eskadrile, napušta pilotsku palubu razarača sa vođenim projektilima klase Arleigh Burke USS Roosevelt tokom vežbe BALTOPS 21, 13. juna 2021.

Zemlje učesnice su Belgija, Bugarska, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Letonija, Litvanija, Holandija, Norveška, Poljska, Švedska, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države. One će primeniti mnoštvo sposobnosti koje demonstriraju inherentnu fleksibilnost pomorskih snaga, uključujući: amfibijske operacije, streljaštvo, vežbe protiv podmornica i protivvazdušne odbrane, kao i operacije čišćenja mina, uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava, podvodna vozila bez posade i medicinski odgovor.

Kao i u prethodnim iteracijama BALTOPS-a, pomorske i vazdušne snage će zajedno raditi na sprovođenju medicinske evakuacije, zajedničkog oporavka osoblja, protivvazdušne odbrane, operacija zabrane pomorstva, borbe protiv podmornica, protivminskih protivmera i amfibijskih operacija, kako bi ojačali koheziju i sposobnosti NATO saveznika i partnera. Ovogodišnju vežbu BALTOPS predvodi Šesta flota SAD, a izvodiće je udarne snage NATO-a.

Magnetni ekspedicioni lokator pretnje stoji na svojoj torbici između testova uspešnosti u otkrivanju materijala u plitkoj vodi tokom BALTOPS21 vežbe.

Finska i Švedska učestvuju u pomorskoj vežbi od sredine devedesetih godina prošlog veka, a BALTOPS 22, započet juče, završiće se u nemačkom gradu Kilu, 17. juna

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version