Naslovna Avijacija SAD poslali avione MiG-29 Ukrajini, ali za rezervne delove

SAD poslali avione MiG-29 Ukrajini, ali za rezervne delove

0
MiG-29UB se utovaruje u USAF C-17 na putovanje u SAD. Fotografija: US MoD
MiG-29UB se utovaruje u USAF C-17 na putovanje u SAD. Fotografija: US MoD
google news

Bajdenova administracija je navodno isporučila stare, bivše moldavske lovce MiG-29 Kijevu kako bi služili kao izvor rezervnih delova za održavanje preostalih aviona.

MiG-29UB prilikom utovara u USAF C-17 na put u SAD. Fotografija: US MoD

Prema pisanju različitih medija, lovci MiG-29 koje će Ukrajina dobiti nisu u letnom stanju i deo su kupovine SAD od Moldavije, još 1997. godine.

Pre izvesnog vremena, neki od ovih starih MiG-ova 29 korišćeni su kao neprijateljske mete u simuliranim borbama vazduh-vazduh a sve u cilju obuke američkih borbenih pilota.

Portparol američkog Ministarstva odbrane Džon Kirbi, ne želeći da ulazi u detalje o tipu aviona koji se isporučuje Ukrajini ili njihovom operativnom statusu, prokomentarisao je sledeće; „Danas imaju više borbenih aviona na raspolaganju nego pre dve nedelje.“ „Ne ulazeći u detalje o tome šta druge zemlje isporučuju, rekao bih da su dobili dodatne avione i rezervne delove za povećanje svoje flote“.

Pomoć se povećava, ali borbeni avioni koje Kijev traži ne pristižu

Iako zapadne zemlje postepeno povećavaju svoju vojnu pomoć Ukrajini, uključujući sve više teškog naoružanja, kao što su samohodne haubice, oklopna vozila otporna na mine, pa čak i helikoptere Mi-17, evidentno je da snabdevanje savremenim borbenim avionima izostaje.

Kijev već nedeljama traži od zapadnih saveznika da ih snabdevaju modernim lovcima. Prvo je razmatrana mogućnost prebacivanja MiG-ova 29 iz Poljske, Bugarske ili Slovačke, ali je rizik od eskalacije sukoba ocenjen neprihvatljivim, pa operacija nije odobrena.

Zatim je Ukrajina zatražila zapadne lovce kao što su F-16, F-18 i čak F-15, tvrdeći da bi piloti mogli da se prilagode za nekoliko nedelja, ali je ova opcija prošla sa još manje entuzijazma od prethodne.

Ukrajinski Mig-29

Konačno, piloti ukrajinskog vazduhoplovstva odlučili su da preuzmu stvari u svoje ruke. Koristeći ogromnu moć interneta i društvenih mreža, direktno su apelovali na svetske milionere da privatno nabave i prenesu lovce koji su im “potrebni da ostanu u borbi”, u okviru inicijative #Buymeafighterjet.

Do sada je ova pošiljka MiG-29 Fulcrums iz Sjedinjenih Država je nešto najbliže želji Ukrajine da dođe do željenih borbenih aviona. To nije ono što ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo traži i treba, ali je dokaz da se vojna pomoć povećava, ali i stepen angažovanja zapadnih zemalja.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version