Naslovna Avijacija Vojska Slovenije dobija novi transportni avion

Vojska Slovenije dobija novi transportni avion

0
google news

Slovenija je nabavila vojno-transportni avion C-27J Spartan, a proizvođač Leonardo je rekao da je ugovor, koji uključuje jedan avion, potpisan 30. marta 2022. godine.

Sporazum, potpisan između slovenačkog Ministarstva odbrane (MO) i italijanskog proizvođača Leonardo, zajedno sa Upravom za plovidbenost italijanskog generalnog sekretarijata odbrane i Nacionalnim direktoratom za naoružanje, pokriva avione, kao i opremu za vazdušno-medicinsku evakuaciju, obuku i dve godine podrške.

„Sporazum je u skladu sa okvirom međuvladinog sporazuma između Italije i Slovenije, koji su 17. novembra 2021. potpisali italijanski ministar odbrane Lorenco Guerini i slovenački ministar odbrane Matej Tonin, a namenjen je jačanju bilateralne saradnje između dve zemlje“, rekao je Italijan. proizvođač navodi u saopštenju Leonardo. Međutim, u saopštenju nije otkriven datum isporuke niti vrednost ugovora, iako je Jane’s ranije izvestio da 15. vazdušni puk (15. vojni puk – 15. PVL) u sastavu Slovenačke vojske (SV) očekuje da dobije italijanski transportni avion. C-27J do 2025.

Odluka Slovenije da kupi C-27J Spartan usledila je nakon ocene slovenačke vlade da je pandemija Covid-19 otkrila nedostatak kapaciteta i kapaciteta za nacionalni vazdušni transport. Novi C-27J koristiće VS za prevoz vojnika za borbene i humanitarne misije, medicinsku evakuaciju i slično.

Vest o narudžbi stigla je 14 godina nakon što je Slovenija povukla svoju prethodnu odluku o kupovini para lakih taktičkih transportnih aviona 2008. godine zbog budžetskih ograničenja i iznenadnog pada C295, koji se tada smatrao najboljom platformom za vazdušni transport za slovenačku vojsku. . Prilikom izbora tipa aviona, vlada je birala između Leonarda (tada Alenia) C-27J i Erbasa C295. Koketirali su i sa četvoromotornim turboelisnim C-130J-30 hercules Lockheed Martin-om, Embraerovim dvomotornim turbopropelerskim KC-390 milenijum i Erbasovim četvoromotornim turboelisnim A400M atlasom u kategoriji transportera „srednjeg leta”.

Odluka je doneta u okviru NATO-ovih programa Strategic Airlift International Solution (SALIS), tako da je Slovenija odlučila da kupi laki transportni avion, a izbor je pao na C-27J. Standardni Spartan ima nosivost od 11 tona i domet od 5.685 km.

Italijanski proizvođač Leonardo nedavno je predstavio projekat C-27J sledeće generacije (NG), koji uključuje novi kokpit sa displejima, meteorološkim radarom, modernom opremom za navigaciju i komunikaciju, kao i „napredne aerodinamičke karakteristike“. Iako kompanija ne daje detalje, C-27J NG pokazuje aerodinamička poboljšanja koja uključuju krila i druge elemente dizajnirane da povećaju efikasnost goriva i shodno tome poboljšaju nosivost, domet i izdržljivost. Leonard je ranije najavio da će ove inovacije biti ugrađene na novi C-27J, koji napušta proizvodnu traku, a ova nova konfiguracija će takođe biti dostupna postojećim korisnicima Spartana kao retrofit. Osim Slovenije, avione Spartan naručile su ili već koriste Australija, Bugarska, Čad, Grčka, Italija, Kenija, Litvanija, Meksiko, Maroko, Peru, Rumunija, Slovačka, SAD i Zambija.

Priredio: B. Knific, foto: Leonardo

Revija Obramba

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version