Naslovna Mornarica Potapanje broda ”Orsk”?

Potapanje broda ”Orsk”?

0
google news

Ukrajinska mornarica je 24. Marta izvestila da je u okupiranom lučkom gradu Berdjansk uništila ruski desantni brod ”Orsk” (БДК Орск). Rusija nije odmah komentarisala ovu tvrdnju.

Rusija je, naime, u posedu ove luke na Azovskom moru, oko 80 kilometara zapadno od Mariupolja, od 27. februara 2022 — nekoliko dana nakon početka invazije. Ujedno, ”Orsk” je bio prvi ruski brod koji je uplovio u Berdjansk a 21. Marta je iskrcao borbena oklopna vozila. Ukrajina je takođe tvrdila da su još dva broda oštećena i da je rezervoar sa 2721 tona goriva uništen kada je ”Orsk” potopljen, što je izazvalo požar koji se proširio na obližnje zalihe municije.

S druge strane, komanda pomorske pešadije Ukrajine saopštila je da je usled požara u luci Berdjansk na ”Saratovu” eksplodirala municija i izazvala požar a da je oštećen i BDK ”Konstantin Oljšanskij” (БДК ”Константин Ольшанский”), na kome su poginula 3 a ranjena 3 mornara. Zanimlјivo je da Ukrainci naglašavaju kako su brodovima komandovali oficiri koji su 2014 godine napustili ukrajinsku i prešli u rusku vojsku. ”Saratovom” je komadovao kapetan 2 ranga Vladimir Hramčenkov, ranije zapovednik ukrajinskog SDK ”Kirovgrad”, dok je komandir BDK ”Novočerkask” bio kapetan 2 ranga Jurij Pavlov Viktorovič koji je do prelaska u rusku vojsku 2014 vršio dužnost pomoćnika zapovednika PDK ”Konstantin Olјšanskij”. 

Veliki desantni brod ”Orsk” (Большой десантный корабль ”Орск”) – projekat 1171 (šifra ”Tapir”, po NATO kodifikaciji ”Aligator”) – izgrađen je 1967-1968 godine pod fabričkim brojem 69 u Pribaltičkom SSZ ”Jantar” (ССЗ ”Яантарь”),  Kalinjingrad. Deplasman broda bio je 4650 t, dužina – 113,1 m, širina – 15,6 m, a gaz – 4,5 m. Posedovao je dva motora M-58A-4 snage po 9000 ks; maksimalna brzina plovidbe bila je 16,5 čvorova, dalјina plovidbe do 4800 milјa a posadu je činilo 55 mornara. Na palubi se moglo rasporediti do 1500 tona robe (tehnika i kamioni) ili 20 tenkova a primao je do 300-425 vojnika. Brod je bio naoružan sa sparenim protivavionskim topom 57 mm ZIF-31B i 2-3 protivavionska prenosna raketna bacača (PZRK). Nalazio se u sastavu 197 brigade desantnih brodova Crnomorske flote. Ruski izvori su 21 Marta podvlačili da su konstruktivne osobenosti brodova projekta 1171 omogućili da se sa njih lučim dizalicama istovaruju BTR, što je od velikog značaja za dalji razvoj operacija.

Konstantin Oljsjanski koji je navodno takodje izbacen iz upotrebe

BDK ”Orsk” je, navodno, pogođen dok se nalazio kod vezova 7 i 8. Vez 7 je, naime, bio namenjen za utovar i istovar mazuta i maziva na tankere. Usled katastrofe, izvesno vreme će van funkcije biti i vezovi 3, 4, 5, 6, 7, 8 i 9, a moći će se delimično koristiti samo 1 i 2. Ulaz u luku je između krajeva severozapadnog lukobrana i ima dubinu oko 5 metara.

Još uvek nije jasno šta je izazvalo požar u luci i eventualno uništenje ”Orska”. Kao uzroci, navode se havarija u luci, akcija ukrajinskog specnaza ali i pogodak raketom ”Točka-U”. ”Točka” je stari sovjetski taktički raketni sistem divizijskog tipa, čiji je razvoj započet još prema nalogu № 148-56 od 4 Marta 1968 godine. Radovi su sprovođeni u ”KB Mašinogradnja” u Kolomni. (АО Научно-производственная корпорация „КБ машиностроения“) pod rukovodstvom Sergeja Nepobedimog (Сергей Павлович Непобедимый, 1921-2014). ”Točka” (”Точка У”) je jednostepena raketa na čvrsto gorivo koja se kontroliše tokom leta (nije balistička) a sastoji se od raketne jedinice 9M79 (9M79M, 9M79-1) sa kormilom i krilima u obliku slova X i neodvojivom bojevom glavom. Širok spektar zamenljivih bojevih glava omogućava rešavanje više zadataka koje i povećava efikasnost u specifičnim uslovima primene. Masa rakete je 2010 kg, radijus dejstva od 15 do 120 km a brzina 1100 m/s, pri čemu bojeva glava nosi 482 kg eksplozivnog punjenja. 

Usled nezapamćene blokade informacija sa ruske strane (koje su i inače ubek bila šture i sa zadrškom) i maksimalno raširenih (često neproverljivih) ukrajinskih i zapadnih vesti, za sada je samo poznato da je luka Berdjansk zahvaćena velikim požarom, da su usledile eksplozije i da su Rusi brodove udaljili od vezova. Prema našem mišljenju, eventualno uništenje jednog zastarelog transportno-desantnog broda ograničenog kapaciteta ne zaslužuje senzacionalne vesti. Daleko je važnije onesposobljavanje same luke, pošto bi ograničavanje snabdevanja morskim putem za Ruse predstavljalo veliki logistički problem u daljim operacijama.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version