Naslovna Oružje Novo Oružje Cirkon, ruska hipersonična protivbrodska krstareća raketa

Cirkon, ruska hipersonična protivbrodska krstareća raketa

2
google news

Prema (ne)zvaničnim izveštajima Rusi su 19 marta objavili snimak dejstva raketom Cirkon na ukrajinsko skladište oružja.

O kakvom oružju se radi?

Fregata Gorkhov ispaljuje Cirkon

”Cirkon” ili 3M22 je ruska hipersonična (Hypersonic, brzina veća od 5 Maha) protivbrodska krstareća raketa sa nadzvučnim nabojnomlaznim motorom (scramjet) koju razvija Aksionarsko društvo ”Naučno-proizvodna korporacija mašinogradnje” (Акционерное общество ”Научно-производственное объединение машиностроения”) iz Perutova, Moskovska oblast. Raketa je deo borbenog kompleksa ”Cirkon” 3K22. Planirano je da zameni tešku protivbrodsku raketu PKR P-700 kompleksa raketnog oružja ”Granit” (Indeks 3M45, NATO kodifikacija SS-N-19 ”Shipwreck”).

Osnovna razlika ove od drugih ruskih i inostranih protivbrodskih raketa je znatno veća brzina leta, koja iznosi oko 8 Maha. Šta više, Putin je izjavio da je ”Cirkon” sposoban da postigne brzinu ”oko 9 Maha na udaljenosti većoj od 1000 km, da može da uništi pomorske i kopnene ciljeve, te da je predviđena za upotrebu sa već postojećih brodova i podmornica za raketne sisteme Kalibar”. Cirkon je prva hipersonična raketa na svetu lansirana i sa površinskog broda i sa zaronjene podmornice.

Prema američkim izborima, ”buster”, prvi, pogonski stepen rakete na čvrsto gorivo ubrzava projektil do nadzvučne brzine. Nakon toga, nadzvučni nabojnomlazni motor (scramjet) na tečno gorivo (Decilin, Т-10, JP-10 mlazno gorivo, ugljovodonik po oštoj formuli C10H16), smešten u drugom stepenu, ubrzava raketu do hipersonične brzine. ”Cirkon” leti do cilja na visini od 30-40 km gde je otpor vazduha mali tako da se značajno povećava domet i brzina. Osnovna namena ”Cirkona” je uništavanje neprijateljskih brodova različitih klasa (od fregata do nosača aviona), kao i kopnenih vojnih ciljeva u radijusu uništenja. Brzinske karakteristike ”Cirkona” (~10.200 km/h) čine ga nedostupnim za postojeće protivraketne odbrambene sisteme. Gotovo je nemoguće odbraniti se od takve rakete, kao i blagovremeno otkriti njeno lansiranje. ”Cirkon” se može lansirati iz univerzalnih brodskih lansera 3S14 (UKSK,  Универсальный корабельный стрельбовый комплекс 3С14).

Testiranje Cirkona

Planirano je da se izgradi 12 fregata 22350M (povećan deplasman), od kojih će svaka moći da nosi do 48 krstarećih raketa ”Kalibar”, ”Oniks” i ”Cirkon” (brodovi ”Projekta 22350” – do 16 krstarećih raketa ”Kalibar”, ”Oniks” i ”Cirkon”).

Kako se navodi, planirano je da hipersonične krstareće rakete ”Cirkon” za podmornice budu uvedene u službu ruske mornarice 2025. godine, zajedno sa prvim redovnim nosačem – nuklearnom podmornicom projekta 885M ”Perm” izmenjenog dizajna.

Navodni snimak pogotka Cirkona na ukrajinsko skladiste

TTK ”Cirkon”

  • Dužina: 8-9,5 m.
  • Prečnik: 600 mm
  • Gorivo: Decilin (Т-10)
  • Brzina: više od 8 Maha (6000-10.200 km/h odnosno 1650-2800 m/s)
  • Maksimalni domet: do 1600 km
  • Maksimalna operativna daljina: 135 do 270 nautičkih milja ili 250 do 500 km (po ameičkim podacima 540 nautičkih milja odnosno 1000 km)
  • Visina leta: 28 km
  • Sistem upravljanja: Inercijalna navigacija INS  (inertial navigation system) + samonavođena glava ARLGSN (Головка самонаведения, homing head).
  • Bojeva glava mase 300-400 kg sa manje od 300 kg visokobrizantnog eksploziva (HE, high explosive) ili nuklearna taktička bojeva glava od 300 kilotona.

2 KOMENTARA

  1. Bas sam video sliku tog cirkona koji je pao negde u nekoj sumi, i zacudo nije eksplodirao! To znaci da je cirkon pouzdan i da garantovano pogadja u krug od 5 kilometra!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version