Naslovna Novosti Dron nosio bombu težine do 120 kg, eksplodirala je ispod zemlje?

Dron nosio bombu težine do 120 kg, eksplodirala je ispod zemlje?

0
google news

Dobro upućeni izvori iz Ministarstva Odbrane Republike Hrvatske rekli su za HRT kako je bomba mogla biti teška do 120 kg i kako je zbog udara u meko tlo eksplodirala pod zemljom. Da je pala na beton ili asfalt, kažu, bilo bi katastrofalno 

Jutros je na Jarunu izvučen veći dio bespilotne letjelice koja se u četvrtak srušila u Zagrebu. Ministar obrane Mario Banožićpotvrdio je kako su u krateru pronađeni tragovi eksploziva i avio bombe koji ukazuju na to da nije riječ o izviđačkoj letjelici.

Slijedi istraga koja bi trebala otkriti sve detalje ovog nezapamćenog incidenta koji je tek pukom srećom završio bez žrtava. Dobro upućeni izvori iz MORH-a rekli su za HRT kako je bomba mogla biti teška do 120 kg i kako je zbog udara u meko tlo eksplodirala pod zemljom. Da je pala na beton ili asfalt, kažu, moglo je doći do katastrofalnih posljedica.

Analizom informacija iz pronađene crne kutije i usporedbom s radarskim slikama trebalo bi se saznati tko je lansirao letjelicu.

– Treba nastaviti s punom i neovisnom istragom svih elemenata kako bi se utvrdilo što je dovelo do ove neželjene situacije, odnosno ozbiljnog sigurnosnog incidenta. S jedne strane naše institucije i saveznici iz NATO saveza trebaju utvrditi tko je letio, zašto je letio, tko je uputio letjelicu, s kojim ciljem i kakvom opremom. Preklapanjem radarskih slika, analizom elektroničkih podataka koji se nalaze sustavu doći do one točke odakle je ona krenula slobodnim pravcem prema RH. Naime, ja sam i dalje uvjeren da letjelici nije bio cilj niti namjera onoga tko je uputio letjelicu da se napadne Zagreba ili Hrvatsku – rekao je Gordan Akrap iz Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

Idućih dana detaljno će se pregledavati teren, a za srijedu je sazvana i izvanredna sjednica ministara obrane u NATO-u.

↑ Preuzeto sa: 24sata.hr ↑

Bomba od 120kg?

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version