Naslovna Novosti Milanović o padu letelice: Kako je moguće da nije srušena na putu...

Milanović o padu letelice: Kako je moguće da nije srušena na putu od Ukrajine do Zagreba

0
google news

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović kaže da je pad bespilotne letelice koja je izazvala eksploziju u Zagrebu ozbiljan incident. Navodi da je letelica doletela iz prostora Ukrajine i srušila se iznad Zagreba kad je nestala bez goriva. Kaže da je preko 40 minuta letela iznad Mađarske i sedam minuta u hrvatskom vazdušnom prostoru.

Zoran Milanović je pozvao građane da budu mirni i istakao da su procene da pad letelice u Zagrebu nije usmeren protiv Hrvatske.

“Određene proceduralne stvari moramo ispitati – kako je do ovog došlo, a da letelica veličine aviona nije srušena na putu od Ukrajine do Zagreba”, rekao je Milanović u obraćanju povodom pada letelice. Naglašava da je trenutno predmet ozbiljne istrage kako je moguće da jedna nesofisticirana letelica provede više od sat vremena iznad članica NATO saveza, a da niko to ne primećuje.

“Pitanje je da li je Hrvatska sa ovim stepenom odbrane mogla išta napraviti. Bilo je vrlo kratko u našem vazdušnom prostoru”, ističe Milanović.

“Nisam se čuo sa Orbanom”

Milanović kaže da se nije čuo sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, ali da ga je hrvatski premijer Andrej Plenković video u Francuskoj, na sastanku evropskih lidera povodom rata u Ukrajini. “I Mađarska je trebalo da ima podatke u najkraćem mogućem vremenu, a nije se dogodilo ništa”, rekao je Milanović.

Naglašava da je događaj ozbiljan i da će sednica Vijeća za nacionalnu sigurnost biti održana kada se obave dogovori sa premijerom Plenkovićem. “Brifiran sam pre pola sata. Sednica Vijeća u formatu koji se koristi kao prilika za fotografiranje nema smisla. Kad me u ovakvom trenutku nazove premijer, kad se čujem sa ljudima koji nešto znaju, kada se čujem s gradonačelnikom, to je to. Vijeće nije operativno telo”, objasnio je Milanović.

“Zavisimo od zapadnih saveznika”

Milanović je istakao da Hrvatska, kada je u pitanju protivvazdušna odbrana, zavisi od zapadnih saveznika sve dok ne dobije 12 aviona koji će, kako kaže, isto biti beskorisni dok se u njih ne ulože neka sredstva.

“I u najboljim okolnostima, ovo je takva vanredna i nepredviđena situacija da morate zavisiti od partnera i članica NATO-a, koje nam nisu nesklone i očito je kod njih došlo do nekog propusta”, smatra Milanović.

Tvrdi da nema potrebe da zove ukrajinskog ambasadora na razgovor jer je tamo rat i situacija je izvan kontrole.

“Samo se nadamo da se to više neće dogoditi” naglasio je Milanović.

Na mestu eksplozije krater i dva padobrana 

Snažna eksplozija kojoj je prethodio pad bespilotne letelice, odjeknula je sinoć oko 23 sata u Zagrebu, u blizini studentskog doma “Stjepan Radić” na Jarunu, potvrdila je rano jutros hrvatska policija.

Na mestu eksplozije ostao je krater prečnika tri metra. Pronađena su dva padobrana i krhotine, a nekoliko automobila je oštećeno. Niko nije povređen.

Vlada Hrvatske je saopštila da je letelica u hrvatski vazdušni prostor ušla iz smera istoka prema zapadu, odnosno iz vazdušnog prostora Mađarske, brzinom od 700 kilometara na čas, na visini od 1.300 metara. Premijer Andrej Plenković kaže da je reč o letelici ruske proizvodnje.

Izvor: RTS

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version