Naslovna Avijacija Black Hawk leteo bez posade po prvi put

Black Hawk leteo bez posade po prvi put

0
Black Hawk leteo bez posade po prvi put
Black Hawk leteo bez posade po prvi put
google news

Lockheed Martin je prvi put leteo svojim “opciono pilotiranim vozilom (OPV)” Sikorsky UH-60A/S-70 Black Hawk test helikopterom, saopštila je kompanija.

Black Hawk leteo bez posade po prvi put

Na 30-minutnom letu, koji je održan u bazi američke vojske u Fort Kembelu u Kentakiju, PRVI put je OPV Black Hawk leteo bez posade. U projektu su učestvovali i Američka Agencija za napredne istraživačke projekte (DARPA) sa Aircrew Labor In-Cockpit Automation System (ALIAS).

“Black Hawk je prepravljen sa Sikorsky MATRIX tehnologijama autonomije koje čine jezgro ALIAS-a, i može da promeni način na koji avijatičari i vazduhoplovne posade izvršavaju svoje misije, pružanjem pomoći prilikom letenja sa ograničenom vidljivošću ili bez komunikacije”, navodi DARPA.

Kako je napomenula agencija, ALIAS ima za cilj da pomogne izvršenju čitave misije od poletanja do sletanja, uključujući autonomno rukovanje nepredviđenim događajima kao što su kvarovi na helikopterskom sistemu.

Black Hawk leteo bez posade po prvi put

Kao što je ranije opisala DARPA, ALIAS je dizajniran da funkcioniše kao “prilagodljivi, lak za montažu, prenosivi komplet koji bi obezbedio visok nivo automatizacije u već postojeće letilice, omogućavajući im rad bez posade”. NASA, američko vazduhoplovstvo, američka vojska i američka mornarica pokazale su interesovanje za potencijalne mogućnosti ALIAS-a i podržavaju ovaj program.

Black Hawk leteo bez posade po prvi put

Američka vojska odavno testira potencijalne tehnologija kao što je ALIAS, uključujući one predstavljene u programu budućeg vertikalnog podizanja (FVL). U narednih mesec dana, program ALIAS planira da sprovede prvi elektronski upravljan let helikoptera UH-60M-model Black Hawk u Fort Justisu, Virdžinija.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version