Naslovna Oružje Novo Oružje Aspid – Novi pištolj za IPSC stiže iz Rusije

Aspid – Novi pištolj za IPSC stiže iz Rusije

0
google news

Nakon raspada SSSR i liberalizacije tržišta naoružanja izbila je velika konkurencija među mnoštvom proizvođača. U markentinškoj kampanji, svaki od njih se trudi da svoj proizvod predstavi kao jedinog pravog naslednika čuvenog Makarova. Tako ćemo i za ovaj model videti manje-više istu marketinšku kampanju.

Aspid
Aspid (Foto:Rostec)

Pištolj Aspid (kodno ime Elapid) prvobitno je zasnovan na municiji kalibra 9x21mm ali iz komercijalnih razloga je na tržište plasiran u kalibru 9x19mm. Njega je početkom godine prezentovao proizvođač CNIITočmaš (iz grupacije Rosteh) koji je pre toga kreirao i borbeno-taktički komplet uniforme „Ratnik-2“, namenjen opremanju ruskog vojnika budućnosti.

Na prvi pogled, ovaj pištolj je znatno veći u poređenju sa „malim“ Makarovom i „užim“ Jariginom. Predviđen je za gađanje na distancama do 50 m.

Aspid je zasnovan na liniji pištolja – „zmija“: „Udav“ (Boa) i „Poloz“ (Smuk). Može se koristiti u konkurenciji za tri praktične klase gađanja: „standardno“, „lako“ i „serijsko“. Pištolj za „standardnu“ klasu (modifikacija RG120) opremljen je okvirom sa 22 metaka, za „serijsko“ i „lako“ (modifikacija RG120-1) – sa 18 metaka (laki „Aspid” je dobio držače za kolimatorski nišan), a za serijsko je opremljen pikatini šinom za dodatnu opremu.

Modifikacije RG120 i RG120-1 se takođe razlikuju po tome što RG120-1 nema spoljne mehaničke komande, sve su unutrašnje, automatske. Ovo vam omogućava da oružje brzo izvadite iz futrole, bez straha da će te ga zakačiti za nešto što štrči. Ušteda čak i delića sekunde može poboljšati rezultat takmičara, za ne? U zavisnosti od konfiguracije, težina pištolja sa praznim okvirom biće od 800 do 1100 grama.

Aspid
Aspid (Foto:Rostec)

Kod konstrucije Aspida je vidljiva veća primena novih tehnologija. Radni delovi pištolja (navlaka, cev, opruga i sl.) su napravljeni od čelika, dok u ramu dominiraju materijali sastavljeni od specijalnih karbonskih vlakana koji se koriste u vazduhoplovnoj industriji. Radi se o čvrstom i dugovečnom pištolju koji će pružiti maksimalan osećaj zadovoljstva na strelištu.

Aspid zaista nudi izuzetnu lakoću i komfor prilikom gađanja meta. Ima odličnu nišansku liniju. Ukoliko ste osoba koja želi da na njemu montira mnogo taktičkih dodataka koji će povećati „užitak“ gađanja i konačno njegovu efikasnost, na njemu ima dosta mesta za ugradnju najrazličitijih modela refleksnih nišana, taktičkih baterija, i pištoljskih rukohvata.

Aspid (Foto:Rostec)

Garantni rok pištolja je najmanje 25 hiljada metaka, a na okvir najmanje 7 hiljada metaka. Oružje može da radi na temperaturama od minus 30 do plus 50 stepeni.

Kompanija koja proizvodi ovaj pištolj još nije otkrila njegovu maloprodajnu cenu, ali je pretpostavka da će „Aspid“ biti u rangu sa cenom austrijskog Glock 17. Dakle u rasponu od 400-500 američkih dolara.

Aspid

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version