Naslovna Oružje Novo Oružje Lebedev PLK – Novi pištolj Rosgvardije

Lebedev PLK – Novi pištolj Rosgvardije

0
Lebedev PLK - Novi pištolj Rosgvardije
Lebedev PLK - Novi pištolj Rosgvardije
google news

Kompaktni pištolj Lebedev 9 mm je „sve što očekujete od pištolja. Poseduje promišljen dizajn, ergonomiju, pouzdanost i borbene performance,” kažu iz grupe ‘’Kalašnjikov’’, kompanije koja ga proizvodi.

Dmitrij Lebedev
Dmitrij Lebedev

Istaknuti strelac i konstruktor Dmitrij Lebedev je u okviru koncerna ‘’Kalašnikov’’ 2014. godine započeo razradu novog ruskog pištolja (tako je i nastao naziv Pistolet Lebedeva 2014, PL-14). Prvi prototip predstavvljen je 2015 godine na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu Armija u blizini Moskve. Godinu dana kasnije, na istom forumu je prikazana  poboljšana i modernizovana vertika PL-15, kao i skraćena verzija, sa indeksom PL-15K. Osnovna ideja je bila da ovo oružje zameni zastareli 9 mm PM (Pistolet Makarova) ali, iz nepoznatih razloga, dve godine se nije ništa znalo o sudbini konstrukcije Levedeva. Tek 2018 godine je Aleksandr Gvozdik, director Iževskog zavoda, izjavio da je fabrika obezbedila sve uslove za početak serijske prozvidnje oružja PL-15 i PL-15K. Na čuvenom sajmu u Abu-Dabiju ‘’IDEX’’u februaru 2018, međutim, Rusi su predstavili samo sportsku varijantu OL-15 pod nazivom SP1. Oružje je prvenstveno bilo namenjeno članovima Međunarodne konfederacije prakičnog streljašva. 

Lebedev PLK - novi pištolj Rosgvardije
PLK

Konačno, prošle, 2021, proneli su se glasovi da Moskva ima naperu da pištoljem Lebedeva opremi vojsku i strukture javne i državne bezbednosti.

Serija PL-15 je dizajnirana za službene formacije kao moguća zamena za Makarov PM 9x18mm i novije oružje, pištolj  9x19mm Jarigina ‘’Grač’’ (Пистолет Ярыгина) MP-443. PL-15 se bazira na kratkom trzanju cevi i zatvarača, pri čemu se odbravljivanje vrši padom cevi (bregasta brava, slično rešenje kao kod FN/Browning P-35 Hi-Power). Kao takvo, to je prilično konvencionalno oružje.Dužina cevi je 112 mm, a oružje je razvijeno za municiju 9×19 mm Parabellum. Sve spoljne komande su postavljene obostrano tako da pištojl mogu koristiti i levoruki strelci. 

Istovremeno, razvijena je i varijanta sa jednostrukim dejstvom obarače, PL-15-01 i PL-15K-01, koji ima znatno manju silu na obarači i njen kraći hod. 

Tokom oktobra 2021 pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova usvojili su u naoružanje varijantu PLK (kompaktni pištolj Lebedeva), Rosgvardija – MPL (modularni pištolj Lebedeva) a na tržište je plasirana i civilna varijanta – PLK-T (traumatski pištolj Lebedeva). Varijanta MPL (MPL1) ima nešto produženu cev (127 mm) sa spoljašnjim navojima na ustima za montažu titanijumskog prigušivača zvuka.  Obe MPL varijante imaju dvorede okvire (koji pri ustima prelaze u jednoredi) kapaciteta 16 metaka (MPL) i 14 metaka (PLK), a dostupan je i opcioni okvir za 19 metaka.

PLK

Svi pištolji Lebedeva imaju garantovani vek cevi od 40.000 metaka, što nije baš tako dobro kao Glock-ova garancija od 50.000 metaka (obično traje 100.000 metaka ili više), ali je bolje od trenutnog (od 2003.) i kontroverznog Jarigina ‚‘Grač‘‘, koji ima vek cevi od samo 10.000 metaka.

Ruska 7N21 sa čeličnim jezgrom, 9x19mm
Ruski 7N21 sa čeličnim jezgrom, 9x19mm

Važno je napomenuti da su pištolji Lebedeva predviđeni da izdrže visoke pritiske (2830 bara) ruskog metka 9×19 mm; oružje ispaljuje projektil sa čeličnim jezgrom mase 5 grama i probija oklop brzinom od 563 m/s! Šta više, pištolji Lebedev očigledno poseduju i sposobnost selektivne paljbe: „Mogućnost ponavljanja vatre, automatske… je funkcijakoja  je ugrađena u sistem, omogućavajući ponovljeno ispaljivanje.” Međutim, eksterni selektor nije standardna oprema, a pištolj je namenjen uglavnom za poluautomatsku vatru. Pretpostavlja se da će selektor biti ponuđen samo specijalnim vojnim jedinicama, po potrebi.

Dmitrij Tarasov, generalni direktor Koncerna Kalašnjikov, izvestio je da su novi pištolj Lebedev PLK u potpunosti testirali i pozitivno ocenili Ministarstvo unutrašnjih poslova (MVD) i Ruska nacionalna garda, ili Rosgvardija. Kao što smo rekli, Nacionalna garda je zvanično usvojila MPL i MPL1, dok je MVD usvojio kompaktni, PLK pištolj za jedinice za borbu protiv narkotika i policije.

rosgvardii
Rosgvardija

Definišuća karakteristika serije pištolja Lebedev je odlična ergonomija. Ne samo da su sve komande obostrane, već je i rukohvat zakrivljen do savršenstva, a oružje je bez oštrih uglova i ivica (za razliku od Grača i Makarova). Cev je spuštena nisko, blizu šake strelca, slično kao kod olimpijskog Valthera OSP, što poboljšava preciznost, kontrolu i smanjenjuje trzaj, što je posebno važno kod upotrebe probojne municije 7N21.

Novi, kompaktni Lebedev PLK sa okvirom od legure je prilično lagan, udoban za rukovanje, prilično precizan do 100 metara, sa efektivnim dometom od 55 m. Dakle, oružje je daleko pouzdanije od sadašnjeg, službenog pištolja Jarigina (koji se reklamira kao „najgori pištolj“ u Rusiji), sa predloženom cenom od 700 dolara, iako može koštati više od toga na međunarodnom tržištu jer je proizvođač trenutno pod sankcijama SAD i Evrope. 

https://www.youtube.com/watch?v=XiREuqE9ThA
Lebedev PLK

Međutim, rusko Ministarstvo odbrane je već izrazilo veliko interesovanje za potpuno novi, TozMaš SR-2 Udav („Boa“), za koji je sada očigledno predviđen da umesto Lebedeva postane sledeći standardni vojni pištolj. Komercijalna varijanta je već dostupna za kupovinu.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version