Naslovna Oružje Novo Oružje 5 NAJPOPULARNIJIH 9mm PIŠTOLJA

5 NAJPOPULARNIJIH 9mm PIŠTOLJA

1
Glock-9mm-
Glock-9mm-
google news

Metak 9mm Luger će se definitivno koristiti još mnogo mnogo godina. Evo pet najpopularnijih pištolja koji ga koriste u Americi.

Kratki podsetnik: Metak 9 mm Luger (9×19 mm), konstruisao je pre Velikog rata Georg Luger (po njemu je idobio naziv). To je  jedan od pištoljskih kalibara sa najdužim stažom u istoriji. Uveden 1901. godine, služio je u gotovo svim sukobima sve do danas. Od nemačke vojske iz Prvog svetskog rata do britanske koja se bori sa ISIS-om u Siriji, 9mm Luger služi više od jednog veka. Uprkos starosti, zbog inovacija u performansma i ubojitosti, 9 mm je dans još popularniji i opasniji.

Adekvatno moćan i kompaktan, 9 mm Luger metak je stekao ponovnu popularnost i 1980-ih kada su takozvani „Wonder Nine“ pištolji prekinuli dominaciju revolvera i pištolja velikog kalibra na tržištu. 9mm Luger je standardni kalibar pištolja za članice NATO. Koriste ga mnoge armije zahvaljujući pištoljima druge ili treće generacije, a nedavno ga je ponovo usvojila američka vojska za svoj novi, modularni sistem M17. Metak 9mm Luger će se koristiti još mnogo godina. Evo pet najpopularnijih pištolja u kojima se ovaj kalibar koristi.

Glock G19

Glok 19 je bila jedna od prvih proizvedenih varijanti Gloka. Pojavio se 1988. godine a u osnovi isti je kao i raniji modeli, ali sa kraćom cevi i drškom. Tako je kapacitet okvira smanjen  sa 17 na 15 metaka, ali je oružje pogodnije za skriveno nošenje. Danas je među ljubiteljima pištolja opštepriznat kao najbolji Glock model za sveobuhvatnu upotrebu. Glok 19 su usvojile američke mornaričke foke (SEAL) i rendžeri, a modifikovana verzija je učestvovala na konkursu za modularni sistem pištolja armije USA.

Pištolj je sa dvostrukim dejstvom (DA), što znači da nakon ispaljenog prvog metka treba samo povući obaraču za sledeći hitac, bez natezanja udarača. Istina, ovo zahteva nešto duži hod obarače. Osnovni dizajn Glocka podrazumeva tri sigurnosna sistema (kočnice), uključujući osigurač udarne igle, osigurač obarače i osigurač od okidanja usled pada oružja. Pištolj nema klasične eksterne komande kočnice.

Sig P226

Sig P226 je prvobitno razvijen od Sig Sauer-ovog pištolja P210 a kao zamena za već dugo korišćeni Colt .45 ACP M1911A1. Sig Sauer je na konkursu pobedila Beretta sa svojim modelom M9, za koji se opredelila i američka mornarica. No, u startu su se iskazali problemi sa kvalitetom materijala, odnosno, dolazilo je do napuklina navlake kod pištolja sa velikim brojem metaka. SEAL timovi koji su zbog ovog problema doživeli nekoliko udesa, okrenuli su se pištolju Sig P226 pod nazivom Mark 11. Usvajanje od strane američkih policijskih snaga dodatno je podiglo popularnost P226.

Sig-Sauer P226

P226 je pištolj sa svim delovima od punog čelika. Kapacitet okvira je 15 metaka, ukupna dužina je 196 mm (7,72 in) a dužina cevi 104 mm (4,11 in). Napunjen, pištolj ima masu od  1 kg (2,28 lb). Kao i Glock 19, P226 takođe radi na DA principu, ali ima mogućnost dejstva i jednostrukom akcijom (SA). Takođe ima ručicu za spuštanje čekića bez povlačenja okidača. Detaljan opis P226 modela možete pročitati ovde.

Smith & Wesson M&P

Smith & Wesson M&P (vojno-policijski; treba ga razlikovati od starog revolver istog naziva) prvi put je predstavljen 2005. godine hibrid dva prethodna modela, Sigma i SV99. Kao i ostatak oružja na ovoj listi, ima polimerni okvir i čeličnu navlaku, veliki kapacitet okvira (17 metaka) i operativni sistem koji se pokreće udarcem. M&P ima agresivan i dobar izgled, sa narezima na navlaci za bolje prianjanje i ugrađenom Picatinny šinom ispod cevi za montažu taktičke lampe i laserskih pokazivača.

Smith & Wesson M&P 2.0

Smith & Vesson tvrdi da niska osa cevi M&P-a smanjuje podizanje usta i omogućava strelcu da se brže vrati na metu. U mnogim aspektima je sličan Gloku 17 — uključujući i veličinu okvira — ali je jedan recenzent istakao da je malo veći i teži. M&P takođe ima indikator metka u cevi koji se naginje nagore kada je metak u komori, obostrane kontrole i četiri zamenljiva umetka za prilagođavanje rukohvata veličini sake stralca. 

Heckler & Koch VP9

Jedan od najnovijih pištolja u kalibru kalibra 9 mm Luger je Heckler & Koch VP9. Predstavljen 2014. godine, VP9 je, kao i ostali pištolji na ovoj listi, velikog kapaciteta okvira sa dvoredim rasporedom municije, sa čeličnom navlakom i polimernim okvirom. VP9 ipa kapacitet 15  metaka — koliko i Glok 19. Ovaj pištolj nemačkog dizajna ima dimenzije slične G19 i P226 a cev je izrađena hladnim kovanjem čelika što doprinosi dugovečnosti i preciznosti. 

HECKLER AND KOCH VP9

Za razliku od starijih pištolja sa orozom, VP9 je konstruisan sa unutrašnjim udaračem. Kod ovog sistema udarač čini blok  sa udarnom iglom i oprugom koja se sabija tokom povlačenja navlake. Nakon otpuštanja navlake udarač sa iglom ostaje u zapetom položaju a otpušta se povlačenjem obarače. Ovakvo rešenje je sigurno od slučajnog okidanja usled pada oružja. 

VP9 ima i novu karakteristiku, imače sve češću kod pištolja – mogućnost prilagođavanja rukohvata svim veličinama sake strelca.  Svaki pištolj dolazi se isporučuje u kompletu sa brojnim montažnim dodacima različite ergonomije i veličine, što dopušta da se rukohvat prilagodi za 27 veličina ruke. 

Springfield XD

Prvobitno razvijen u Hrvatskoj kao HS2000, pištolj Springfield XD („eXtreme Duty“) uživao je značajan uspeh u USA. XD spolja podseća na Glock (iz Hrvatskoj obližnje Austrije), iako je po izgledu donekle kompaktniji. Standardni službeni model ima cev od 101 mm (4 in) i dvoredi okvir koji prima do 16 metaka 9 mm Luger.

Springfield XD kombinuje brojne starije i novije karakteristike drugih oružja na ovoj listi tako da čini prilično jedinstven i impresivan sklop. XD ima osigurač poput onog na pištolju Colt 1911A1, koji sprečava okidanje usled nepravilnog hvata. Takođe ima osigurač obarače, kao kod Glock-a, osigurač od opaljivanja usled pada i indikator metka u cevi kao kod  Smith & Vesson M&P. Sistem komandi omogućava brzo rasklapanje pištolja. 

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version