Naslovna Oružje Novo Oružje 10 interesantnih noviteta za 2022

10 interesantnih noviteta za 2022

0
google news

Evo prvog prikaza za neke od novih modela koje ćemo videti u narednoj godini.

Kalasnikov USA Chaos

Ove godine Kalasnikov USA nam je dozvolio kratak pogled na prototip u kalibru 12. Kao i Mossberg Shockwave 12, Haos ima zakrivljen rukohvat bez kundaka, kratku cev od 14″ i ukupnu dužinu od 26″. Tu se njihove sličnosti završavaju. Ponuda Kalašnakova pod nazivom  Haos, predstavlja poluautomat zasnovan na sačmarici KS-12T kompanije AK.

kalalsnikov chaos

Ovo skraćeno oružje, zasnovano na principu pozajmice barutnih gasova, puni se okvirima od 5 ili 10 metaka. Haos će takođe biti pionir u potpuno novoj jednoručnoj seriji oružja ove kompanije. Većina sačmarica tipa AK mora imati zatvarač u otvorenom položaju prilikom punjenja. Novina na ovom oružju je ta da se novi okvir ubacije kada je zatvarač u zatvorenom-prednjem položaju. Zvanični datum lansiranja i cena za Haosa tek treba da budu određeni.

Charter Arms Boxer .38 Special Revolver sa 6 metaka

Ne tako davno Charter Arms je svoj oprobani i doslovno ”buldog” revolver rekonfigurisao iz petometnog, .44 Spl., u šestometno oružje .357 Magnum pod nazivom The Professional. Sa težinom od 700 g, prilično je zgodan i prepun snage. Odmah nakon modela The Professional usledio je The Boxer .38 Spl. Ima istu veličinu rama i kapacitet od 6 metaka kao i „profesionalac“, ali je ram je napravljen od aluminijuma umesto od nerđajućeg čelika. Ovo smanjuje masu na 450 g, što je 40-ak g. teže od revolvera sa ramom tipa J i dobošem sa 5 metaka.

Međutim, Boxser je opremljen većom gumenom drškom koja leži u šaci bolje od većine petometnih revolver a ujedno se bolje kompenzuje trzaj. Trenutno dostupan samo u srebrnoj boji, Boxer će se uskoro pojaviti i sa roze anodizovnim ramom!

Bond Arms Stinger

Bond Arms je dobro poznat po svojim pouzdanim dvocevnim pištoljima sa izmenjivim cevima u različitim dužinama i kalibrima. Izrađeni su od nerđajućeg čelika, izdržljivi su, tako da mogu bezbedno podnositi i velike kalibre. Kupci su tražili model koji je lakši i manji kako bi bio što udobniji za nošenje. 

Stingerov okvir i cev su široki samo 14 mm (0.55″), sa debljinom drške sa čekiranim polimerskim koricama od 22 mm (0.88″). Pištolj je opremljen komandama od nerđajućeg čelika i prelamajućim cevima svedenim na širinu  od 76,2 mm u kalibrima .380 ACP ili 9 mm. Jednodelni ram i rukohvat izrezani su precizno mehanički bez naknadne obrade od aluminijuma 7075 (slično donjem sanduku nekih AR-15 modela). Sanduk je tretiran mat crnim premazom koji daje lep kontrast sa ostalim detaljima srebrnaste boje.

Mossberg MC2sc

O.F. Mossberg & Sons je lansirao dve nove opcije, uključujući MC2sc Micro Nine 9 mm pištolj i 590S seriju pumparica. Novi pištolj MC2sc Micro Nine u kalibru 9 mm spaja najbolje karakteristike dva Mosbergova prethodna pištolja modela MC. Ima kraću cev, dužine 86 mm (3,4″), i redukovanu visinu drške, kao kompaktni MC1sc, dok zadržava uski profil dvorednog okvira, razvijenog samo za MC2c.

Pištolj se isporučuje sa okvirom kapaciteta 11 metaka sa ravnim dnom ili sa četrnaesttometnim ovirom sa osloncem za prste.

MC2sc 9 mm

Gornji deo navlake MC2sc ima urez za montažu manje mikro red-dot optike sa JPoint ili Shield profilom. Polimerni ram ima ima udoban rukohvat i šinu za montažu dodatne opreme. MC2sc se može naručiti sa noćnim nišanima..

Mossberg 590S

Nova Mosbergova serija pumparica 590S redizajnirana je da prihvati 45 mm (13/4 ”) duge mini patrone kalibra 12 za razliku od tradicionalnih 23/4 i  3” čaura. Čaure sve tri dužine mogu se ubacivati u magacin po bilo kakvom redosledu i kombinaciji. Mini čaure pruzrokuju smanjeni trzaj a istovremeno povećavaju kapacitet magacina. Model 590S sa cevima od 470 mm (18.5”) ima kapacitet od 5+1 kada se koriste čaure od 3”, 6+1 sa čaurama 23/4  i 9+1 sa čaurama 13/4 ”. 

Mossberg 590S Tactical 20” model (gore) sa 14” Shockwave
(dole)

Verzije sa kundakom dostupne su sa dva različita tipa cevi i čokovima. Druga dva modela su Shockwave konfiguracije sa 18,5″ ili 14″ fiksnim cilindričnim fiksim čokovima i zakrivljenim Shockvave drškama bez kundaka.

Auto-Ordnance A-O 1911 ceo od nerđajućeg čelika

Kahr Firearms Group udružila se s Outlaw Ordnance kako bi dizajnirali Auto Ordnance  pištolj AO 1911. Ova verzija 1911 uključuje razne nadogradnje koje su popularne kod savremenih strelaca. Ram, navlaka i cev od 127 mm izrađeni su od nerđajućeg čelika sa završnom obradom Savage Stainless Cerakote. Navlaka ima prednje i zadnje ukrasne zareze za lakše repetiranje.

Ležište glavne opruge je mašinski obrađeno. Nadogradnje pištolja takođe uključuje podesivi okidač, udarač i produženi beavertail.

Trailblazer Pivot

Uvek se obradujete kad naletite na nešto što se izdvaja iz gomile. Još 2017. godine, Trailblazer Pivot je iznenadio ljubitelje oružja preklopnim jednometnim pištoljem Lifecard .22 LR (sličan Ideal Concealu o kome smo pisali), koji je bio otprilike iste veličine kao nekoliko kreditnih karica. 2022 godine, Trailblazer the plasirao preklopni karabin u pištoljskom kalibru 9 mm (PCC). Dužina sklopljenog TrailblazerPivot je 630 cm a debljina 29 cm.

Koristeći komponente od čelika, aluminijuma i polimera, Pivot teži 2,3kg. bez municije. Na vrhu sanduka iznad branika obarače postavljena je šina za montažu koja omogućavaja upotrebu optike, red-dota i prekopnih nišana. Cev od 16″ ima prijemnik kompitabilan sa okvirima tipa Glok, a kundak se može koristiti za skladištenje rezervnog okvira. Cena tek treba da se utvrdi.

American Tactical Alpha & Omega Light Weight AR-15s

American Tactical objavio je da počinje proizvodnju Alpha-15, koji teži samo 2,5 kg, po maloprodajnoj ceni 500$. Troškovi i težina su redukovani kroz opsežnu upotrebu polimernih komponenti i karbon fibera, uključujući gornji i donji deo sanduka, buffer cev, okidač i MLOK dršku.

Takođe tu je olakšana cev od 40.5 cm, polimerni nišan na preklop, kundak za rame podesiv u 6 položaja, American Tactical okvir od 30 metaka i skrivač plamena A2. 

Howa Elevate

Howa nam dolazi iz Japana. Ove godine kompanija će proširiti svoju ponudu sa nekoliko lakih modela Howa 1500 u različitim kalibrima. Među ovim novim opcijama je Carbon Elevate sa težinom bez municije od samo 2 Kg. Dostupan u 6,5 mm Grendal, .308 Win., 6,5 mm Creedmoor ili 6,5 mm PRC, Elevate je opremljena kundakom od karbonskih vlakana tretiranih kamuflažnom završnom obradom.

Takođe od dodataka tu je cev obmotana karbonom sa navojem na vrhu, njihov specijalni dvostepeni obarač, pređica za remen i okvir. Cene tek treba da budu objavljene.

Kalashnikov TR-3

TR-3 predstavlja civilnu verziju nove ruske automatske puške AK-12. Njen mehanizam je urađen u klasičnom Kalašnjikov stilu sa gasnim klipom i rotirajućim zatvaračem. Fantastična ergonomija odgovara svakom strelcu bez obzira na njegovu visinu, dužinu i veličinu ruku, sa izvanrednim potencijalom za dodatno prilagođavanje potrebama korisnika.

Na nju se može ugraditi mnoštvo dodataka („Picatinny“ šina na vrhu i dnu) što dodatno podiže komfornost prilikom paljbe, kao i njenu preciznost, dok je istvoremeno očuvan visok nivo pouzdanosti koja je postala sinonim za AK. Tu je i novi teleskopski, bočno preklopni kundak. TR-3 ima udoban pištoljski rukohvat koji je daleko kvalitetniji u poređenju sa prethodnim model automatske puške AK-74.

Konstruktori su takođe uspešno rešili „odskakanje“ oružja prilikom paljbe, koje je puščanu cev usmeravalo na gore i udesno.
Na vrhu puščane cevi se nalazi novi dodatak omogućava probijanje prozora i sečenje bodljikave žice bez dodatnog pribora. Iako je ova modifikacija strogo usmerena na vojnu verziju AK-12, konstruktori su odlučili da ona ostane i na civilnj verziji puške TR-3.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version