Naslovna Oružje Novo Oružje Ukrajinski automat ”Maljuk”

Ukrajinski automat ”Maljuk”

0
Poligonska ispitivanja Vulkana-Maljusa
Poligonska ispitivanja Vulkana-Maljusa
google news

Početkom devete decenije XX veka, u Rusiji su započeti prvi eksperimenti sa bullpup verzijom jurišne puške Kalašnikova. Prvi rezultat je predstavljao automat 9 mm OC-14 ”Groza” (ОЦ-14 ”Гроза”) iz 1993-1994. godine – usavršeni OC-12 ”Tis” (ОЦ-12 ”Тисс”). Ukrajinci su sledili ovaj  put; u okviru državnog preduzeća ”Naučni centar preciznog mašinstva” (Державне підприємство ”Науковий центр точного машинобудування”, NCTM) započeti su eksperimenti sa AK-74 prepravljenim na bullpup jurišnu pušku ”Vepr” (Вепрь).

Rana varijanta automata Vepr
Rana varijanta automata Vepr

Na osnovu stečenih iskustava, NCTM je 2005 godine, u saradnji sa privatnom kompanijom DОО ”Interproinvest” (Товариство з обмеженою відповідальністю “Інтерпроінвест”), započela rad na usavršavanju ”Vepra”. Prvi, novi eksperimentalni model, poneo je naziv ”Vulkan-M” (Вулкан-М). Konačno, u septembru 2015 godine potpisan je ugovor o izradi opitne partije i serijske proizvodnje konačne varijante ”bulpap” automata pod oznakom (”Vulkan”) ”Maljuk” (”Малюк”, na ruskom ”Малыш” – ”beba”, ”mališan”).

Naime, ”Interproinvest” (firma osnovana 1998, zvanično registrovana 20. juna 2001), proizvodnju je poverila ”Krasilivskom mašinskom zavodu” (Государственное предприятие “Красилівський агрегатний завод”) iz Hmeljnicke oblasti – delu državnog koncerna ”Ukroboronprom” (”Укроборонпром”). Istovremeno, u firmi ”Elektron” (Корпорація “Електрон”, ОКБ Tекон – Eлектрон”) iz Ljvova započeta je i produkcija za komercijalno tržište (”sportsko-lovačka varijanta”). Nakon dugotrajnih poligonskih ispitivanja, automat u kalibrima 5,45 i 7,62 mm  je 2017.  godine zvanično primljen u naoružanje ukrajinskih oružanih snaga. 

”Maljuk” je, u suštini, predstavljao usavršeni prototip ”Vulkan-M”, na kome je uneto više od 12 izmena (promenjen način izbacivanja čahura, dodati izmenljivi nišani, omogućeno postavljanje prigušivača, itd). 

Ucesnici stvaranja Maljuka
Ucesnici stvaranja Maljuka

”Maljuk”-”Vulkan” je zadržao osnovni princip automatike Kalašnikova. No, mehanizam za okidanje i otvor za izbacivanje čahura pomereni su unapred, ispred usadnika okvira, čime je postignuta ”bulpap” konfiguracija. Ovakav dizajn je doprineo kompaktnosti oružja, omogućio je smanjivanje ukupne dužine i težište pomerio u tačku koja poboljšava preciznost. Oružje je opremljeno sa tri Picatinny šine za postavljanje dodatnih optičkih i mehaničkih dodataka, uključujući nišane, prednji rukohvat, bipod, itd). Na cev se može postaviti prigušivač zvuka. ”Maljuk” ima specijalno konstruisan prijemnik u koji se mogu ubaciti svi tipovi okvira Kalašnikova (osim dobošastih). Komanda kočnice u vidu dugmeta postavljena je iznad obarače, što je praktično rešenje. No, regulator vatre se nalazi sa desne strane, pozadi, na glavi kundaka, što nije najsrećnija solucija.

Poligonska ispitivanja Vulkana-Maljusa
Poligonska ispitivanja Vulkana-Maljusa

TTK:

  • Municija: 5,45х39 mm / 7,62х39 mm 
  • Dužina: 712 mm / 712 mm 
  • Dužina cevi: 415 mm / 415 mm 
  • Masa sa praznim okvirom: 3,2 kg / 3,3 kg 
  • Kapacitet okvira: 30 metaka / 30 metaka 
  • Nišanska daljina, m: 1000 / do 1000
  • Početna brzina zrna (Vo), m/s: 900 / 715

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version