Naslovna Novosti Umesto famoznih F-16 i PVO sistema Patriot, Ukrajinci od SAD dobili stare...

Umesto famoznih F-16 i PVO sistema Patriot, Ukrajinci od SAD dobili stare iranske Kalašnikove

13
zaplanjeni iranski kalašnikovi
zaplanjeni iranski kalašnikovi
google news

U vreme kada Zelenski bukvalno vapi za protivavionskom odbranom i artiljerijskim granatama 155 mm, na prvom mestu za američkim PVO raketnim sistemima srednjeg dometa MIM-104 Patriot ali i famoznim lovcima F-16, Vašington je učinio „velikodušan“ gest, isporučivši Kijevu stare Kolašnikove i GPG-7 – streljačko oružje koje sigurno nije deficitarno u ukrajinskim oružanim snagama i ni na koji način neće popraviti situaciju na frontu.

Naime, američka Centralna komanda CENTCOM je u utorak, 8 aprila, na društvenim mrežama postavila saopštenje da je Vlada SAD 4. aprila 2024. prebacila više od 5.000 automatskih pušaka 7,62 mm AK-47, mitraljeza, snajperskih pušaka, ručnih raketnih bacača RPG-7 i preko 500.000 metaka 7,62×39 mm ukrajinskim oružanim snagama.

Inače, ovo predstavlja dovoljno materijala da se streljačkim naoružanjem opremi jedna ukrajinska brigada jačine 4.000 ljudi.

Prema američkim navodima, oružje će pomoći Ukrajini da se odbrani od ruske invazije. Da nije tragično – bilo bi smešno. U ovoj situaciji na frontu, zaustaviti ruske ofanzivne operacije Kalašnikovima, predstavlja potpuni apsurd.

Vašington je stekao pravo vlasništva nad navedenim oružjem i municijom 1. decembra 2023. zahvaljujući odluci američkog Ministarstva pravosuđa da ga oduzime od iranske  Islamske revolucionarne garde (IRGC).

Naime, streljačko naoružanje su Centralna komanda SAD i savezničke pomorske snage zaplenile u periodu od 22. maja 2021. do 15. februara 2023 na četiri teretna broda koji su plovili bez zastave koja bi označila poreklo ili državljanstvo.

kalasnikov u ukrajini
kalasnikov u ukrajini

Tovare je Revolucionarna garda prevozila za potrebe jemenskih Huta uprkos Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija br. 2216. CENTCOM se uz podršku svojih saveznika svim zakonitim sredstvima, uključujući sankcije SAD i UN, bori da suzbije protok iranskog naoružanja u regionu.

Prema njihovom mišljenju, podrška Irana oružanim grupama ugrožava međunarodnu i regionalnu bezbednost, američke snage, diplomatsko osoblje i građane u regionu. 

To nije prvi put da SAD prebacuju zaplenjenu iransku vojnu opremu Ukrajincima. SAD su u oktobru 2023. Kijevu prebacile preko milion komada zaplenjene iranske municije.

Tokom prošle godine, američka mornarica je zaplenila hiljade iranskih jurišnih pušaka i više od milion komada municije sa brodova koje je Iran koristio za isporuku oružja pobunjenicima Huti u Jemenu a koje podržava Teheran.

Zaplene, koje se često sprovode sa regionalnim savezničkim snagama, ciljaju mala plovila bez državljanstva na rutama koje su se istorijski koristile za krijumčarenje oružja Hutima.

Američki mediji su priznali da je prošlonedeljni transfer usledio pošto Kijev pati od značajne nestašice municije a američki republikanski zakonodavci blokiraju novu pomoć.

Naime, zaokupljen unutrašnjim problemima, Senat se trenuntno ne bavi potrebama Kijeva za ključnim artiklima kao što su artiljerija i municija za protivvazdušnu odbranu. Što je interesantno, PVO sistemi poput Patriota i famozni F-16 se uopšte ne spominju.

Inače, kako smo tada izvestili, Sjedinjene Države su počele da prebacuju zaplenjeno iransko oružje i municiju u Ukrajinu još u oktobru prošle godine. U saopštenju objavljenom 4. oktobra 2023. godine, američka Centralna komanda (CENTCOM) objavila je da je prebacila približno 1,1 milion metaka kalibra 7,62 mm ukrajinskim oružanim snagama.

sad nabavile 2.116 jurišnih pušaka ak 47 u omanskom zalivu
sad nabavile 2.116 jurišnih pušaka ak 47 u omanskom zalivu

Pomorske snage CENTCOM-a i njegovi saveznici zaplenili su gomilu iranskog oružja i municije poslednjih godina. Međutim, većina zaplenjenih pošiljki nije uključivala ništa osim lakih jurišnih pušaka i granata. O zaplenama naoružanja u omanskom zalivu od strane SAD, ali i iranski odgovor recipročnim zaplenama smo u više navrata pisali.

13 KOMENTARA

  1. Pa to je i glavni cilj rata da Amerika skupo proda svoje a i Evropsko staro naoružanje i usput prodaje svoje po višestrukim cenama,da uništi što je moguće više Pravoslavaca,nebitno dal su Rusi ili Ukrainci, ako treba uplesti i Nato samo da dodje do tog cilja i po mogućstvu bez svojih žrtava a da nekako u nekom kasnijem eventualnom ratu pobedi Rusiju i dodje do njenih ruda i energenata…

  2. To je Americka pljacka, Rusi su dobili pare za to Oruzje.Sad oruzje ide drugim kanalima kopnenim putem gdje nema Kriminalaca da presretnu tovar.

  3. Prodali ih Ameri uzaludne žrtve a na kraju oni što ostanu moraće da postanu putinovi Rusi i da mu tapšu za zločine koje je počinio premašio Staljina a ruska nepismenost je od prilike podjednaka kineskoj sila zakon menja pa i prirodni !!!

    • Za Deska – Svako prica o onome sto mu fali. Tvoj komentar je nepismen do bola. A Rusi su najobrazovaniji narod na svetu, 70% ima svoje kucne biblioteke, svaki Rus prosecno kupi 5 knjiga mesecno. Ove podatke sam nasla u australijskim medijima gde sada zivim.

      6
      2
  4. Poklanjaju ono što su oteli,bolje da su se nazvali sjedinjene banditske drzave…..a inače su veoma humani.Daleko im lepa kuća

    60
  5. Bravo za amerikance kad se rat zavrsi skupo ce naplatiti od ukraine svaki metak ako ukraine uopste i bude bilo.

    19

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version