Naslovna Istorija 7 kratkih ratova XX veka

7 kratkih ratova XX veka

0
google news

Ovih 7 kratkih ratova su uticali na geostratešku i geopolitičku situaciju koja je i danas aktuelna. Definitivno ne znači da što je duži rat to je veći uticaj na svet. Kratki i brzi ratovi ostavili su neizbrisiv trag u istoriji i uticali su na sudbine miliona ljudi.

1. Folklandski rat (rat za Malvine 1982) Ovaj konflikt rasplamsao se između Velike Britanije i Argentine a uzrok su bila Folklandska ostrva na jugu Atlantika. Rat je počeo 2 aprila 1982, a Argentina je već 14 jula priznala poraz. Rat je ukupno trajao 72 dana. Za to vreme, poginulo je 257 Britanaca i 649 argentinskih vojnika, pilota i mornara. Tokom sukoba nastradale su i tri civilne žrtve.

2. Poljsko-litvanski rat (1920) Nakon Velikog rata, između Poljske i Litvanije izbio je oružani sukob. Premda se Istorijski izvori zaraćenih strana ne slažu po pitanju vremena početka i okončanja sukoba zato su saglasni da je trajao veoma kratko. Sukob je izbio oko teritorijalnih pitanja. Naime, obe strane su želele da kontrolišu zonu Viljnusa. Politički i diplomatski spor oko teritorija trajao je nekoliko godina nakon završetka oružanih sukoba.

3. Drugi balkanski rat (1913) Tokom Prvog balkanskog rata, Bugarska, Srbija i Grčka su bili saveznici. No, nakon potpisivanja mira, Bugarska je bila nezadovoljna raspodelom teritorija oslobođenih od Osmanske Imperije. Tako je Sofija započela novi, Drugi balkanski rat protiv Srbije i Grčke. Konflikt je počeo 16 juna 1913 a završio se 18 jula iste godine. Bez obzira na kratkotrajna borbena dejstva, sve zaraaćene strane su pretrpele velike žrtve. Bugarska je poražena i izgubila je deo teritorija.

KINESKI DIVERZANTI - IZVIĐAČI

4. Kinesko-vijetnamski rat (1979) Poznat i kao Treći Indokineski rat, trajao je samo 27 dana. Bez obzira na ograničenu dužinu sukoba, poginulo je čak 26.000 Kineza i 20.000 Vijetnamaca a zabeležen je i veliki broj civilnih žrtava. Uzrok rata je bio prodor Vijetnama u Kambodžu sa namerom da oslabe uticaj pokreta ”Crvenih Kmera”. No,  ”Crveni Kmeri” su imali podršku Kine, tako da su Kinezi intervenisali na njihovoj strani. I Kina i Vijetnam sebe smatraju pobednicima u ovom sukobu. 

5. Jermensko-gruzijksi rat (1918) Osmanska imperija je tokom Velikog rata zauzela oblasti duž granica Jermenije i Gruzije. Kada su se turske snage povukle, između Gruzije i Jermenije je izbio konflikt oko prava na određene teritorije. Sukob je trajao samo 24 dana a obustavljen je posredovanjem Velike Britanije. Granicama su upravljale obe strane sve do 1920 godine. Naime, te godine Jermenija je ušla u sastav SSSR. Ovaj sukob je započet 3 decembra 1918 a okončan pred samu Novu godinu, 31 decembra 1918..

6. Treći Indo-pakistanski rat (1971) Rat između Indije i Pakistana, tada podeljenog na dva dela (zapadni i istočni), trajao je od 3 do 16 decembra 1971 godine.  Sukob je izbio zbog migracije miliona izbeglica iz Istočnog Pakistana u Indiju. Naime, Zapadni Pakistan je progonio ovo stanovništvo pa je utočište potražilo u susednoj Indiji. Vlasti Zapadnog Pakistana su se usprotivile što je Indija otvorila svoje granice izbeglicama, te je došlo i do oružanog sukoba. U ratu je pobedila Indija a Istočni Pakistan (Bangladeš) je stekao nezavisnost.

7. Šestodnevni rat (1967) Arapsko-izraelski rat iz 1967.godine, nazvan i ”Šestodnevnim”, počeo je 5, a završio 10. juna. Posledice ovog sukoba osećaju se i danas. Nakon Suecke krize 1956, mnoge zemlјe su se sukobljavale sa Izraelom. Bilo je mnogo političkih manevara i mirovnih ugovora. Izrael je započeo rat iznenađujućim vazdušnim napadom na Egipat. Žestoke borbe vodile su se 6 dana, a Izrael je na kraju trijumfovao osvajanjem Pojasa Gaze, Sinajskog poluostrva, Zapadne obale reke Jordan i Golanskih visina. Još uvek postoje sporovi oko ovih teritorija.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version