Naslovna Mornarica Danska fregata upala u vatreni obračun u Gvinejskom zalivu

Danska fregata upala u vatreni obračun u Gvinejskom zalivu

1
Danska fregata upala u vatreni obračun u Gvinejskom zalivu
Danska fregata upala u vatreni obračun u Gvinejskom zalivu
google news

Danska vojska otkriva da je jedna od njenih fregata ušla u sukob sa piratima u Gvinejskom zalivu, što je rezultiralo smrću četvorice, dok je jedan gusar zadobio za sada nepoznate povrede.

HDMS Esbern Snare
HDMS Esbern Snare

Prema saopštenju koje je objavila danska vojska, HDMS Esbern Snare (F342) plovila je oko Gvinejskog zaliva, južno od Nigerije, kada je opazila motorni čamac koji se brzo kretao između gomile komercijalnih brodova. Nakon raspoređivanja helikoptera MH-60R Kraljevskog danskog vazduhoplovstva kako bi se izbiza osmortila situacija, utvrđeno je da čamcu osam osoba kao i da nose opremu povezanu sa piraterijom, uključujući merdevine.

MH-60R

Fregata se dovoljno približila motornom čamcu kako bi lansirala čamce na naduvavanje sa krutim trupom (RHIB) zarad lakšeg manevra. Kada su se pirati oglušili na poziv za zaustavljanje, Danci su ispalili hice upozorenja.

Pirati su potom otvorili vatru na Dance, koji su uzvratili, ubivši četvoricu napadača i ranivši još jednog. Niko od pripadnika specijalnih danskih snaga nije povređen. Kako je motorni čamac potonuo, četiri preživela gusara su ukrcana, zajedno sa telima ubijenih. Onaj koji je pretrpeo povredu zbrinut je na brodu Esbern Snare.

Danska međuministarska radna grupa odrediće šta će se dalje dešavati u vezi sa piratima.

Govoreći o incidentu na konferenciji za novinare, danska premijerka Mette Frederiksen rekla je da su akcije pripadnika specijalnih snaga „verovatno sprečile konkretne piratske napade na brodove u regionu“ i da je fregata Esbern „dala važan i značajan doprinos bezbednosti u zalivu Gvineja.”

Mette Frederiksen
Mette Frederiksen, Premijerka Danske ispija pivo nakon duge konferencija za štampu povodom Corona virusa

HDMS Esbern Snare je raspoređen u Gvinejskom zalivu kao deo operacije zaštite brodskih aktivnosti u toj oblasti, pošto su strahovi nedavno porasli zbog bezbednosnih rizika koje pirati predstavljaju. Pre nešto manje od mesec dana, ruska mornarica je spasila bražu nakon što su se pirati ukrcali. Samo dan nakon tog incidenta, pojavili su se izveštaji da je ista grupa napala još jedan brod.

Španska, američka, italijanska, portugalska i britanska mornarica takođe su poslale pomoć u vidu  ljudstva i brodova u tu oblast kako bi se borili protiv piraterije, nakon što je rekordnih 130 mornara kidnapovano sa čamaca u 2020.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version