Naslovna Avijacija Luftfahrtruppe nad Srbijom

Luftfahrtruppe nad Srbijom

0
google news

U proleće 1915. godine, kada je u Kraljevinu Srbiju došla francuska eskadrila MF S99, austro-ugarsko ratno vazduhoplovstvo (k.u.k. Luftfahrtruppe, skraćeno LFT) je imalo na frontu prema Srbiji četiri eksadrile (Flieger kompanie, skraćeno Flik, jedinica u LFT koja je formacijski raspolagala sa 6 aviona) i to Flik 4, 9, 13 i 15. Jedinica Flik 13 je bila naoružana avionima D.F.W. B.I nemačke proizvodnje (fabrika Deutsche Flugzeug-Werke), uveženim za potrebe LFT-a. Ostale tri eskadrile su imale izviđače Lohner B.II, које је proizvela austrijska kompanija Jakob Lohner & Co. Avioni klase B su bili nenaoružani dvokrilci izviđači, međutim posada je obično nosila pešadijsko naoružanje. U maju iste godine, LFT je prebacilo na Istočni front Flik 9 i 13, a na front prema Italiji Flik 4, tako da je tokom leta na Srpskom frontu ostao samo Flik 15.

Pred Makenzenovu ofanzivu, pored Flika 15, prebačena su sa isfočnog fronta još dva Flik-a, tako da je za vreme operacija protiv Srbije u jesen 1915. godine Austra-Ugarska imala u Sremu i Banatu tri Flik-a. Prvi nemački avioni su se pojavili nad Srbijom u maju 1915. godine. Nemačko ratno vazduhoplovstvo (Fliegertruppe) je obično na frontu prema Srbiji imalo samo jedan Fliegerabteilung (osnovna jedinica – eksadrila sa 6 aviona). Međutim, za dejstva protiv Srbije u jesen 1915. godine, Nemci su koncentrisali čak 7 Fleigerabteilung-a prema Srbiji. Nemačke eksadrile su bile naoružane avionima AEG G.II i Rumpler C.1. Avioni AEG G.II su bili dvomotorni trosedi i smatrani su, pre svega, lovačkim aparatima sa sekundarnom bombarderskom ulogom. 

Visinski dvosedi izviđači Rumpler C.I su bili najmodemiji nemački avioni, koji su upravo tada uvođeni u službu nemačkog Flegertruppe.

Rumpler C.I
Rumpler C.I

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version