Naslovna Avijacija MLAZNI LOVAČKI AVIONI DRUGOG SVETSKOG RATA

MLAZNI LOVAČKI AVIONI DRUGOG SVETSKOG RATA

0
DAYTON, Ohio -- Bell P-59B Airacomet at the National Museum of the United States Air Force. (U.S. Air Force photo)
google news

Drugi svetski rat otpočeo je napadom Nemačke na Poljsku 1. septembra 1939. godine. Lovačku zaštitu nemačkim trupama, u to vreme pružali su lovci na klipni pogon. Već 1941. godine u Nemačkoj su vršena prototipska ispitivanja na avionima Me-163 i Me-262.

Lovci Me-163 i Me-262 bili su projekat ispred svog vremena, mnogo ispred svega onog što su saveznici u toj oblasti preduzeli i postigli. 

Lovački avion Me-262A-2 prekriven kamuflažnom mrežom

Od svih projekata jedino je Me-262 bio na dobrom putu da ospori apsolutnu prevlast saveznika u vazdušnom prostoru. Međutim, Hitlerova odluka da Me-262 bude prvo napravljen kao bombarder, doprinela je da Me-262 zakasni kao lovac. Tek žestoka bombardovanja nemačkih gradova, promenili su Hitlerovu odluku, ali već je bilo kasno. 

Što se tiče saveznika, Britanci su bili među prvima u svetu sa studijom iz oblasti mlaznih motora, ali će ih, Nemci sticajem okolnosti prestići u njihovoj praktičnoj primeni. Prvi britanski lovac sa mlaznim motorom u serijskoj proizvodnji bio je lovac Gloster Meteor. Taj lovac uspešno je dejstvovao uništavajući nemačke leteće bombe V-1.

Razvoj lovaca na mlazni pogon u SAD, otpočeo je nešto kasnije u odnosu na Nemačku i Veliku Britaniju. Lovac tipa Bell P-59A Airacomet, sa dva mlazna motora, od jeseni 1944. godine upotrebljavan je za uništenje nemačkih letećih bombi V-1, iznad britanskih ostrva.

Ispitivanja koja su u Nemačkoj obavljena u tim ratnim godinama, daće osnovni pravac daljem razvoju mlaznih lovačkih aviona posle rata.

Ni mlazni lovci Me-262, kojih je proizvedeno preko 1400 nisu mogli promeniti sudbinu Trećeg Rajha

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version