NaslovnaOružjeNovo OružjeSrpska puška FN SCAR-L

Srpska puška FN SCAR-L

Nastavak tradicije duge skoro čitav vek

Još u aprilu 2017. godine, Ministarstvo odbrane je izašlo sa informacijom da će pripadnici Vojske Srbije, u okviru projekta ‘’1500’’, uskoro biti opremljeni najsavremenijim automatskim puškama belgijske proizvodnje, FN SCAR. No isporuka oružja je kasnila skoro godinu dana iz objektivnih razloga: ono je naručeno u matičnoj firmi, belgijskom ”Fabrique Nationale” iz Hestala (za američku vojsku oružje se proizvodi u fabrici  ‘’FN Manufacturing, LLC’’ u Kolumbiji, Južna Karolina).

FN SCAR L obe strane
FN SCAR L obe strane

Nakon sklapanja ugovora, naime, usledila su čak tri štrajka sindikata radnika u “FN’’, potom su usledili problemi sa izvoznom dozvolom između vlade Valonije (Région wallonne, kome pripada i Herstal) i centralne vlade. Tako je novo oružje ušlo u novi, naprednji program ”1500+”, koji je promovisan još 9. novembra 2017. godine. Konačno, 740 jurišnih pušaka 5,56mm FN SCAR-L je stiglo u zemlju i javnosti je prvi put prezentovao pomoćnik ministra odbrane Dr. Nenad Miloradović, 6. maja 2018. godine. Važno je napomenuti da je oružje  nabavljeno samo za specijalne namene a ne ”za naoružanje Vojske Srbije”, kako su izveštavali neki mediji. Kako ćemo videti, puška SCAR je upravo i razvijena samo za specifične namene. Kada govorimo o kvalitetu puške u domaćim okvirima, treba znati da prilikom testiranja u bataljonu vojne policije specijalne namene ”Kobre”, kod oružja nije zabeležen ni jedan zastoj nakon 14.000 ispaljenih metaka. Ako uzmemo u obzir proizvođača, ovo i nije tako fascinantno.

Pripadnici Specijalne brigade naoružani puškama SCAR-L. Vide se kombinacije STD i SQC
Pripadnici Specijalne brigade naoružani puškama SCAR-L. Vide se kombinacije STD i SQC
Jurišna puška FN SCAR-L-CQC
Jurišna puška FN SCAR-L-CQC
Jurišna puška FN SCAR-L-CQC sa rucicom
Jurišna puška FN SCAR-L-CQC sa rucicom

”Fabrik Nasional” ima vekovnu tradiciju i vrhunski međunarodni ugled. Više kao zanimljivost, treba navesti da je nabavka pušaka SCAR u suštini nastavak