Naslovna Novosti Zašto su Nemci nemi dok Rusi upravo demontiraju tenk Leopard 2A6 koji...

Zašto su Nemci nemi dok Rusi upravo demontiraju tenk Leopard 2A6 koji su zarobili u savršenom stanju u Ukrajini?

2
„počeli smo seciranje“ ruski specijalisti počeli da proučavaju zarobljeni nemački tenk leopard 2
„počeli smo seciranje“ ruski specijalisti počeli da proučavaju zarobljeni nemački tenk leopard 2
google news

Rusi su, pored brojne druge zapadne tehnike, uspeli da zarobe i izvuku iz Ukrajine tenk Leopard 2 u verziji A6 u netaktnutom stanju. Tenk se već uveliko nalazi u fabrici Uralvagonzavoda, glavnom pogonu za proizvodnju tenkova, gde se proizvodi i čuveni T-90.

O tome je naša publikacija pisala od početka meseca, kada je pres-služba Uralvagonzavoda, uključujući i foto i video snimke, potvrdila hvatanje nemačkog tenka Leopard 2A6.

Kako je od tada napomenuto, ruski vojni stručnjaci i tehničari pažljivo će proučiti dizajn nemačkog tenka Leopard 2 nakon što zarobljeno vozilo bude dostavljeno Uralvagonzavodu na detaljan pregled.

I ovo se već uveliko dešava. Navodna novinarska istraga ukrajinskih glasila takođe potvrđuje da se tenk nalazi u fabrici Uralvagonzavod.

Uralska fabrika tenkova je najveći proizvođač tenkova na svetu. Ovde su Rusi proizveli preko 100.000 tenkova od Drugog svetskog rata. Uralvagonzavod i najsavremenija verzija T-90, verzija T-90M Proriv, koji je ujedno i najsavremeniji ruski tenk aktivno korišćen, pored T-14 Armata koji je povučen s fronta.

Nije navedeno kada i gde su Rusi uspeli da zarobe potpuno netaknuti tenk Leopard 2A6.

Zašto su Nemci tako tihi dok ruski inženjeri rastavljaju tenk Leopard 2A6 deo po deo?

Iako je star više od 20 godina, Leopard 2A6 se i dalje smatra modernim i efikasnim glavnim borbenim tenkom, ponosom nemačke industrije.

Leopard 2A6 na zapadu pokušavaju da promovišu kao superiorniji od ruskih tenkova u mnogim aspektima. Razlozi koje navode su veća stopa preživljavanja posade pa sve do naprednijeg sistema za upravljanje oružjem ili paljbom.

rusi zarobili prvi nemački tenk leopard 2a6 u ukrajini; izložiće ga pored nacističkih u muzeju kubinka
rusi odvlače zarobljeni nemački tenk leopard 2a6 u ukrajini, sada je izložen pored nacističkih u muzeju kubinka

Oklop, tip korišćenih granata, pa čak i motor su druge tačke po kojima Nemci tvrde da je njihov tenk superioran u odnosu na ruske.

Pored svih ovih aspekata, veruje se da su tenkovi koje su dobili Ukrajinci sadrže osetljive tehnologije. Neki stručnjaci su zabrinuti jer su tenkovi došli iz zaliha Bundesvera i stoga su mogli da integrišu takve navodno tajne sisteme.

Međutim, proizvođač KNDS je izjavio za ukrajinske medije, da ih ne brine mogućnost da Rusi kopiraju tehnologije koju su integrisali u Leopard 2A6.

„Neće im biti lako kopirati, a pored toga Rusija najverovatnije već ionako ima mnogo informacija“, rekao je portparol nemačkog proizvođača Leoparda, želeći da ostane anoniman.

On je odbio da kaže da li su tenkovi imali ugrađene osetljive tehnologije kada su poslati u Ukrajinu ili su takve tehnologije uklonjene pre slanja.

„Rusi će verovatno uspeti da shvate neke stvari, ali teško je reći šta“, zaključio je zvaničnik.

ruska vojska trenutno pažljivo proučava nedavno zarobljeni nemački tenk leopard 2a5
ruska vojska trenutno pažljivo proučava nedavno zarobljeni nemački tenk leopard 2a5

Drugim rečima, ono što Nemci govore je da će ruski inženjeri vrlo verovatno neće imati šta od tehnologije sa Leoparda 2A6 da upotrebe, koji je ionako star 20 godina.

Tenk Leopard za Kijev

Nemački tenk „Leopard 2” promovisan je kao velika nada Ukrajinaca za značajno pojačanje na frontu protiv ruskih trupa. Međutim, skoro svi tada isporučeni Leopard 2 u Ukrajini su uništeni ili stavljeni van upotrebe nakon neuspelog ukrajinskog kontranapada u leto 2023. godine, a katastrofa se nastavlja i u ruskoj oblasti Kurska.

Od 18 tenkova Leopard 2 koje je isporučila Nemačka, 13 je „već izgubljeno“, tvrde zapadni izvori. Dakle, ukoliko je verovati zapadnim glasilima, preživelo ih je još pet.

Ne zna se da li je tenk koji su zarobili Rusi bio nemački ili poljski.

Očekuje se da će još 80 tenkova iz različitih izvora, uključujući Holandiju i Španiju, biti isporučeno do kraja 2024. godine.

Prema zapadnim izveštajima, najmanje 30 tenkova Leopard 2 je uništeno, oštećeno ili napušteno u borbi, a čak pola od tog broja, 15 je zarobljeno od strane ruskih snaga.

dva nemacka tenka leopard 2 unistena od strane ruske grupe zapad u oblasti sinkovka kod kupjanska
dva nemacka tenka leopard 2 unistena od strane ruske grupe zapad u oblasti sinkovka kod kupjanska, januar 2024

S obzirom da ne postoji nešto kao što često mediji nazivaju nepobedivim oružjem ili “wunderwaffe”, slike tenkova Čelendžer, Leopard ili Abrams koje su masakrirale ruske snage pojavile su se na internetu odmah nakon slanja na front. Koji je od ovih tenkova prošao sa najvećim gubicima u Ukrajini, možete pročitati ovde.

Ukrajinski gubici pored ostalih, uključuju i borbena vozila Marder. Kako prenose zapadni mediji, izgubljeno je 48 nemačkih tenkova raznih tipova, a kao utehu navode da je Rajnmetal, u junu otvorio fabriku u Ukrajini u kojoj mogu da se popravljaju oklopni transporteri Marder.

2 KOMENTARA

  1. Rusi ih zayebavaju, kroz medije sa ovim tobože seciranjem ih dodatno ponižavaju a svima je jasno da to nemačko “tehnološko čudo neuništivosti” nema ništa što je vredno Rusima, kao tenkovi koji su veoma brzo svi uništeni u borbi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version