Naslovna Novosti Ruska borbena stanica Narval sa mitraljezom Kord razvijana čak tri godine

Ruska borbena stanica Narval sa mitraljezom Kord razvijana čak tri godine

Rusi počinju da naoružavaju brodove mitraljeskim daljinskim oružanim stanicama

0
ruska borbena stanica narval sa mitraljezom kord razvijana čak tri godine
ruska borbena stanica narval sa mitraljezom kord razvijana čak tri godine
google news

U septembru 2024. godine specijalisti ruskog Uralvagonzavoda završavaju radove na naoružavanju najnovijeg borbenog čamca perspektivnim Narval modulima.

Navodno, prvi borbeni modul „Narval“ bio je postavljen na transportno-desantnom čamcu BK-16 projekta 02510. Na plovilima na kojima je već bio postavljen, uspešno je prošao prijemne testove.

Narval poseduje teški mitraljez 12,7х108 mm Kord. Radi se o oruđu Jurija Bogdanova i Ajtugana  Namitulina, koji su sa radom na konstrukciji mitraljeza započeli još 1998. godine u otvorenom akcionarskom ruštvu Degtjareva.

Inače, modul je opremljen automatskim sistemom praćenja cilja, a za kompenzaciju ljuljanja tokom nemirnog mora i gađanja u pokretu, borbeni čamci su dobili hidrostabilizaciju nišanskog sistema i mitraljeza u tri ravni.

Sistem nišana uključuje termovizir, dnevnu kameru i laserski daljinomer. Dodatno, može se instalirati meteorološka stanica, kompleks za sveobuhvatnu vidljivost, odbrana od preciznog oružja i radar sa dometom detekcije do 600 metara.

Prema rečima generalnog direktora Uralvagonzavoda Aleksandra Potapova, stručnjaci akcionarskog društa naučno-proizvodne kompanije Elektromašina završavaju radove na naoružavanju sledećeg borbenog čamca perspektivnim modulom Narval.   

Naime, kao deo državnog ugovora, razvijen je modul prema novim zadatim tehničkim zahtevima. Novi Narval se od osnovnog modela razlikuje po većem skupu funkcija i poboljšanim karakteristikama: koristi se novi nišan (sa novim matricama veće rezolucije), poboljšana je upravljačka jedinica i nadograđen računarski modul. 

Borbeni moduli su proizvedeni u izuzetno kratkom roku. Proizvodnja se odvijala kako u eksperimentalnom, tako i u pogonu za serijsku proizvodnju Elektromašine, a otklanjanje nedostataka i podešavanje odvijali su se gotovo u tri smene u specijalizovanoj laboratoriji. 

narval kord
narval kord

Već u Sevastopolju, naporima stručnjaka iz dizajnerskog, tehnološkog i servisnog odeljenja Elektromašine, borbeni moduli Narval su montirani na vojne čamce, nakon čega su uspešno prošli prijemne testove. 

Nova varijanta se razlikuje od osnovnog modula po većem skupu funkcija i poboljšanim karakteristikama: primeni novog nišana (sa novim matricama veće rezolucije); poboljšanm upravljačkom jedinicom; modernizovanim računarskim modulom.

No, ruski stručni listovi su još 26 oktora 2021. najavili modernizovano oružje bazirano na veštačkoj inteligenciji a namenjeno  brodovima novog doba. Ono je navodno trebalo da automatski obara helikoptere i rakete, pa čak i manje dronove.

Prema tadašnjim saopštenjima, u Rusiji je trebalo da do 2022. godine bude pokrenuta serijska proizvodnja brodske daljinski upravljive borbene stanice „Narval“.

„Stanica je, navodno, još tada prošla sva borbena testiranja i bila je spremna za proizvodnju“, saopštili su mediji pozivajući se na Igora Afanasjeva, generalnog direktora kompanije „Elektromašina“ iz sastava državne korporacije „Rosteh“.

Ovaj modul je trebalo da bude jedan od mnogobrojnih potencijalnih dodataka borbenim stanicama bojnih brodova i pokazao se kao bolji, jeftiniji i jednostavniji za eksploataciju u poređenju sa drugim projektima koji su bili predstavljeni na zatvorenim vojnim testiranjima Ministarstva odbrane tokom 2021. godine.

„Prvi na spisku za ugradnju ove borbene stanice su ruski laki vojni čamci za obalsku odbranu. U budućnosti će borbeni modul biti dodati i većim brodovima, a možda čak i ruskim raketnim krstaricama kao što je ’Petar Veliki’“, iyjavio je pre tri godine vojni analitičar lista „Izvestiя“ Aleksej Ram.

Tendencija se ogledala u razvoju oružja na daljinsko upravljanje pomoću veštačke inteligencije.

„Narval“ je bio modul na daljinsko upravljanje sa teškim mitraljezom 12,7х108 mm Kord. Opremljen je dnevnim i noćnim kamerama, automatskim sistemom praćenja ciljeva, termovizijskom kamerom i radarom koji traži ciljeve u zoni dejstva oružja.

„Modul ’Narval’ je navodno bio još jedno ovaploćenje tendencije stvaranja borbenih sistema sa automatskim upravljanjem. Mi prelazimo u novu dimenziju ratovanja, gde se na bojnom polju ne bore ljudi nego mašine“, izjavio je Ram.

Ministarstvo odbrane Rusije je još tada formiralo čitavo odeljenje za razvoj tehnologija veštačke inteligencije. Ideja je bila da se izgrade sistemi koji će postepeno potisnuti ljude sa bojnog polja.

Tada je planirano je da se platforma pusti u serijsku proizvodnju 2022. godine. Eksperti su pretpostavljali da će do tada sistem biti testiran u borbenim uslovima u Siriji jer su inženjerima bili potrebni podaci kako se sistem oružja i veštačka inteligencija ponašaju u ekstremnim situacijama.

narval kord
narval kord

Ruska NPO Elektromašina je tek 16. Avgusta 2023. predstavila novi brodski daljinski upravljani borbeni modul Narval, konstruisan za uništavanje površinskih, obalnih ciljeva, vazdušnih i morskih dronova.

Modul je dizajniran za ugradnju na jezerske čamce deplasmana do 20 tona. Modul je opremljen mitraljezom Kord kalibra 12.7 mm i može da pogodi mete na dometima do 6000 metara.

Da bi se otklonio efekat ljuljanja po uzburkanom moru i gađanje u pokretu, Narval je bio opremljen žiro-stabilizovanim sistemom u tri ravni, kao i mašinom za automatsko praćenje cilja.

Narval kompleks se sastoji od dnevne kamere, termovizira i laserskog daljinomera. Pored toga, planirano je postavljanje meteorološke stanice, kompleksa svestrane vidljivosti, radara sa dometom detekcije do 600 metara i sredstava odbrane od visokopreciznog naoružanja – znači, sve ono što će ruski mediji ponoviti i naredne godine.

Tako ostaje nejasno pitanje Koliko je Rusima zaista trebalo vremena da konstruišu i počnu sa ugradnjom jedne obične borbene stanice opremljene teškim mitraljezom.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version