Naslovna Novosti „Rat će početi sa juga a ne zapada“: Rusi i Iranci postavili...

„Rat će početi sa juga a ne zapada“: Rusi i Iranci postavili komadni štab u Alepu protiv Izraelaca i Amerikanaca

1
Buk-M2 u Siriji
Buk-M2 u Siriji
google news

Iznenadno ili ne ali rat između Izraela i Hezbolaha dobija potpuno drugačije razmere, i sa odlukom SAD da pošalju jake vojne snage, Rusija izgleda zauzima agresivnu poziciju u Siriji zajedno sa Iranom, jer strahuju da će izgubiti svoje položaje i postati meta.

Prema vojnom izvoru, “Rusija i Iran stvorili su zajedničku komandnu sobu i razmestili trupe na strateškom vrhu brda Al-Eis u južnom delu Alepa.”

Ovaj razvoj događaja prati glasine o predstojećoj vojnoj operaciji sirijskog režima čiji je cilj osvajanje svih područja na severu koja su pod kontrolom Turaka, koji su pre nekoliko dana poslali velika i jaka pojačanja u Siriju.

Ankara strahuje od opšteg ustanka Kurda i Sirijaca, pa je na tajnim sednicama odlučila o paketu mera protiv države Izrael.

U tom kontekstu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prisustvovao je tajnoj parlamentarnoj sednici u četvrtak, gde su se razmatrali razvoj situacije i pretnje po nacionalnu bezbednost u svetlu sve češćih napada Izraela, i njihove blizine južnim granicama Turske, što puno govori o onome što će uslediti u širem regionu u narednom periodu.

Premeštanje američkih snaga i raketa u Izrael

Pentagon je u nedelju potvrdio da je odobrio raspoređivanje naprednog sistema protivraketne odbrane THAAD i oko 100 američkih vojnika u Izrael da ga opslužuju, pošto se vlada Netanjahu priprema za napad na Iran, potez koji se očekuje da će izazvati iranski odgovor.

General-potpukovnik Pat Rajder, portparol Ministarstva odbrane SAD, rekao je u izjavi da je, po nalogu predsednika Džoa Bajdena, Pentagon odobrio “raspoređivanje jednog baterijskog sistema raketa (THAAD) i odgovarajuće posade američke vojske u Izrael, kako bi se pomoglo u jačanju vazdušne odbrane zemlje.”

“THAAD baterija će ojačati integrisani sistem vazdušne odbrane Izraela,” rekao je Rajder. SAD trenutno već imaju oko 40.000 vojnika raspoređenih širom Bliskog istoka.

Hezbolah priprema pakao sa hiljadama kamikaza dronova

Prema Awliya Al-Dam, objavljen je video snimak dronova koji se pripremaju i lansiraju prema dva “izraelska” cilja u Haifi.

Izvori navode da organizacija priprema opšti napad bespilotnim letelicama na izraelske baze, snage i infrastrukturu u narednom periodu.

Pogođen izraelski tenk uprkos sistemu zaštite

“Tokom operacije, naši borci su pogodili neprijateljski tenk Merkava vođenom raketom”, navodi Hezbolah na svom Telegram kanalu.

“Raketa je pogodila oklopno vozilo, prouzrokujući žrtve među posadom.” Incident se dogodio u blizini graničnog sela Al-Kuzah.

Borci libanske organizacije postavljaju zamke i gađaju izraelske tenkove s velikim brojem protivtenkovskih raketa, verovatno imajući ogromne zalihe, i ostvaruju svoj cilj.

Prema novinarskim informacijama, jedinice libanske terorističke organizacije odbile su nekoliko izraelskih napada tokom dana.

Iranski ministar spoljnih poslova govori o totalnom ratu protiv Izraela i SAD

Iranski ministar spoljnih poslova Abas Arači upozorio je da “njegova zemlja nema ‘crvene linije’ kada je u pitanju odbrana svog naroda i interesa”, jer je izrazio spremnost Teherana za bilo koji scenario.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim iračkim kolegom Fuadom Huseinom, Arači je rekao „U potpunosti smo spremni za ratnu situaciju. Ne plašimo se rata, ali ga ne želimo. Želimo mir i radićemo na postizanju pravednog mira u Gazi i Libanu “, rekao je visoki iranski diplomata tokom konferencije za novinare.

thaad
thaad

U međuvremenu, on je pohvalio „čvrstu poziciju iračke vlade da ne dozvoli zloupotrebu iračkog vazdušnog prostora protiv Irana“.

On je zapretio da SAD „izlažu živote svojih trupa riziku“ time što ih raspoređuju u cionistički entitet da upravljaju američkim odbrambenim raketnim sistemima.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version