Naslovna Novosti NATO pokazuje Rusiji da se sprema za nuklearni rat: 60 aviona, uključujući...

NATO pokazuje Rusiji da se sprema za nuklearni rat: 60 aviona, uključujući F-35 i B-52, izvode nuklearnu demonstraciju sile

2
b 52h stratofortresses tokom global thunder 19 u vazduhoplovnoj bazi minot / foto: USAF Tech. Sgt. Jarad A. Denton
b 52h stratofortresses tokom global thunder 19 u vazduhoplovnoj bazi minot
google news

Oko 60 aviona, uključujući lovce i bombardere sposobne da nose američko nuklearno oružje, učestvuju u ovim vežbama koje se održavaju na severu Evrope kao jedna od najsnažnijih nuklearnih priredbi NATO-a.

„U nesigurnom svetu, ključno je da testiramo i jačamo naše odbrambene kapacitete, kako bi naši protivnici znali da je NATO spreman da odgovori na svaku pretnju“, izjavio je Mark Rute, novi generalni sekretar NATO-a, u Londonu pre početka nuklearnih manevara vojnog vazduhoplovstva ovog pakta.

Alijansa neće koristiti stvarno nuklearno oružje, ali će vežbati različite scenarije nuklearnog rata. Po prvi put će učestvovati finski avioni F/A-18. Naravno, prisutni će biti i F-35.

Pored lovačkih aviona, Amerikanci će u manevar uključiti i bombardere B-52 Stratofortress. Ova velika vežba na severu Evrope počela je juče i trajaće dve nedelje.

Vežba se odvija u trenutku kada je većina evropskih zemalja odabrala F-35 Lightning II, ali je Nemačka to učinila iz nuklearnih razloga.

f 35a b61 12
f-35a lansira nuklearnu bombu b61-12

Odluka Nemačke o nabavci F-35 doneta je jer će samo F-35 biti sertifikovan za nošenje nuklearnih bombi B61, koje su integrisane na starim nemačkim Tornado avionima, koji će uskoro biti povučeni iz upotrebe.

Nemačka je nabavila 35 aviona F-35, a planira se i narudžbina još 8 američkih bestsellera pete generacije.

Nuklearna vežba, kako tvrde zapadni stručnjaci, ima za cilj odvraćanje ali se odvija u kontekstu u kojem je Rusija opasno snizila prag za upotrebu nuklearnog oružja, promenivši svoju doktrinu.

O NATO vežbi “Steadfast Noon”

NATO vežba “Steadfast Noon” 2024. godine je godišnja nuklearna vežba koja je počela 14. oktobra 2024. godine i trajaće dve nedelje.

Oko 60 aviona, uključujući lovce sposobne da nose američko nuklearno oružje, učestvuje u ovim treninzima, koji se održavaju iznad Zapadne Evrope, posebno u Belgiji i Holandiji, kao i u vazdušnom prostoru Danske, Velike Britanije i Severnog mora.

Vežba iz 2024. godine uključuje, između ostalog, i prve holandske F-35A avione, koji su nedavno proglašeni spremnim za nuklearne misije. Cilj vežbe je testiranje i demonstracija sposobnosti NATO-a da odvraća svakog potencijalnog protivnika i brani sve saveznike.

Ukupno 13 zemalja članica NATO-a poslalo je avione na ovaj događaj, a vežba uključuje bombardere, borbene avione, avione za dopunu goriva i izviđačke avione.

Ova vežba ne koristi pravo nuklearno oružje, već simulira složene scenarije kako bi se osiguralo da NATO ostane nuklearno sposobna alijansa, u skladu sa svojom doktrinom nuklearnog odvraćanja.

f 35 i b61 nuklearna bomba
f 35 i b61 nuklearna bomba

NATO vežba „Steadfast Noon“ iz 2024. godine je jedna od najvažnijih godišnjih vežbi Alijanse, fokusirana na simulaciju nuklearnih operacija. U tom kontekstu, glavni cilj je testiranje i obučavanje NATO saveznika u koordinisanoj upotrebi nuklearnog oružja.

Tokom vežbe, NATO simulira različite scenarije koji uključuju operacije brzog odgovora na potencijalne nuklearne ili konvencionalne pretnje.

Činjenica da vežba uključuje više zemalja članica i različite tipove aviona doprinosi obezbeđivanju interoperabilnosti vazduhoplovnih snaga ove Alijanse i testiranju njihove efikasnosti u kriznim situacijama. Vežba Steadfast Noon se redovno održava i ključni je element NATO strategije nuklearnog odvraćanja.

2 KOMENTARA

  1. Od čekanja nema selameta. Treba odma da se opraši London, pa ostali neka vide šta će i kako će. Ako im se isplati da razmjenjuju salvu sa Rusijom, neka izvole

    10

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version