Naslovna Novosti NATO radi na korigovanju svoje strategije suprotstavljanja Rusiji: Koje promene najavljuju?

NATO radi na korigovanju svoje strategije suprotstavljanja Rusiji: Koje promene najavljuju?

5
nato vezbe
nato vezbe ilustracija
google news

Pre samo jedanog dana, preneli smo reči ruskog političkog naučnika Vladimira Možegova.

„Rat u Ukrajini ne vode države, već globalna elita koja kontroliše svet. Ona kontroliše i Evropu i Ameriku putem kontrole finansija, banaka, globalne ekonomije pre svega, i putem međunarodnih nadnacionalnih organizacija kao što su Evropska unija, NATO, AUKUS itd.

U državama se odvijaju procesi uništavanja tradicionalnih država, kao i u Evropi. U sledećoj fazi neće ostati ni evropske države ni Amerika kakve smo poznavali. Biće uspostavljena nadnacionalna liberalna diktatura“, rekao je ovaj ruski politikolog.

Danas, samo dan kasnije, jedan od njihovih vodećih glasila donosi vest da NATO razvija novu političku strategiju za suprotstavljanje Rusiji.

“Iako konačni nacrt strategije još nije gotov, na sledećem sastanku ministara odbrane raspravljaće se o ovoj temi, a nova strategija će biti predstavljena na NATO samitu u junu 2025”, prenosi Politico.

Alijansa i dalje održava na snazi Savet NATO-Rusija, koji je osnovan Osnivačkim aktom NATO-Rusija iz 1997. godine, sa ciljem izgradnje stabilne i mirne Evrope.

zelenski nato bi mogao da obara ruske dronove i rakete u ukrajini, isto kao na bliskom istoku, ali neće
zelenski nato bi mogao da obara ruske dronove i rakete u ukrajini, isto kao na bliskom istoku, ali neće

Međutim, nakon što su se odnosi između NATO-a i Rusije ozbiljno pogoršali nakon ruske operacije u Ukrajini, Savet NATO-Rusija nije se sastao od 2022. godine.

Rusija je već „označena kao najznačajnija i direktna pretnja bezbednosti alijasne“, ali NATO radi na novom, jedinstvenom i koherentnom pristupu prema zlim Rusima.

Zemlje NATO-a su sada u procesu pokušaja da „razrade različite elemente strategije prema Rusiji i unaprede rasprave unutar alijanse koje vode do tema poput budućnosti „Osnivačkog akta NATO-Rusija“, izjavio je u petak visoki zvaničnik američke vlade.

Tehničke diskusije se vode već nekoliko meseci, a ministri odbrane zemalja NATO-a sastaju se sledeće nedelje kako bi preispitali politiku Alijanse prema Rusiji, kao odgovor na „pretnju koju predstavlja Moskva”.

Kako je navedeno, nova strategija prema Rusiji biće predstavljena na samitu NATO-a u junu 2025. godine

NATO mora ponovo proceniti ovaj sporazum i stvoriti nova pravila za odnose sa Moskvom, zasnovana na realizmu i na činjenici da Rusija ostaje pretnja regionalnoj i globalnoj bezbednosti, poruka je onih koji vuku konce u SAD.

Najvažniji elementi nove strategije mogli bi biti:

  • jačanje kolektivne odbrane (dodatne snage i napredniji kapaciteti, jačanje protivvazdušne odbrane, u državama na istočnom krilu);
  • moguće proširenje stalnog prisustva u strateškim regionima kao što su Crno more i Baltičko more (po modelu Nemačke u Litvaniji); Podsetimo, Bundesver je, prvi put još od Hitlera, trajno rasporedila svoje trupe u ovu baltičku državu.
  • još stroža politika sankcija kako bi se zaustavio priliv zapadnih komponenti sa vojnim korišćenjem u rusku vojnu industriju;
  • NATO odgovor na “ruske provokacije”, uključujući “opasnu retoriku” o nuklearnom, hemijskom i biološkom oružju;
  • stav NATO-a prema državama koje “podržavaju ruski rat”.

Glavni problem Alijanse je usklađivanje stavova i interesa svih 32 članice. Verovatno je da “tvrdo jezgro”, zemlje koje žele stroži pristup Alijanse prema agresivnim akcijama Rusije, čine baltičke zemlje, Poljska i Holandija.

rute i putin
rute i putin

Ipak, neke zemlje su zabrinute da bi previše oštra strategija mogla destabilizovati Rusiju. Takođe, Mađarska i Slovačka se “izdvajaju” i nastavljaju da održavaju kontakte sa Kremljom, što je u suprotnosti sa opštim pristupom Alijanse, piše Politiko.

Nova strategija deo je šireg napora NATO-a da prilagodi svoj stav prema Rusiji u poslednje tri decenije, kada su saveznici pokušavali da “umire Rusiju uspostavljanjem diplomatskih odnosa”, navodi se.

5 KOMENTARA

  1. “Zemlje NATO-a su sada u procesu pokušaja da „razrade različite elemente strategije prema Rusiji..” / Они ту стратегију већ спроводе, Јерменија се окренула ка НАТО-у сасвим и очекују чланство, да ли се тај заокрет десио јер им Русија није могла одбранити Нагорно Карабах, или су они већ били почели кокетирање са НАТО пре тога па Русија сазнавши за то није стала на њихову страну против Азербеџајна (а није могла ни да је хтела) ја сад не знам – и зато би било добро дати један детаљан и квалитетан чланак на ову тему, јер ово окретање и увлачење Јерменије у НАТО је веома, веома, опасно по Русију – непријатељ јој долази са бока на саму границу, па би то могло повући и друге земље региона ка чланству у НАТО, ово може бити опасније и од украјинске ситуације.

  2. Jel ovo srpska sizofrena femagogija. Rat u Ukraini ne vode nego vode neke elite. Pa ko je koga napao. Rusi su agresori alo bre. Ko i srbi sto su u bivsoj jugi. I dta su napravili genocid i izgubili sve ratove sada su bijeda uvlace se svima jer su bijeda.

    1
    6
    • Биједа је у твојој души.Твој народ је прихватио религију својих окупатора и вјерно му служио.Колико мораш бити јадан да волиш своје поробљиваче а мрзиш своје претке.???И читаво вријеме бјежиш од свог поријекла и измишљаш неку нову нацију која никад није постојала.???Бошњаци.???Срби Муслимани.Назови ствари правим именом.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version