Naslovna Novosti Nemačka želi da preuzme komandu nad Baltičkim morem, dok se hiljade vojnika...

Nemačka želi da preuzme komandu nad Baltičkim morem, dok se hiljade vojnika bundesvera prebacuju u Litvaniju

3
PUMA
PUMA u službi bundesvera
google news

Nemačke vojne ambicije prevazilaze vođenje istočnog krila NATO-a dok Berlin sada pokušava da preuzme komandu nad svim pomorskim snagama u regionu Baltičkog mora, otkrio je visoki nemački mornarički oficir.

„Nemački vojni lideri postavili su svoj cilj da prošire svoj uticaj u operacijama na Baltičkom moru, sa ambicijama ne samo da preuzmu odgovornost za istočni bok NATO-a, već i da komanduju svim savezničkim pomorskim snagama u regionu.

Ovo, zanimljivo, otkriće došao je od viceadmirala Jana Kristijana Kaka, šefa nemačke mornarice.

Nedavni izveštaji su se fokusirali na nemačke ekonomske napore i poteškoće da adekvatno finansira sopstvenu odbranu i vojnu podršku Ukrajini. Međutim, uprkos ovim izazovima, nemački zvaničnici ostaju uvereni u ulogu svoje nacije kao lidera Evrope.

Prve naznake nemačkih vojnih ambicija u istočnoj Evropi pojavile su se u aprilu kada se nemački general Karsten Breger, šef Bundesvera, sastao sa generalom Vislavom Kucutom, načelnikom poljskog generalštaba.

Dok je poljska strana naglašavala razgovore o jačanju istočne odbrane NATO-a, nemačka je otišla korak dalje, najavljujući da će Nemačka preuzeti odgovornost za region.

Ta izjava je izazvala zabrinutost u Poljskoj, s političkim ličnostima koje se pitaju kako je zemlja koja se bori da održi sopstvenu vojsku mogla iznenada preuzeti odgovornost za Poljsku, zemlju koja ulaže enormno u svoje naoružavanje u protekle dve godine.

pukovnik bundesvera ruskom fsb u predao tajne podatke o ukrajinskoj taktici i gubicima
bundesver

Iako se problem na neko vreme smirio, ponovo se pojavio kada je nemački glavnokomandujući viceadmiral Jan Kristijan Kak dao nove izjave o namerama Nemačke.

Tokom nedavne posete Dalekom istoku dva broda nemačke mornarice, kojima je zadatak da simbolično pređu Tajvanski moreuz u znak podrške savezničkim naporima protiv Kine, Kaak je govorio za Japan tajms, gde je, između ostalog, otkrio nemačke ambicije za region Baltičkog mora.

Ponosno je ukazao na značajno nemačko pomorsko prisustvo na Baltiku i njeno „odlično regionalno iskustvo, kao i obimne izviđačke sposobnosti koje pokrivaju čitavu oblast iznad i ispod vode“.

„Spremni smo da preuzmemo veću odgovornost i signalizirali smo NATO-u našu spremnost da preuzmemo regionalnu komandu i kontrolu u Baltičkom moru.

Obezbeđujemo neophodnu komandnu i kontrolnu strukturu preko našeg regionalnog štaba u Rostoku, koji deluje kao naš međunarodni pomorski komandni centar“, otkrio je on.

Podsećamo da nemačka ratna mornarica trenutno ima preko 16.000 ljudi i od 2015. godine uključuje 11 fregata, 5 korveta, 6 podmornica, 12 minolovaca, 11 brodova za snabdevanje i 3 izviđačka broda.

Nemačka priprema vojnu bazu u Litvaniji

Nemačka će rasporediti hiljade vojnika u novi objekat u Litvaniji kao deo širih napora Zapada da ojača odbranu baltičke nacije, pisali smo.

Po prvi put od Drugog svetskog rata, Nemačka je započela dugoročno raspoređivanje svojih vojnih jedinica u drugu zemlju. Litvanija je počela izgradnju baze 19. avgusta, a baza bi trebalo da bude spremna za ulazak nemačkih trupa krajem 2027. godine.

Litvanija je upravo započela svoj najveći vojni projekat u Rudnikaju, gradeći bazu za smeštaj 80% nemačke brigade. Baza će biti izgrađena za 3 godine.

Potez za stvaranje nemačke baze u Litvaniji došao je pod opravdanjem sukoba Rusija-Ukrajina. Prema rečima litvanskog ministra odbrane Rajmundasa Vajšnorasa, potez za stvaranje baze za smeštaj nemačkih vojnika je osmišljen da “ublaži uznemirenost litvanske javnosti i odvrati rusku agresiju”.

„Brigada će delovati kao umirujuća mera za naše stanovništvo i kao sredstvo odvraćanja da odgurne Ruse od nas“, rekao je on.

Nemača baza u Litvaniji 20 km od Belorusije

Baza se nalazi u Rudnikaju, u blizini Vilnjusa, samo 20 kilometara od granice sa Belorusijom i u njoj će biti smešteno do 4.000 nemačkih vojnika. Baza će imati i prostore za skladištenje i održavanje tenkova i druge opreme, kao i poligone.

Još 1.000 nemačkih vojnika takođe će biti stacionirano u drugim delovima zemlje.

olaf solc
olaf solc

Litvanska premijerka Igrid Simonite naglasila je da baza ne predstavlja pretnju, ali je upozorila da će svaki potez protiv zemlje naići na otpor.

„Ne pretimo, samo se staramo da ako neko želi da se okuša, izgubi želju da to uradi“, rekla je ona.

Prošle godine, Nemačka je obećala da će rasporediti trupe u članice NATO-a i Evropske unije koje se graniče sa Rusijom.

Međutim, raspoređivanje trupa u Litvaniji je u suprotnosti sa izveštajima nemačkih medija da Berlin razmatra smanjenje finansijske podrške Ukrajini zbog deficita državnog budžeta.

3 KOMENTARA

  1. Hah, pa i nemci bi hteli da imaju svoje topovsko meso, da oni naređuju a da gine topovsko meso a ne oni. Sviđa im se ovo američko “do poslednjeg ukrajinca”.

  2. Svi koji su se šepurili ulaskom u NATO i EU ima da trunu u tranšejama na istoku zato se i širila Unija zbog mesa

    1
    3
  3. Posle ovog rata će verovatno drzava nemacka biti proslost.ruzna proslost.Toliki narod,a da nisu uspeli da iznedre jednu veličinu,čoveka sa vizijom ili neku novu ideju.koliko su samo energije para i snage uložili u rasturanje Jugoslavije,i posle Srbije….da su samo 10% od toga ulozili da se otrgnu od Amerike,uspeli bi.zasluzili sve sto ih snadje u buducnosti,čuj baltik…..ha ha ha ha

    1
    3

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version