Naslovna Novosti Prvi put od Drugog svetskog rata: Avioni počeli da dovoze nemačke vojnike...

Prvi put od Drugog svetskog rata: Avioni počeli da dovoze nemačke vojnike u drugu zemlju – Litvaniju

26
PUMA
PUMA u službi bundesvera
google news

Po prvi put od Drugog svetskog rata, Nemačka je započela dugoročno raspoređivanje svojih vojnih jedinica u drugu zemlju, Litvaniju. Prvih desetak vojnika stiglo je u ponedeljak.

Prvim vojnicima nemačkih oružanih snaga koji su danas stigli u Litvaniju avionom Luftvafe A-400 pridružiće se još oko 150 kasnije ove godine. Borbena grupa bi trebalo da dostigne maksimalnu operativnu snagu 2027. godine, kada će biti raspoređeno oko pet hiljada vojnika, prenosi AP.

Od Drugog svetskog rata, ovo je prvi stalni nacionalni raspored nemačke vojske, a ne konkretna misija NATO, EU, UN ili neke druge međunarodne organizacije.

U Litvaniji, zemlji u kojoj je sve oštrija retorika vlasti prema zemljama s kojom su nekada bili u savezu, Rusiji i Belorusiji, će biti stalno stacionirano oko 4.800 vojnika i 200 civilnih službenika nemačke vojske. Litvanija se graniči sa ruskom eksklavom Kalinjingradom na zapadu zemlje i Belorusijom na istoku.

“Važan dan za nemačku vojsku”

„Ovo je prvi put da smo trajno stacionirali takvu jedinicu van Nemačke“, rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus u Berlinu u ponedeljak. On je dodao da je ovo važan dan za nemačku vojsku. Pistorijus je dodao da je raspoređivanje trupa u Litvaniji slično onome kada su, kako kaže “saveznici koristili svoje trupe da zaštite Nemačku od Sovjetskog Saveza tokom Hladnog rata”.

Prema rečima litvanskog ministra odbrane Laurinasa Kašćunasa, “ovo je odličan primer za sve zemlje na istočnom krilu NATO-a”. Kašćunas u ponedeljak nije propustio da pomene član 5 o kojem je NATO razgovarao, prema kojem je mogući napad na jednu od zemalja članica napad na sve.

Kašćunas takođe očekuje da najmanje trećina vojnika Bundesvera povede svoje porodice sa sobom. „Stvorićemo vojnu strukturu toliko odbrambenu i odvraćajuću da nijedan protivnik na istoku neće ni pomisliti da testira član 5 NATO-a“, rekao je on novinarima.

Iako je nemački Bundesver učestvovao u nekoliko dugoročnih inostranih okupacija od 1990-ih, na primer kod nas na Balkanu ili u Avganistanu, oni su uvek dejsvovali pod šemom multinacionalne rotacije, nikada samostalno.

poverljivi dokument bundesver mora da se pripremi za rat sa rusijom
Bundesver

Evropski lideri koriste tezu da Moskva navodno predstavlja pretnju po bezbednost njihovih zemalja. Međutim, do sada, i po priloženom i po izjavama ni ruska vojska ni politički lideri nisu pokazali zainteresovanost za širenje neprijateljstava sa teritorije Ukrajine.

Međutim, većina na zapadu propagira među svojim stanovništvom da će, ukoliko “Kijev ne uspe da pobedi Rusiju”, ruske snage otići u Evropu. Raspoređivanje nemačkih vojnika u baltičkim državama u skladu je sa planovima NATO-a da proširi svoje vojno prisustvo na istočnom krilu.

Kao rezultat samita u Vilnjusu u junu 2023. godine, lideri NATO-a su odobrili nove regionalne odbrambene planove koji predviđaju raspoređivanje dodatnih snaga Alijanse na njenim istočnim granicama.

Šta tačno kaže član 5 NATO-a?

„Strane ugovornice su se složile da će se oružani napad na jednog ili više njih u Evropi ili Severnoj Americi smatrati napadom na sve njih, i stoga su se složile da će, u slučaju takvog oružanog napada, svaka od njih koristi pravo na individualnu ili kolektivnu samoodbranu priznatu članom 51. Povelje Ujedinjenih nacija, pomagati napadnutim stranama ili ugovornim stranama tako što će hitno preduzeti takve radnje, same i zajedno sa drugim stranama, kako smatraju potrebnim, uključujući korišćenje oružanih snaga, za obnavljanje i održavanje bezbednosti severnoatlantskog regiona.

Svaki takav napad i svaka radnja preduzeta kao rezultat biće odmah prijavljena Savetu bezbednosti. Ove mere će prestati čim Savet bezbednosti preduzme neophodne mere za obnavljanje i održavanje međunarodnog mira i bezbednosti“.

nato vezba ilustracija
nato vezba ilustracija

Da bi se aktivirao član 5, prvo se mora aktivirati član 4 (konsultacije sa NATO partnerima) i moraju postojati dokazi da napad na teritoriju pogođene države zapravo potiče iz inostranstva.

Dotična država će tada zatražiti primenu člana 5. Zahtev će oceniti Severnoatlantski savet, u kome svaku od članica predstavlja jedan od njegovih predstavnika.

Iako savet odlučuje jednoglasno, to ne znači da sve države članice moraju biti uključene u akcije odgovora (primera radi, čak i ako pristanu na aktiviranje člana 5, Mađarska ili Slovačka, koje ne dele stavove ostatka NATO pakta po pitanju Rusije, mogu odlučiti da se vojno ne mešaju).

26 KOMENTARA

  1. @Veselin/ Како плитко размишљање када иду емоције испред разума, то је увек тако, и тад остаје да се дају само погрдне квалификације./ Не залећи се, већ полако и са разумом! Ако дође до ватре, е онда!

  2. Nemci ,ci su roditelji docekali kraj drugog sveckog rata, imali su jos uvek osecaj krivice od zla koga su naneli pogotovo Rusima kao i ostalom covecanstvu, pa su bili jako uzdrzanu kada je vojska bila u pitanju ,a posebno kada je Rusija u pitanju. Sada ove mlade snage, ocito , kuci ne naucene a u skoli ne obrazovane o istorijskim desavanjima, srljaju u bezpovrat. Plasim se da Berlin ne dozivi sa zakasnjenjem sudbinu Hirosime, zasta Rusi imaju apsolutno moralno pravo, te vrate Nemce na fabricka podesavanja.

  3. Staljinov plan na kraju drugog svjetskog rata je bio da se u Njemackoj pobije sve sto je musko,a zene da se rasele u dubinu SSSR a i Njemacka da se naseli Rusima.Zbog toga je otvoren front u Normandiji,kad se vidjelo da su Rusi vec na granicama Njemacke.I pored svih sranja koja se sire po diskaveriju i drugim kanalima,kako su se zapadnjaci tesko borili sa Svabama,cinjenica je da su se cijele jedinice, ukljucujuci i kompletne armije, predavale zapadnjacima i da nisu bile razoruzane i rasformirane,vec su popunjene zarobljenim Svabama i cekale da se zajedno sa zapadnjacima ukljuce u rat protiv SSSR a.Tek na direktnu intervenciju Zukova ove njemacke armije su kao bajagi rasformirane,a u stvari samo dublje povucene na teritoriju Njemacke…Sada se vidi koliko je Staljin bio u pravu…

    44
    • Прича се како су Руси ’45 силовали по Немачкој. А нико не помиње да су то исто Немци радили по СССР-у, и да су сами томе допринели.

    • Baš tako.Al’ nije uradio do kraja posao.Zapad ih iščupao,Tito Hrvatsku ,ruja se povukao iz Evrope i opet svi koji su bili na strani Hitlera krecu….

  4. Taj clan 5 je budalastina u koju veruju samo balticke i balkanske banane misleci da ce neko da ratuje zbog njihovih sranja!

    27
  5. Ma trebalo im je rasparčati državu na komade zbog zločina u dr.sv.ratu.Nepopravljivi nacisti.Potomci fašidta u Nemačkoj čuvaju ponosno uniforme njihovih ubica i zločinaca.Treba sravniti sa zemljom Nemačku i sve ih pobiti.

    156
    • Црвена армија је 1945 године вратила Немачку у камено доба. Маршаловим планом су УСА брзо подигле немачку економију на ноге, да би били против тежа СССР-у. Сматрали су да би без те помоћи, Немци постали комунисти ( на пример Опел, а на доста делова пише Џенерал Моторс). И сво време Американци у тишини потпомажу Немачку. Чак су до скоро стимулисали извоз Немачке у САД. Зато “Аријевци” морају да слушају сад, макар и на своју штету. И ово што се дешава је директива из Вашингтона. Исти принцип је примењен и за Јапан.

      60
        • Док не уђе пешадија, ништа. Да их Црвена армија није потиснула из предграђа Москве, и сво време их гурала према западу, тешко да би шта било. Не кажем да ту нема заслуге и Британаца (мада је њих занимало да сачувају своје колоније у Африци и Азији, и политички утицај, а не конкретно баш да зауставе Хитлера) и САД. Дан Д је организован да не би Совјети сами ушли у Берлин, а не као координисана акција.

          31
          • A iskrcavanje u Normandiji tek kad su Rusi stigli na grani cu Nemacke.

            30
    • Ја то видим овако. Косово је потребно Американцима да би што више раширили фронт против Русије, и уједно као непотопиви носач авиона. Ако им се (а даће Бог да хоће) планови против Русије изјалове, оставиће они Косово као што су оставили Авганистан. Сва ова фарса је да се створи утисак да је цео Запад за независно Косово. Мислиш ли да Макрона и Французе боли дупе за Шиптаре? За који ће им? Ово је само моје мишљење. Кажу да је опасно бити противник Америци. Исто тако кажу да је још опасније бити њихов савезник.

      24
      • Ne delim baš mišljenje sa tobom, i te kako francuze zabole dupe za šiptare, eno po francuskoj najveći narko klanovi i kradljivci automobila sa kosova i albanije. Prave im katostrafalne probleme a ovi ne smeju da ih pipaju niti spominju.

        45
        • Нема ни потребе да мислиш као и ја. Мишљење је као и дупе. Свако има своје. Мафија је нешто друго. Потплате полицију и неке поткупљиве политичаре, и ето проблема.

          12
      • Trći Rajh je popio batine od Crvene Armije.Amerika je napravila plan kako i kada će rastiriti SSSR i to je učinio Gorbačov ,njhov čovek.Amerika je u Nemačkoj rasporedila baze za budući rat protiv SFRJ i ostatka SSSR-a Rusije .Ameri da bi imali u Evropi sigurnu bojsku su Nemačkoj dozvolili formiranje Četvrtog Rajha ,formiranjem EU i zavisno povezala i nagradila sve bivše SSHitlerove saveznike i sve pod obaveom ulaska u NATO “odbrambeni kišobran”gurnuvši greškom pre vremena i lošim tajmingom Ukrajinu u rat protiv Ruske Federacije .Ameri i osnovni saveznik GB pokreću rat na bliskom istoku a jevreji moraju da slušaju idto kao i Nemci ,jer su i jedne i druge spasili od STALJINA i obema nacijama dali i formirali države Izrael i ponovo celu Nemačku.Kinu polako”hlade”da ne napravi još goru situaciju na istoku strepeći od gubitka baza jer im je “labava”Infija i Južna Koreja a oružje su ispucali u Ukrajini.Jer im preti Iran i Severna Koreja sa nuklearnim balističkim raketama .U Africi su Francuzi pukli a i Amerima se pomrsili konci isto kao i u latinskoj Americi .To je ugrubo slika stanja Amerike i NATO u dosta nepredviđenoj situaciji ratnih igara…

      • @Anonimno/ Мислим да грешиш. Да је тако неби они увлачили у НАТО и Румунију у којој сад граде своју највећу базу у Европи (већу и од оне у Немачкој), и то веома близу Одесе (тачније под носом Русији). Не граде је они да оду одатле а Косово им је у таквом положају иза леђа. Трајаће ово, нажалост! А ми никакав реалан план за Косово немамо, а у југословенски формат у којем је било у оквиру Србије се не може вратити, јер објективно, они неће са нама а ни ми са њима после свега, признајмо то – а пристати на то да они добију све не можемо никако! Нека подела на пола-пола била би можда најправедније решење али Запад то сад неће дозволити никако. Зато ЧЕКАЈМО! Другог избора немамо!

        • Ooo da, mi imamo itekako jasan plan za Kosovo* u vojnom smislu.
          Ta teroristička NATO organizacija ne može da zaštiti svoje čedo Albanske mafije na Kosovu i Metohiji.
          Vojska Srbije će ih pregaziti.
          Usput, znaš li šta znači reč Metohija?

          • @Veselin/О мој Богже, како нереално гледање, ти си изгледа особа која је рођена после бомбардовања или си био у младим дечијим годинама па не схваташ како смо рат изгубили иако смо се добро борили. Зато никакав ‘војни план’ није могућ, поготову сада, јер смо сад округжени НАТО-м са свих страна, иако су им онда ваздушни простор уступали и Бугарска и Румунија које још мису биле чланице (мислим). Дакле, ни онда то није био рат против самих Албанца на Косову, а поготову неби био сад кад су им дали ‘државно’ признање па свака држава има право да им помогне као ‘независној’ држави (као ово у Украјини). То се мора увек имати на уму! Да је само ‘ми и они’ како ти изгледа мислиш, то би било решено још онда, али ето није! Нада у решење (намерно кажем ‘нада’ јер нам је само она још остала) је да имамо бар 2 – 3 политичка плана добро разрађења који би ишли ка некој подели (јер шта ће нам они у држави, само би се ширили на север и у центар Србије) а у позадини увек да имамо добро спремљену војску за ‘недај Богже’ ако оману сва мирна решења, па шта ко добије!?/ Ту скоро је председник Албаније поручио Косоварима да ако их буднемо напали да ће се и они умешати војно и да их неће оставити, а они су постали озбиљна база НАТО снага./ Испливаћемо ми некако, ипак, – то нам показује наша историја! Само: мудрост, вјера, и праведност, морају бити са нама, а то зависи од нас. И додао бих: трпљеење, и стрпљење!

          • Dragi Чикајло,
            Ništa se ti ne brini raspala NATO botino iz Prištine koji se se kao Albanac besplatno školovao u Srbiji o trošku građana Srbije.
            Počni da trčiš ka Albaniji. ; )

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version