Naslovna Novosti Da li Izrael namerava da po prvi put udari na Iran hipersoničnim...

Da li Izrael namerava da po prvi put udari na Iran hipersoničnim raketama na nuklearnu infrastrukturu?

3
silver sparrow 2
f-15d nosi silver sparrow
google news

Trenutna situacija u vezi s Iranom i njegovim nuklearnim objektima približava se kritičnoj tački, ponovo je u zapadnim medijima zatupljena ova retorika, dakle priprema se teren dok odgovor Izraela sa neizvesnošću svi čekaju.

Izraelsko vazduhoplovstvo se priprema za upotrebu visoko brzinskih aerobalističkih raketa „Silver Sparrow“, sličnih ruskim „Kindžalima“, u okviru mogućeg udara na Iran. Glavni cilj Izraela su nuklearni objekti za koje Tel Aviv smatra da mogu predstavljati pretnju bezbednosti Izraela.

Pres-služba izraelskog vazduhoplovstva (Hel Haavir) i izraelske vojske (Cahal) objavila je fotografije i informacije koje potvrđuju da posade F-15D Baz treniraju za izvođenje masovnih udara na ključne objekte Iranske revolucionarne garde (KSIr) i iransku nuklearnu infrastrukturu.

Raketama „Silver Sparrow“, koje Izraelci spremaju da koriste, pripisuju se slične karakteristike kao i ruskim hipersoničnim „Kinžalima“.

Prema dostupnim informacijama, domet izraelske rakete može dostići do 700 kilometara, a njena brzina na maršruti iznosi između 8 i 10 maha, što je otprilike 9800–12200 km/h. Na završnoj fazi leta, raketa dostiže brzine od 1500 do 1100 m/s, što je čini izuzetno teškom metom za presretanje.

silver sparrow
silver sparrow

Takođe, deklarisana kružna verovatna greška rakete, koji određuje tačnost pogotka, iznosi od 15 do 20 metara, što ukazuje na veliku preciznost pri gađanju utvrđenih i zaštićenih ciljeva.

Pripreme za napade korišćenjem „Silver Sparrow“ raketa pojačavaju spekulacije o mogućoj eskalaciji sukoba između Izraela i Irana. Izrael je više puta izjavljivao da namerava da zaustavi iranske nuklearne programe, razmatrajući vojnu opciju kao jedan od mogućih odgovora na pretnje iz Teherana.

Upotreba aerobalističkih raketa ovog tipa omogućiće izraelskom vazduhoplovstvu da pogodi strateške ciljeve duboko na teritoriji Irana, uz veliku brzinu i minimalno vreme reakcije za protivnika.

Prema mišljenju vojnih analitičara, ove pripreme mogu ukazivati na to da se Izrael sprema za široko rasprostranjenu operaciju usmerenu ka uništenju iranskih nuklearnih objekata, kao i ka uništenju vojne infrastrukture iranskih snaga.

Dalekometni sistemi iz Sparrow serije su Black Sparrow sa dometom od 300–400 km, Blue Sparrow sa dometom od 700 km i Silver Sparrow, koje mogu pogađati ciljeve na udaljenostima od 1900–2000 km.

sparrow porodica projektila
sparrow porodica projektila

Uključivanje aerobalističkih raketa sličnih „Kinžalima“ u arsenal izraelskog vazduhoplovstva značajno proširuje mogućnosti Izraela za izvođenje preciznih udara duboko unutar teritorije neprijatelja.

“Izrael će gotovo sigurno izvršiti udar na iransku nuklearnu infrastrukturu”

Prema procenama pojedinih analitičara, verovatnoća udara izraelskog vazduhoplovstva na nuklearnu elektranu u Bušeru i na centre za obogaćivanje uranijuma u Iranu već iznosi od 90 do 100%.

Predsednik SAD Džo Bajden pokušao je navodno da ublaži tenzije kontaktirajući premijera Izraela Benjamina Netanjahua. Tokom telefonskog razgovora, Bajden je zamolio izraelskog premijera da se uzdrži od napada na iransku nuklearnu i naftnu infrastrukturu.

Prema mišljenju Vašingtona, takvi potezi mogu izazvati dalju eskalaciju sukoba u regionu i destabilizovati svetske energetske tržišta.

Međutim, Netanjahu je odgovorio da Izrael ovo vidi kao „istorijsku priliku“ da spreči razvoj iranskog nuklearnog potencijala, koju država nije spremna da propusti. Izraelske vlasti su više puta naglasile da neće dozvoliti da Iran razvije nuklearno oružje, čak i ako bi to zahtevalo upotrebu vojne sile.

nuklearna postrojenja irana 2
nuklearna postrojenja irana

Pored pomenutih iz Sparrow serije, u arsenalu izraelskog vazduhoplovstva nalaze se aerobalističke rakete koje mogu biti korišćene za udare na strateške ciljeve. Među ovim naoružanjem su rakete ROCKS i Rampage.

Sve pomenute rakete mogu biti lansirane sa taktičkih lovaca F-15D Baz i F-15I Ra’am, što čini izraelski napad izuzetno opasnim za iranske nuklearne objekte koji se nalaze u unutrašnjosti zemlje.

Iran zapretio zemljama Bliskog Istoka napadima ako dozvole Izraelu da napadne Islamsku Republiku

Sa druge strane, Iranski Korpus čuvara islamske revolucije (IRGC) dao je oštru izjavu upozoravajući države koje bi mogle omogućiti Izraelu korišćenje njihove teritorije za napade na Iran.

Prema zvaničnim predstavnicima IRGC-a, takve države bi bile smatrane “legitimnim vojnim ciljevima” ukoliko dozvole korišćenje svojih resursa i infrastrukture za agresiju protiv Islamske Republike.

IRGC je naglasio da će svaka podrška zemljama koje sarađuju s Izraelom biti viđena kao čin neprijateljstva, na koji će Iran odgovoriti odmah i odlučno. Zvaničnici su posebno istakli da Iran neće ciljati samo vojne objekte, već i strateške infrastrukture i ključne državne objekte savezničkih zemalja Izraela.

nuklearna postrojenja irana
ulaz u jedan od nuklearnih postrojenja irana

U Teheranu su naglasili da se ovo upozorenje odnosi na sve zemlje u regionu koje bi mogle pružiti indirektnu podršku Izraelu, bilo kroz obezbeđivanje vazdušnog prostora ili teritorijalnih baza za izvođenje vojnih operacija.

Prema mišljenju iranskih vojnih analitičara, ova izjava je usmerena ne samo na Izrael već i na njegove potencijalne saveznike u regionu, poput Saudijske Arabije i zemalja Persijskog zaliva, koje bi se mogle naći uvučene u sukob zbog pokornog stava prema zapadnim silama.

3 KOMENTARA

  1. Iran bolje da izbegavao sukob sa Izraelom,ianako ga niko nije dirao ko Sadama,ili Gadafija.Ako se rasplamsa sukob,verovatno ce SAD ,umesati na strani Izraela,moguce da jedva cekaju.

  2. Добро, Израел удари Иран по било којој инфра-структури, Иран заспе Израел по свим војним и нуклеарним структурама и шта онда ? Је ће Израел нешто да добије или ће да изгуби, пре бих рекао губитак.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version