Naslovna Novosti Ukrajina dobija lovce F-16, ali bez NATO sistema komunikacija: Šta je Link...

Ukrajina dobija lovce F-16, ali bez NATO sistema komunikacija: Šta je Link 16 i zašto SAD ne daju Kijevu?

3
ukrajinski f 16
ukrajinski f 16
google news

Najviši američki vojni komandant u Evropi, general Kristofer Kavoli, sastavio je listu sistema naoružanja koje SAD imaju, a koji bi mogli da pomognu Kijevu u njegovoj borbi protiv Rusije i koje Bajdenova administracija tek treba da obezbedi, uključujući rakete vazduh-zemlja i komunikacionu mrežu koju koristi NATO, i za koju tvrdi da je bezbedna.

U dodatku priloženom poverljivom izveštaju o strategiji Bajdenove administracije za Ukrajinu koji je poslat Kongresu početkom prošlog meseca, general Kavoli je izneo listu američkih sposobnosti koje bi mogle pomoći ukrajinskoj vojsci da se efikasnije bori.

Na listi su se nalazile zajedničke rakete za otpornost vazduh-zemlja (JASSM), tip vazdušno lansirane krstareće rakete, ali i komunikacioni sistem poznat kao Link 16 – mreža za razmenu podataka koju koriste SAD i NATO koja bi trebalo da omogući bržu komunikaciju između borbenih sistema i što je posebno korisno za komandu i kontrolu protivvazdušne i protivraketne odbrane. Ukrajina je više puta tražila oba sistema, piše Si-En-En.

Kako bi Ukrajina ojačala svoju odbranu, neophodno je imati najsavremenije oružje kao što su krstareće rakete AGM-158A JASSM. Međutim, podjednako su neophodni i napredni komunikacioni sistemi kao što je Link 16.

Ovaj sistem je od vitalnog značaja za koordinaciju vojnih operacija i NATO ga široko koristi, ali SAD nerado dele ovu tehnologiju sa Ukrajinom, plašeći se da bi mogla da završi u rukama od Rusa.

General Kristofer Kavoli, koji komanduje snagama NATO-a i SAD u Evropi, ističe značaj sistema Link 16 u obezbeđivanju uspeha operacija vazdušne i protivraketne odbrane.

KOKPIT F-16C, ilustracija

Sistem omogućava brzu i tačnu razmenu podataka o ciljevima i uslovima borbe. Odsustvo Link 16 navodno značajno ograničava potencijal F-16 koje Ukrajina treba da dobije od saveznika, uključujući Dansku, Holandiju i Norvešku.

Dok projektili JASSM pružaju mogućnost udara duboko u rusku teritoriju, uloga Link 16 u koordinaciji borbenih misija je neophodna, jer kao što se zna, NATO obeležava ciljeve Kijevu.

Link 16 je vojni taktički sistem razmene podataka koji je ključan NATO i SAD. Dizajniran je da olakša razmenu vitalnih informacija u realnom vremenu, kao što su položaji neprijatelja i prijatelja, između aviona, brodova i kopnenih snaga. Ova bezbedna radio-veza igra ključnu ulogu u obezbeđivanju nesmetane koordinacije tokom zajedničkih operacija u složenim borbenim scenarijima.

Značaj Link 16 postaje posebno jasan u kriznim situacijama. Na primer, odsustvo takvog sistema za ukrajinske F-16 ozbiljno umanjuje njihove operativne sposobnosti, jer im nedostaje pristup koordinaciji usredsređenoj na mrežu i kritičnim taktičkim obaveštajnim podacima koji su ključni za uspeh savremenih vojnih misija.

General Kavoli ne precizira zašto SAD nisu obezbedile sisteme koji bi, po njegovom mišljenju, bili izuzetno važni. Međutim, američki zvaničnici su ranije izrazili zabrinutost da bi osetljiva američka tehnologija mogla da završi u ruskim rukama, što je izvor rekao za CNN da je verovatno razlog kašnjenja u sistemu Link 16.

Rakete vazduh-zemlja, koje lansiraju avioni, možda neće biti od koristi Ukrajincima osim ako ne postignu određeni nivo nadmoći u vazduhu, dodao je izvor.

Posle skoro tri godine, Zelenski i dalje moli SAD da im obezbede naprednije naoružanje i da ukinu ograničenja na način na koji se mogu koristiti raketni sistemi dugog dometa koje isporučuju SAD. Sa druge strane SAD doziraju naoružavanje Kijeva na kašičicu dok ne prestaju da ih podrivaju na sukob.

Pošto su predsednički izbori u SAD manje od mesec dana, budućnost američke podrške Ukrajini je neizvesna, čak i kada trenutne vlasti u SAD kažu da rade na tome da osiguraju da Ukrajina ima ono što joj je potrebno da izdrži barem do kraja 2025. godine.

zelenski predaje zastavu jedinice povodom dana vazduhoplovstva dok u pozadini vidimo lovce f 16 na nepoznatoj lokaciji u ukrajini
zelenski predaje zastavu jedinice povodom dana vazduhoplovstva dok u pozadini vidimo lovce f 16 na nepoznatoj lokaciji u ukrajini

Kada se Volodimir Zelenski sastao sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom u Beloj kući krajem prošlog meseca, došao je do detaljne liste – ne oružja, već ciljeva u Rusiji koje želi da pogodi raketama dugog dometa koje su obezbedile SAD, poznato kao ATACMS.

Lista je ključni deo Zelenskovog „plana pobede“ za “pobedu u ratu”. Bajden, koji je do sada zabranjivao Ukrajincima da koriste duboke raketne udare po Rusiji, nije u potpunosti odbio zahtev, rekli su brojni američki izvori. Ostaje otvoreno pitanje da li će američke demokrate isprovocirati direktan sukob sa Rusijom ili ne kako se izbori bliže.

3 KOMENTARA

  1. I taj “matori” Mirage 2000-5F je još uvek , kao multirol avion , bolji od , osim Su-35 , svih ruskih aviona-krševa pogotovo jer može da bude platforma koja nosi i lansira ceo spektar modernih NATO raketa i bombi , samim time je svaki primerak jako vredan za Heroje Ukrajine ! Osim toga dobro će da se upotpunjuje sa F-16 !

  2. Niti Srbi nikada neće da dobe na svojim novim Rafalima , Link16 kao niti Meteor rakete , ko što su recimo već dobili Hrvati na svojim Rafalima !

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version