Naslovna Novosti Ruteova prva akcija: NATO izvodi vežbe u kojima će američki avioni F-35...

Ruteova prva akcija: NATO izvodi vežbe u kojima će američki avioni F-35 i B-52 simulirati nuklearni napad

1
b 52 stratofortress
b 52 stratofortress
google news

Vojno osoblje koje učestvuje u vežbama simuliraće misije u kojima borbeni avioni nose američke nuklearne bojeve glave, napominje Rojters.

NATO će u ponedeljak započeti svoju godišnju nuklearnu vežbu. Pominjanje vežbe „Steadfast Noon“ izjavio je u četvrtak novi generalni sekretar Alijanse Mark Rute.

„U nesigurnom svetu, od vitalnog je značaja da testiramo našu odbranu i ojačamo je, kako bi naši protivnici znali da je NATO spreman i sposoban da odgovori na svaku pretnju“, rekao je Rute u Londonu, nakon sastanka sa britanskim premijerom Kirom Starmerom i ukrajinskim predsednikom Zelenskim.

Lovački avioni F-35A i bombarderi B-52 biće među oko 60 aviona iz 13 zemalja koji će učestvovati u vežbi „Steadfast Noon“, koju će ugostiti Belgija i Holandija, izjavili su zvaničnici NATO-a.

„Cela vežba biće posebno fokusirana na Ujedinjeno Kraljevstvo, Severno more, ali i Belgiju i Holandiju“, dodao je on.

Vežba „Steadfast Noon“ počinje u ponedeljak, trajaće otprilike dve nedelje i koristiće osam vojnih baza, prema rečima zvaničnika vojne transatlantske alijanse koja broji 32 člana.

f 35a b61 12
f-35a lansira nuklearnu bombu b61-12

Oko 2.000 vojnika koji učestvuju u vežbama simuliraće misije u kojima borbeni avioni nose američke nuklearne bojeve glave, rekli su zvaničnici Alijanse.

Zvaničnici NATO-a su izjavili da vežba „Steadfast Noon“ nije odgovor na nedavne izjave Moskve i da se ove vežbe održavaju svake godine već više od decenije.

„Mi… ne prilagođavamo se konstantno onome što se govori ili ne govori na određeni dan“, izjavio je Angus Lapsli, zamenik generalnog sekretara NATO-a za politiku i planiranje odbrane.

Zvaničnik je dodao da su vežbe poput „Steadfast Noon“ važne za demonstraciju nuklearnih sposobnosti NATO-a i za odvraćanje od svakog napada.

„Cilj nam je da odvratimo sve protivnike, prvenstveno Rusiju, na više različitih načina, uključujući konvencionalno odvraćanje. Ali ono je uvek podržano nuklearnim odvraćanjem“, rekao je on novinarima u sedištu NATO-a u Briselu.

Lapsli je rekao da je NATO trenutno veoma fokusiran na osiguranje kredibiliteta i bezbednosti svog nuklearnog odvraćanja.

f 35a sa dve b61 12 nuklearne bombe
f 35a sa dve b61 12 nuklearne bombe

Od eskalacije sukoba u Ukrajini 2022. godine, Putin je već nekoliko puta upozoravao Zapad na potencijalne nuklearne posledice.

Prošlog meseca, rekao je da bi Rusija mogla koristiti nuklearno oružje ako bi bila napadnuta zapadnim raketama, te da će Moskva smatrati svaki napad uz podršku nuklearne sile zajedničkim napadom.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version