Naslovna Novosti Pentagon naoružava svoje snage jeftinim dronovima za jednokratnu upotrebu: ‘Želimo najbolju cenu...

Pentagon naoružava svoje snage jeftinim dronovima za jednokratnu upotrebu: ‘Želimo najbolju cenu po efektu’

0
pentagon naoružava svoje snage jeftinim dronovima za jednokratnu upotrebu 'Želimo najbolju cenu po efektu'
pentagon naoružava svoje snage jeftinim dronovima za jednokratnu upotrebu 'Želimo najbolju cenu po efektu'
google news

Pentagon želi da naoruža američku vojsku jeftinim „jednokratnim” dronovima koji mogu biti masovno proizvedeni, a američki zvaničnici iz oblasti odbrane prvenstveno se obraćaju komercijalnim dobavljačima za takve sisteme.

Početkom ove nedelje, US Defence Innovation Unit (DIU) objavio je zahtev za ponude za razvoj bespilotnih letelica i objavio zahteve za takve oružane sisteme.

Oni posebno naglašavaju da su „nedavni sukobi istakli asimetrični uticaj “one-way” [jednosmernih] niskobudžetnih bespilotnih sistema na modernom bojnom polju” i da bi američka vojska trebalo da dobije takve sposobnosti, prema njihovom Air and Space Forces časopisu.

Testiranje novih dronova planirano je za decembar ove godine.

Ipak, još uvek nije poznato kojoj grani američke vojske je prvenstveno namenjena implementacija ovog projekta, niti da li su ove nabavke deo vojnog programa “Replicator”.

Podsetimo, do naredne godine, Pentagon planira da rasporedi hiljade dronova na more, vazduh, a možda i na kopno kako bi se suprotstavio velikoj kineskoj vojsci u okviru svoje nove inicijative Replicator.

Zahtevi koje je postavila US Defence Innovation Unit (DIU) odnose se na dronove koji mogu preći udaljenost između 50 i 300 km ili više, sa korisnim teretom od najmanje 10 kg, a idealno više od 25 kg.

Što se tiče drugih kriterijuma, dronovi moraju moći biti lansirani „brzo i efikasno” sa zemlje, teško ih je otkriti i pratiti, trebaju biti sposobni leteti nisko i nositi raznovrsne korisne terete.

Takođe je navedeno da dronovi treba da budu sposobni izvršavati zadatke „bez stalne komunikacije sa operaterom”, iako se takođe traži da postoji „više načina i mehanizama za dvosmernu komunikaciju”.

Kompanije koje predlažu sistem moraju dostaviti detalje o „preciznosti, tačnosti i pouzdanosti predloženog rešenja”, broju dosadašnjih testova leta i „bilo kakvim informacijama o testnim okruženjima, proizvodnim pogonima i planiranim proizvodnim kapacitetima”.

ruski dron kamikaza geran
ruski dron kamikaza geran, jeftin a ubojit

Takođe, kompanije moraju da „rasprave o softveru korišćenom za planiranje misija koji će biti dostupan uz predstavljenu platformu”. Ovaj softver treba da bude „intuitivan i sposoban za integraciju sa drugim internim i spoljnim platformama”.

Najava ne navodi koliko sistema bi odeljenje moglo kupiti niti postavlja ciljanu cenu. Portparol je izjavio da je ova izostavka namerna jer odluke DIU neće biti zasnovane na ceni pojedinačnog drona, već na ceni postignutog efekta.

„Najbolji način da razmišljamo o onome što želimo postići je cena po efektu”, rekao je portparol DIU. „Ako lansiramo platformu od milion dolara ili deset platformi od po sto hiljada dolara i postignemo isti efekat, tada je cena po efektu ista, i to je ono na šta želimo da se fokusiramo.”

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version