Naslovna Novosti Rusija u septembru oborila rekord u udarima dronovima, bombama i raketama po...

Rusija u septembru oborila rekord u udarima dronovima, bombama i raketama po ukrajinskim snagama

2
fab 3000 rusija prvi put prikazala ceo proces od utovara do lansiranja ubitačne „zvezde smrti“
bomba fab 3000 sa dodatim UMPK modulom u letu
google news

Septembar 2024. godine postao je rekordan mesec za rusku armiju po upotrebi različitih vrsta naoružanja, uključujući bespilotne letelice, korektivne avio-bombe (KAB) i raketne sisteme višestrukog lansiranja (MLRS).

Izveštaj da su Oružane snage Rusije oborile su tri sopstvena rekorda u upotrebi sistema naoružanja u sukobu u Ukrajini donosi ruski vojni analitičar Jurij Podoljaka, pozivajući se na ukrajinske izvore.

Jedan od ključnih rekorda bilo je korišćenje ruskih dronova tipa „Geraň”. Prema ukrajinskoj statistici, u septembru su Oružane snage Rusije ispalile 1339 ovakvih dronova na teritoriju Ukrajine, što je gotovo duplo više od avgustovskog broja od 792 drona, koji je takođe bio rekordan u to vreme.

Za poređenje, za samo jedan septembar Rusija je upotrebila više bespilotnih letelica nego za čitav kvartal 2023. godine i prvu polovinu 2024, pišu ruski izvori.

da li je razvijen i „nevidljivi mlazni geran 3 – ruska verzija shahed 238
Geran

Povećanje broja udarnih dronova povezuje se sa rastom proizvodnje u fabrici u Alabugi, koja, kako se izveštava, premašuje planirane pokazatelje. Očekuje se da će u naredna tri meseca ruske trupe dobiti još oko 4700 dronova „Geraň”. To će omogućiti upotrebu više od 50 dronova dnevno, dok je u avgustu taj broj bio oko 45 dnevno.

Još jedan rekord zabeležen je u korišćenju korektivnih avio-bombi (KAB). Od juna 2024. godine ukrajinski Generalštab vodi svakodnevnu statistiku o upotrebi ovih projektila.

Ako je u junu njihov broj iznosio 2305, a u avgustu 3046, u septembru je dostigao 3381. Značajan rast postignut je zahvaljujući aktivnim operacijama u drugoj i trećoj dekadi septembra, kada je prosečno korišćeno 117 ovakvih bombi dnevno.

Analitičari predviđaju da bi u oktobru ovaj broj mogao nadmašiti rekord iz septembra.

Pored toga, ruska vojska je postavila novi rekord po broju napada korišćenjem raketnih sistema višestrukog lansiranja. Ukrajinska vojska beleži podatke o ovakvim napadima od septembra 2022. godine, kada je njihova učestalost bila oko 81 napad dnevno.

Tornado-S
Tornado-S

U februaru 2024., tokom borbi za Avdejevku, postavljen je novi rekord, 111 napada dnevno, a u martu je taj broj dostigao 113. Avgust 2024. doneo je novi rast na 119 napada dnevno, ali u septembru je došlo do naglog skoka na čak 153 napada dnevno.

Ovaj rast se povezuje sa drastičnim povećanjem proizvodnje municije za sisteme višestrukog lansiranja, kao što su „Grad” i drugi slični sistemi.

2 KOMENTARA

  1. To su u stvari preradjene veš mašine,različite zapremine,napunjene eksplozivom,opremljene satelitskim sistemom navodjenja i krilcima(a po potrebi i pomoćnim mlaznim motorom)!Znači u pitanju su jedreće/klizne veš mašine,koje su se pokazale veoma efikasne na ratištu.

  2. NATO paktaški kovid mediji tvrde da Rusija nema raketa i dronova a evo, oni ustvari povećavaju rokanje. Izgleda da ti NATO-kovid paktaški mediji rade na samozavaravanju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version