Naslovna Novosti Kijev: ‘Uništili smo rusku radarsku stanicu Nebo-M vrednu preko 100 miliona dolara...

Kijev: ‘Uništili smo rusku radarsku stanicu Nebo-M vrednu preko 100 miliona dolara raketama ATACMS’

18
kijev 'uništili smo rusku radarsku stanicu nebo m vrednu preko 100 miliona dolara raketama atacms'
kijev 'uništili smo rusku radarsku stanicu nebo m vrednu preko 100 miliona dolara raketama atacms'
google news

Ukrajinska vojska nije precizirala kada je izveden udar, niti gde se nalazi ova radarska stanica, niti je priložila bilo kakav konkretan dokaz koji bi potkrepio ove tvrdnje.

Ukrajinska vojska je u četvrtak saopštila da je koristila balističke rakete ATACMS kako bi pogodila rusku radarsku stanicu, s ciljem da se ograniči sposobnost Moskve „da otkriva, prati i presreće aerodinamičke i balističke ciljeve”.

Ukrajinska vojska nije precizirala kada je izveden udar, niti gde se nalazi radarska stanica Nebo-M, u svom saopštenju objavljenom na Telegramu.

„Uništavanje radara Nebo-M stvoriće povoljan ‘vazdušni koridor’ za efikasnu upotrebu krstarećih raketa Storm Shadow i SCALP-EG”, navodi se u saopštenju.

Ukrajinska vojska je dodala da veruje da Rusija još uvek ima deset ovakvih sistema, od kojih tvrde da svaki košta više od 100 miliona dolara.

SAD su poslale dugodometne rakete ATACMS Ukrajini, a savetnik za bezbednost Bele kuće, Džejk Salivan, je tada naveo da se Kijev obavezao da će ih koristiti samo na ukrajinskoj teritoriji. Rusija trenutno kontroliše nešto manje od 20% nekadašnje ukrajinske teritorije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski već mesecima traži od zapadnih saveznika da dozvole ukrajinskoj vojsci da koristi zapadno oružje, uključujući ATACMS i Storm Shadow, za napade na ciljeve duboko unutar ruskog teritorija.

Vašington nije najavio da je promenio svoj stav o korišćenju oružja koje je isporučio Kijevu.

nebo m 1
nebo m 1

Nebo-M je 3D radarski sistem koji ima programabilni višepojasni dizajn. Radarski kompleks se sastoji od centralne fuzije podataka, modula komandnog mesta i tri radara koji su raspoređeni na odvojenim kamionima 8×8 od 24 tone.

55Ž6ME Nebo-M RLM-ME je VHF-radarska komponenta ovog radarskog sistema. Nebo-M RLM-ME je 3-D radar za prikupljanje podataka.

U pitanju je naslednik 1L13 Nebo-SV „Box Spring“ i lako se razlikuje od njega pošto je smer polarizacije vertikalni, a ne horizontalni. Sistem se može rasporediti za 40 minuta.

U srcu anti-stelt sposobnosti PVO sistema S-400 je radarski sistem Nebo-M, koji se sastoji od tri različita niza koji rade na različitim frekventnim opsezima.

Korišćenjem niskofrekventnih radarskih nizova kao što su Nebo SVU (VHF-opseg) i Protivnik G (L-opseg), Nebo-M sistem može da otkrije prisustvo stelt lovaca dok se približavaju. Iako ovi nizovi niske frekvencije možda ne pružaju potrebne parametre za ciljanje, oni igraju ključnu ulogu u početnom otkrivanju i praćenju.

Da bi upotpunio mogućnosti niskofrekventnih nizova, Nebo-M sistem integriše ruski Gama S1 niz koji radi u S i X-opsezima. Umrežavanjem ovih nizova, Nebo-M sistem nudi sveobuhvatan i slojevit pristup otkrivanju i praćenju stelt aviona.

S-400 Trijumf u lenjingradskoj oblasti
S-400 Trijumf u lenjingradskoj oblasti

Iako su savremeni stelt lovci dizajnirani da minimiziraju otkrivanje u odnosu na visokofrekventne radarske opsege, oni nisu u potpunosti imuni na detekciju. Veličina njihovog radarskog poprečnog preseka određuje njihovu mogućnost otkrivanja.

18 KOMENTARA

  1. Pa odakle sada Rusima ovakav sofisticiran sistem?Već su još tokom prve godine ostali bez ikakvog savremenog oružja,opreme i municije!Ostale su samo lopate,ašovo sa drškama od Sibirske Brezovine,bacači terobaričnih veš mašina i armija koju većinom čini kadar pušten iz GULAGA-a. Standardna Ukro/NATO propaganda(sada kada se bliži kraj,lažu deset puta više).

    10
    • Oni sebi sami pljuju u usta, ali to.su rimokatolici. Znamo ih svi. Ko s njima priča samo gubi vreme, ko se za njih ženi/udaje, upropaštava život sebi. Nula od ljudi što vidimo iz svakog njihovog komentara.

  2. Joj ja ne mogu da verujem da ste tolike paljevine, svako se bori onoliko, kolike su im mogućnosti.
    Težim ka zapadu jer tamo živim i radim, što se tiče Rusije niti ih volim, niti ima šta protiv njih svejedno mi.

    • Spichkan Mosad, ostala rupčaga, čak i cnn potvrdio 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ😗

  3. Mislim da na zapadu očito nitko nije ozbiljno shvatio promjenu ruske nuklearne doktrine.Ukrajina samo obavlja ono sto joj se naredi.Strah me gdje bi to moglo dovesti.

    2
    1
  4. ‘”Uništili smo rusku radarsku stanicu Nebo-M vrednu preko 100 miliona dolara raketama ATACMS”…
    I šta će dalje da se dešava???
    Plavokosi ratnici će, i dalje, da napreduju na ukrajinskom ratištu; prije dva dana su zarobili oko 500 neonacističkih vojnika na Ugljedarskom pravcu.
    Svi portali koji prate situaciju na bojnom polju javljaju da Ruska napreduje u većini pravaca oslobađajući svoj грунт.

    10
    1
    • Да свратиш у Алеју Анђела у Доњецку и видиш колико су дјеце побили “хероји украјине” схватио би да у рату нема невиних.Није рат видео игрица “Убиј плаве, црвени су добри, још,још, то,то!!!”Рат сјебе човјека за читав живот, наглавачке му окрене садашњост, украде будућност.

    • Ošo u vazduh i centar Mosada, pridružili su se svojim 20 komada f-35 “zrakomlata”, dve crne rupčage sada su na njihovim mestima 😂😂😂

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version