Naslovna Novosti Zvanično: Izrael je likvidirao Hasana Nasralaha u Libanu; ID pobio ceo lanac...

Zvanično: Izrael je likvidirao Hasana Nasralaha u Libanu; ID pobio ceo lanac komandovanja Hezbolaha

2
zvanično izrael je likvidirao hasana nasralaha u libanu; id pobio ceo lanac komandovanja hezbolaha
zvanično izrael je likvidirao hasana nasralaha u libanu; id pobio ceo lanac komandovanja hezbolaha
google news

Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su pre nekoliko minuta eliminaciju Hasana Nasralaha u Libanu. Kako tvrde Izraelci, Nasralah je bio vođa najmoćnije terorističke organizacije na svetu: Hezbolaha.

IDF je saopštila da je nakon jučerašnjih udara 27. septembra 2024. godine, Hasan Nasralah, vođa terorističke organizacije Hezbolah i jedan od njenih osnivača, eliminisan od strane izraelske vojske, zajedno sa Ali Karkijem, komandantom Hezbolahovog Južnog fronta. Ostali komandanti Hezbolaha takođe su eliminisani.

„Posled tačnih informacija IDF-a i izraelskih bezbednosnih institucija, ratni avioni IAF-a izveli su ciljani udar na sedište terorističke organizacije Hezbolah, koje se nalazilo ispod zemlje, ispod stambene zgrade u oblasti Dahieh u Bejrutu, prenosi Jerusalem Post.

“Napad je izveden dok je viši komandni lanac Hezbolaha delovao iz štaba i promovisao terorističke aktivnosti protiv građana Države Izrael“, saopštila je ID.

ko je moćni lider hezbolaha? hasan nasralah, zakleti neprijatelj izraela, godinama živi pod zemljom
ko je moćni lider hezbolaha? hasan nasralah, zakleti neprijatelj izraela, godinama živi pod zemljom

„Tokom 32 godine koliko je Hasan Nasralah vodio Hezbolah kao generalni sekretar, bio je odgovoran za ubijanje mnogih izraelskih civila i vojnika i za planiranje i izvođenje hiljada terorističkih aktivnosti”, tvrde iz Tel Aviva.

“Nasralah je bio odgovoran za vođenje i izvođenje terorističkih napada širom sveta u kojima su ubijeni civili različitih nacionalnosti. Nasralah je bio glavni donosilac odluka i strateški vođa organizacije”, dodaju.

“Teroristička organizacija Hezbolah, koju predvodi Hasan Nasralah, pridružila se 8. oktobra terorističkoj organizaciji Hamas u njenom ratu protiv Države Izrael. Od tada, Hezbolah je nastavio sa svojim ničim izazvanim napadima na građane Države Izrael, uvlačeći državu Liban i ceo region u veliku eskalaciju.

ID će nastaviti da deluje protiv svakoga ko promoviše i učestvuje u terorističkim akcijama protiv Države Izrael i njenog naroda“, zaključuje IDF.

Hasan Nasralah je bio „vrhovni vođa“ Hezbolaha

Hasan Nasralah je bio vođa i generalni sekretar Hezbolaha, šiitskog političkog i vojnog pokreta u Libanu koji igra značajnu ulogu u regionalnoj politici i sukobu sa Izraelom.

Rođen 1960. godine, Nasralah je postao lider Hezbolaha 1992. nakon ubistva njegovog prethodnika Abasa al-Musavija.

Pod njegovim vođstvom, Hezbolah je rastao kao vojna i politička snaga, aktivno uključena u sukobe na Bliskom istoku, posebno u sirijski građanski rat. Nasralah je poznat po svojim televizijskim govorima i retkom ličnom pojavljivanju u javnosti iz bezbednosnih razloga.

nasralah gleda netanjahua, ai ilustracija
nasralah gleda netanjahua, ai ilustracija

Nasralah je 32 godine vodio Hezbolah, šiitsku terorističku političku i vojnu organizaciju u Libanu osnovanu 1985. godine, koja ima značajan uticaj u regionu. Podržavaju ga Iran i Sirija i ima za cilj da se odupre uticaju Izraela i Zapada na Bliskom istoku.

Grupa je bila uključena u brojne sukobe, uključujući rat sa Izraelom 2006. godine, i ima snažno političko prisustvo u Libanu. Hezbolah takođe pruža socijalne usluge šiitskim zajednicama, što jača njegovu podršku među libanskim stanovništvom. Više o životu Nasralaha možete pročitati ovde.

2 KOMENTARA

  1. Pre bih reko da je u ovode idf teroristička tvorevina a Hezbolah kao partizani koji pokušavaju da se odbrane od agresora.

    1
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version