Naslovna Novosti Napad bez presedana u Libanu: Izrael pokušao da eliminiše Hasana Nasralaha, vođu...

Napad bez presedana u Libanu: Izrael pokušao da eliminiše Hasana Nasralaha, vođu Hezbolaha

1
nasralah gleda netanjahua, ai ilustracija
nasralah gleda netanjahua, ai ilustracija
google news

Vođa libanske šiitske grupe Hezbolah Hasan Nasralah bio je u petak meta izraelskog napada na južno predgrađe glavnog grada Bejruta, a izraelska vojska proverava da li je pogođen ili ne, prenosi američki sajt Axios, pozivajući se izraelski izvor.

Ranije je AFP preneo da su se u petak u Bejrutu čule eksplozije, a libanska zvanična novinska agencija je navela da je serija izraelskih udara bila usmerena na južnu periferiju grada, dok je Izrael rekao da je gađao sedište grupe Hezbolah.

Na video snimku se vidi ogromna eksplozija i debeli stubovi dima koji se dižu iznad zgrada.

Šest zgrada je potpuno uništeno, navodi izvor blizak Hezbolahu. Najverovatnije je korišćena JDAM municija.

Eksplozije su izazvale ogromne kratere na nekoliko mesta, navodi i Hezbolahov televizijski kanal Al-Manar.

Ovo su najnasilniji udari na južnim obodima Bejruta od rata između Hezbolaha i Izraela 2006. godine.

Eksplozije su izazvale paniku u libanskoj prestonici, gde su se mogle čuti sirene hitne pomoći, navode novinari AFP.

voda hezbolaha hasan nasralah
voda hezbolaha hasan nasralah

Izrael je saopštio da je izveo „precizan udar” na Hezbolahov „štab”. Takođe, pojavile su se nepotvrđene spekulacije da je eliminisan i Hašem Safieddin, naslednik šefa Hezbolaha Hasana Nasralaha. On je odgovoran za nadgledanje Hezbolahovih političkih, društvenih, kulturnih i obrazovnih aktivnosti.

Već nedelju dana izraelska vojska umnožava svoje udare na Liban, posebno na južno predgrađe Bejruta, eliminišući visoke komandante proiranske šiitske grupe, uključujući Ibrahima Akila, komandanta elitne jedinice Al-Radvan, ubijenog prošlog petka.

Šef Hezbolahove jedinice za dronove, Mohamed Srur ubijen je u četvrtak u sličnom napadu na južnoj periferiji libanske prestonice.

Iranski mediji brišu izveštaje da je lider Hezbolaha Hasan Nasralah preživeo izraelske udare

Poslednjih sati u iranskim medijima i društvenim mrežama vlada neizvesnost u vezi sa sudbinom lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha.

Prvo su iranski izvori govorili da je Nasralah živ i zdrav, ali su ubrzo ove poruke počele da se brzo brišu. Ova promena u retorici izazvala je nove glasine i spekulacije, povećavajući zabrinutost među pristalicama šiitske grupe.

Pitanje moguće Nasralahove smrti postalo je posebno aktuelno usred nedavnih izveštaja o ciljanim udarima izraelske vojske na južne regione Bejruta, gde bi, prema nekim izveštajima, mogla biti smeštena komandna mesta Hezbolaha.

hezbollah
hezbollah

Iako nije bilo zvanične potvrde o smrti lidera organizacije, nestanak izjava i beleški o njegovom stanju samo je podstakao sumnje, napominju analitičari i dodaju da postoji verovatnoća da će, ako Nasralah umre, Hezbolah zapravo prestati da postoji.

Hezbolah pretrpeo katastrofalne gubitke među svojom komandom

Hezbolah je pretrpeo značajne gubitke među svojim višim komandantima tokom prošlog meseca, što odražava rastući intenzitet sukoba na Bliskom istoku.

Tokom vazdušnih udara i specijalnih operacija izraelskih snaga eliminisano je nekoliko ključnih ličnosti grupe, što slabi njene borbene sposobnosti i komandnu strukturu.

Među mrtvima su:

  • Hasan Jusef i Ahmed Vabi, komandanti elitne jedinice Radvanskih snaga. Ovo je jedna od najobučenijih i najmoćnijih jedinica Hezbolaha, koja obavlja važne vojne zadatke.
  • Ubijen je i Ibrahim Akil, jedan od osnivača Hezbolahovog vojnog krila. Akil ne samo da je vodio operacije grupe, već je bio i ključna ličnost u najvišem vojnom rukovodstvu – član Saveta za džihad.
  • Abas Saleh, komandant jedinice Aziz, takođe je pao tokom borbi, što smanjuje sposobnosti grupe u lokalnim sektorima fronta.
  • Umro je i Ibrahim Muhamed al Kubaisi, komandant Hezbolahove raketne jedinice. Njegova smrt bi mogla da utiče na raketne operacije, jer je al-Kubaisi bio zadužen za jedan od najopasnijih delova arsenala grupe.
  • Muhamed Husein Srur, koji je bio zadužen za bespilotne letelice i sisteme protivvazdušne odbrane, takođe je postao žrtva sukoba koji je u toku.
situacija u libanu na ivici ambisa dok izraelski udari ciljaju hezbolahovog broja 3, sad šalju još trupa u region
situacija u libanu na ivici ambisa dok izraelski udari ciljaju hezbolahovog broja 3, sad šalju još trupa u region

Ovi gubici naglašavaju obim i efikasnost nedavnih izraelskih operacija protiv Hezbolaha. Eliminacija ovako visokih komandanata ozbiljno slabi vojni potencijal grupe i smanjuje njenu sposobnost da sprovodi organizovani otpor.

1 KOMENTAR

  1. Velika verovatnoca da je otisao u dzenet. Ali ne sikiraju se, oportunisti ce zauzeti njegovo mesto. Show must go on!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version