Naslovna Novosti Izraelska vojska izvodi nove “precizne udare” na ciljeve u Libanu, gađajući još...

Izraelska vojska izvodi nove “precizne udare” na ciljeve u Libanu, gađajući još jednog lidera Hezbolaha

1
izraelska vojska
izraelska vojska
google news

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua odbacila je predloženi prekid vatre između Izraela i Hezbolaha, rekavši da „vesti o prekidu vatre – nisu tačne”.

Umesto toga, rekli su da je „premijer naredio ID da nastavi borbu svom snagom“.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac pridružio se premijeru u odbijanju Izraela da prihvati 21-dnevno primirje koje su predložile SAD i Francuska između Izraela i Hezbolaha.

U poruci objavljenoj na društvenim mrežama, Kac je rekao: „Neće biti primirja na severu. Nastavićemo da se borimo svim svojim snagama protiv terorističke organizacije Hezbolah do pobede i bezbednog povratka severnjaka svojim kućama.

Oko 60.000 Izraelaca napustilo je svoje domove na severu Izraela zbog tekućih borbi između Izraela, Hezbolaha i drugih antiizraelskih snaga sa sedištem u Libanu.

Član izraelskog ratnog kabineta beni ganc preti odlaskom i postavlja netanjahuu ultimatum
Član izraelskog ratnog kabineta beni ganc preti i netanjahu

Na libanskoj strani plave linije UN koja razdvaja dve zemlje, na desetine hiljada Libanaca je takođe interno raseljeno.

Slamanje Hezbolaha

Izraelska vojska je saopštila da izvodi “precizne udare” na ciljeve u Bejrutu juče u popodnevnim satima. Bezbednosni izvor rekao je novinskoj agenciji Rojters da je Izrael gađao jednog od lidera Hezbolaha, koji je rukovodio jedinicom „odgovornom za ispaljivanje više od 11.000 raketa na izraelske civile“.

Ranije tokom dana, izraelski ratni avioni pogodili su infrastrukturu na granici između Sirije i Libana za koju IDF kaže da je Hezbolah koristio za šverc oružja. Vojska kaže da se oružje prokrijumčareno u Liban iz Sirije koristi protiv Izraela.

Izraelska vojska tvrdi da je tokom noći pogodila “oko 75 terorističkih ciljeva koji pripadaju terorističkoj organizaciji Hezbolah” u Beki i južnom Libanu.

S druge strane, u poslednjem napadu na Liban ispaljeno je oko 45 raketa, navodi ID, dodajući da su neke presretnute, a ostale su pale na otvorenim područjima.

SAD i Francuska pozvale su na privremeni prekid vatre kako bi se otvorio prostor za šire pregovore. U zajedničkoj izjavi američkog predsednika Džoa Bajdena i njegovog francuskog kolege Emanuela Makrona navodi se:

„Vreme je za rešenje na izraelsko-libanskoj granici koje osigurava bezbednost i zaštitu kako bi se omogućilo civilima da se vrate u svoje domove. Razmena vatre 7. oktobra, a posebno u protekle dve nedelje, preti mnogo širem sukobu i civilnoj šteti“.

Turska se sprema za moguću evakuaciju svojih državljana i stranaca iz Libana jer se tamo nastavlja prekogranična vatra između Izraela i militantne grupe Hezbolah, rekao je u četvrtak izvor iz turskog ministarstva odbrane.

SAD, Australija, Kanada, Evropska unija, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Velika Britanija i Katar objavili su zajedničko saopštenje u kojem pozivaju na „diplomatsko rešenje“ krize između Izraela, Libana i Hezbolah i hitan prekid vatre.

Izraelska vojska tvrdi da je neutralisala komandanta Hezbolaha Muhameda Huseina Srura

Izraelska vojska izvela je u četvrtak precizni napad u Bejrutu, gađajući komandanta raketnih snaga Hezbolaha.

„Srour je promovisao i režirao brojne terorističke napade iz vazduha usmerene na izraelske civile“, navodi se u saopštenju.

„Takođe je bio komandant raketne jedinice zemlja-vazduh, komandant jedinice Aziz Radvanskih snaga, Hezbolahov izaslanik u Jemenu i Vazdušne komande terorističkog režima grupe Huti“, nastavljaju.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version