Naslovna Novosti Modernizacija lakih artiljerijskih sistema Vojske Srbije prati trendove: Minobacač 120 mm precizniji...

Modernizacija lakih artiljerijskih sistema Vojske Srbije prati trendove: Minobacač 120 mm precizniji sa dronom

4
modernizacija lakih artiljerijskih sistema vojske srbije prati trendove: minobacač 120 mm precizniji sa dronom
modernizacija lakih artiljerijskih sistema vojske srbije prati trendove: minobacač 120 mm precizniji sa dronom
google news

Srpski modernizovani minobacač kalibra 120 mm nedavno je predstavljen na prikazu naoružanja i sposobnosti Vojske Srbije “Zastava 2024”.

Naime, prikazan je domaći minobacač M74 kalibra 120 mm sa novom nišanskom spravom koja višestruko povećava efikasnost odnosno preciznost u dejstvu ovog minobacača koji se do sad koristio sa mehaničkom nišanskom spravom.

Domaći minobacač 120mm precizniji sa dronom Serbian Mortar cal.120mm more precise with Drone

Modernizacija minobacača je sprovedena u cilju poboljšanja njihove preciznosti, brzine otvaranja vatre i olakšavanja njihovim rukovanjem.

Modernizacija minobacača je sprovedena na modelima minobacača M74, M75 kalibra 120 mm i M69 kalibra 82 mm.

Prilikom modernizacije urađeno je sledeće:

Digitalizacija uređaja za usmeravanje minobacača i određivanje njegove pozicije na vatrenom položaju na bazi inercijalnih senzora navigacije.

Digitalizacija osmatračke sprave sa poboljšanom softverskom podrškom koja se koristi u procesu upravljanja minobacačkom vatrom.

Minobacač se koristi uz izviđačku podršku drona DJI Matrice 300 RTK tipa prikaza video slike u prvom licu odnosno FPV za efikasnije i pouzdanije određivanje položaja cilja.

Prema informacijama proizvođača plafon leta ovog izviđačkog drona je od 5000 do 7000 metara zavisno od broja propelera na elisama.

Njegova letna istrajnost iznosi 55 minuta, a maksimalna brzina do 23 m/s.

Masa drona DJI Matrice 300 RTK iznosi 6,3 kg sa dve baterije, dok je njegova maksimalna poletna masa 9 kg.

dji matrice 300 rtk
dji matrice 300 rtk

Maksimalni dolet drona iznosi 15 km što je sasvim dovoljno, jer minobacač ima domet do 6,5 km.

Ovaj izviđački dron se navodi preko svih mreža satelitske navigacije GPS, GLONASS, BeiDou i Galileo.

Koristi se i softverska aplikacija Univerzalne pokretne artiljerijske stanice UPARS koja omogućava planiranje, prijem i obradu podataka neophodnih za izvršenje i izveštavanje o procesu minobacačke vatre.

Takođe jedan njen deo predstavlja balistički modul koji služi za proračunavanje osnovnih elemenata gađanja, korigovanih elemenata gađanja i prosleđivanje izračunatih podataka ka minobacačima.

Osmatrački uređaj čine laserski daljinomer bezbedan po oči poslužilaca dometa do 7 km.

Navedena računarsko-osmatračka oprema pripada komandno izviđačkom delu čete minobacača 120mm i koristi se na osmatračnici.

Termovizijska kamera sa nehlađenim detektorom rezolucije 640×480 piksela, maksimalne daljine detekcije cilja veličine tenka u uskom vidnom polju na udaljenostima do 5 km.

Digitalni uređaj za usmeravanje minobacača u azimut osnovnog pravca ima tačnost određivanje pozicije po sve tri ose x, y, z do 5 metara i tačnost određivanja azimuta od 0,2 stepena i ovaj uređaj se koristi na vatrenom položaju minobacača.

Inače minobacač M74 kalibra 120 mm je lako artiljerijsko oruđe namenjeno za vatrenu podršku pešadiji.

Namenjeno je uništavanje protivničke žive sile, vatrenih tačaka tokom artiljerijske pripreme za napad i odbranu podržane jednice.

Posebno je efikasan na brdovitim terenima, gde protivnik može biti sakriven iza zaklona.

minobacač 120 mm precizniji sa dronom
minobacač 120 mm precizniji sa dronom

Minobacač može efikasno da otvori prolaze u žičanim barijerama ili minskim poljima, da uklanja lakša utvrđenja i gornji sloj zemlje preko dobro utvrđenih bunkera.

Minobacač je takođe prilagođen za borbu protiv mehanizovanih jedinica neutralisanjem njihove pešadije.

Pogodan je i za stvaranje dimne zavese i za osvetljavanje mete noću sa osvetljavajućom municijom.

Masa ovog artiljerijskog oruđa u marševskom položaju je 219 kg, dok je njegova masa na vatrenom položaju 120 kg.

Ugao dejstva po visini je od +45 do +85 stepeni, dok je horizontalno dejstvo +3 stepena, a sa pomeranjem lafeta ceo krug od 360 stepeni.

Ispaljuje do 12 minobacačkih granata u minuti na maksimalni domet do 6440 metara. 

Koristi domaću municiju LTF M62P3.

Ovaj minobacač je koristio nišansku spravu NSB-4 koja je zamenjena digitalnom nišanskom spravom u okviru ove modernizacije.

Zbog korišćenja svih navedenih sistema i uređaja značajno je povećana i borbena žilavost minobacačkog sistema, jer su se maksimalno skratila vremena za dejstvo istog.

M75 kalibra 120 mm

Na osnovu svega izloženog ovo je najsveobuhvatnija modernizacija lakih artiljerijskih oruđa u Vojsci Srbije koja prati moderne trendove uvezivanje istih u mrežu sa digitalnim izviđačkim i osmatračkim uređajima, modernim softverom za izračunavanje elemenata za gađanje i izviđačkim dronom koji otkriva cilj na daljinama dovoljnim da se dejstvuje po protivniku bez potrebe za korišćenjem izviđačkih timova i rizikovanja njihovih života.

4 KOMENTARA

  1. Znači naš svet “napreduje”, razvoj oružja, ovi veliki “lete” na Mars uskoro i samo što nisu, medicina “nepreduje”-oni mogu da nanjuše “viruse” koji još ni ne postoje i znaju da se bore protiv pLandemija i ekonomija i blagostanje napreduje naročito kada ameri sebi i svojima računaju nominalni bdp 😂😂😂

    2
    2
  2. Znaci jednog trenutka kada ugase satelite sve ce to sluziti kao podmetac za manjerku. Ne diraj pikete sirotanu jedan. Ne diraj mehanicke nisane.

    12
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version