Naslovna Novosti Na prikazu ‘Zastava 2024’ osvanuo javnosti skoro nepoznati radio-elektronski sistem izviđanja Vojske...

Na prikazu ‘Zastava 2024’ osvanuo javnosti skoro nepoznati radio-elektronski sistem izviđanja Vojske Srbije – Vera

0
na prikazu 'zastava 2024' osvanuo skoro nepoznati radio elektronski sistem izviđanja vojske srbije vera
na prikazu 'zastava 2024' osvanuo skoro nepoznati radio elektronski sistem izviđanja vojske srbije vera
google news

Na završenom vojnom prikazu dela sposobnosti jedinica Vojske Srbije i statičke izložbe naoružanja “Zastava 2024” se moglo primetiti jedno zanimljivo vozilo sa neobično velikom antenom montiranom na krovu domaćeg terenskog vozila ZASTAVA NTV.

Naime, u oblasti elektronskog izviđanja i protiv-elektronske borbe, Vojska Srbije je definisala prioritete na koje je preusmeren inženjerski kadar Vojno-tehničkog instituta iz Žarkova sa projekta Hemere, na elektronskog izviđanja kao što su sistemi za elektronska dejstva i to su savremeni radio-goniometri za VF i VVF/UVF opsege odnosno sistemi “HERA” i “VERA”.

VERA sistem radio-elektronskog izviđanja VERA Serbian SIGINT System

Radio-elektronski sistem Vera je širokopojasni radio-goniometar odnosno brzo skenirajući radio-goniometar dizajniran za upotrebu u sistemima za SIGINT (Signal Intelligence) i elektronskog ratovanja. 

Njegove glavne prednosti su:

  • Automatska procena azimuta i elevacije i lociranje predajnika radio-signala u VVF  i UVF opsegu sa velikom verovatnoćom presretanja.
  • Presretanje i procena azimuta emisija LPI sa frekvencijskim skakanjem i chirpi burst prenosa signala;
  • Lako korišćenje već postojećih Adcock antenskih nizova;
  • Procena elevacije korišćenjem korelativno interferometarske i visokorezolucione metode, implementacija opcije za jednostanično određivanje pozicije predajnika (Single Station Location – SSL);
  • Automatska segmentacija spektra – preklasifikacija signala
  • Automatsko generisanje elektronske (komunikacione) slike bojišta.

Vera-1 sistem za elektronsko izviđanje se sastoji od sledećih komponenata:

  • DF antenski niz za određivanje pravca emitovanja radio signala sa RF multiplekserima.
  • Višekanalni širokopojasni DF prijemnik sa pet kanala.
  • DF procesor sa prijemnim blokom i digitalnom obradom signala.
  • Radna stanica sa softverom.

Operativna upotreba širokopojasnog radio-goniometra Vera je u polustacionarnim i stacionarnim, ali i u mobilnim sistemima za SIGINT i elektronsko ratovanje.

Njegove taktičko-tehničke karakteristike su:

Frekvencijski opseg je od 30 MHz do 3600 MHz, Metode za procenu smera dolaska  signala su Watson-Watt, Korelativnointerferometarska metoda, Visokorezoluciona metoda (MUSIC), Radio-goniometarske metode su AD-COCK antenski nizovi (sve metode za procenu smera dolaska).

Antenski niz L oblika (korelativno interferometarska metoda). Širina trenutnog frekvencijskog opsega 21 MHz/10.5 MHz/5.25 MHz/2.625 MHz/1.3125MHz. Frekvencijska rezolucija zavisi od izabrane širine trenutnog opsega 2.93 kHz/1.465 kHz/732.52 Hz/366.26 Hz/183.13Hz

Ima pet radio-goniometarskih kanala. Brzina pretraživanja je 10GHz pri frekfencijskoj rezoluciji 2.93 kHz. Ima više režima rada Širokopojasni režim rada na fiksnoj frekvenciji (WFFM), frekvencijsko i memorijsko skeniranje.

Prikaz rezultata rada se daju kao nivo signala u zavisnosti od frekvencije, azimut u zavisnosti od frekvencije, frekvencija u zavisnosti od elevacije, polarni prikaz, histogram azimuta i elevacije i 3D prikaz.

Sve u svemu sa novim širokopojasnim radio-goniometrom u mobilnoj varijanti kakva je prikazana na vojnom prikazu „Zastava 2024“ Vojska Srbije je značajno povećala efikasnost izviđanja protivnika u elektronskom spektru, što znači da će njeni pripadnici imati mnogo bolju sliku bojišta koja se ne može otkriti u IC, termalnom ili vidljivom delu spektra.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version