Naslovna Novosti Premijere domaćeg naoružanja za Vojsku Srbije na prikazu “Zastava 2024”

Premijere domaćeg naoružanja za Vojsku Srbije na prikazu “Zastava 2024”

Za Vojsku Srbije se završava prva partija borbenih vozila na točkovima Lazar 3M.

1
img 8726
img 8726
google news

Na već pomenutom prikazu naoružanja i sposobnosti Vojske Srbije na vojnom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici će biti prikazan i deo nove partije prvih domaćih borbenih vozila pešadije na točkovima Lazar 3M.

Pored premijernog prikazivanja prve partije domaćih BVP-a na točkovima, biće prikazana i prva serija višecevnih modularnih lansera raketa M18 “Oganj” na šasijama domaćeg MRAP vozila M-20 u kooperaciji kompanija Zastava Tervo, FAP-a i Prve Petoletke iz Trstenika, koju sam već najavio u svom video radu koji možete pogledati klikom na link u gornjem desnom uglu ekrana.

Premijere domaćeg naoružanja na prikazu “Zastava 2024” Premiere of Serbian Armament for Serbian Army
Šilja Pluton

Kao što sam pomenuo u svom ranijem video radu postojala je dilema da li će ova borbena vozila pešadije biti opremljena domaćim daljinski upravljanim borbenim stanicama ili sa već najavljenim i više puta prikazanim ruskim daljinski upravljanim borbenim stanicama 32v01 kompanije Burevestnik, sada je ta dilema završena i navojnom prikazu će biti prikazana ova borbena vozila sa domaćim DUBS 30.

Iako je bilo predviđena ugradnja ruskog DUBS 32v01 ona zbog aktuelne geopolitičke situacije nije mogla biti nabavljena, pa je za konačni izbor izabrana domaća borbena stanica sa Zastavinim topom M12 koji sam već predstavio u svom video radu.

Inače ovaj novi Zastavin automatski top koji potiče od Zastavinog automatskog topa M86 kalibru 30x210B milimetara koji je bio namenjen sa opremanje BVP M-80 i samohodnog artiljerijskog PVO oruđa SPAT-30/2 iliSPAAG 30/2 ti sada koristi kalibar 30×173 mm.

Ima domet do 3000 metara i služi za podršku pešadije u uništavanju slabije utvrđenih bunkera i borbenih vozila kao i protiv žive sile.

Ovaj kalibar kratkim rafalom probija zid kuće ili stambene zgrade, uništava oklopljena vozila do nivoa balističke zaštite IV po standardu STANAG 4569, a može da sa daljine od 1000 metara potpuno uništi aktivno-reaktivni oklop i onesposobi senzore na glavnom borbenom tenku i tako ga učini neupotrebljivim u borbi.

Poznat je primer da protivpancirno zrno u ovom kalibru 30×173 mm može da probije čeličnu ploču debljine 59 mm na udaljenosti od 1000 metara pod uglom od 30 stepeni.

Inače ovaj kalibar koriste automatski topovi borbeno-oklopnih vozila Patria CRO 30L u Hrvatskoj vojsci koji su montiranu na izraelski oružnim stanicama UT30Mk2CRO na osam Patria CRO 30L, ali se očekuje da će ovim DUBS biti naoružano i još 30 Patria u Hrvatskoj vojsci.

img 8723
img 8723

Pored toga Patria CRO 30L lansiraju i po dve izraelske vođene protivoklopne rakete Spike LR dometa do 3750 metara i probojnosti do 700 mm homogenog čeličnog oklopa, što su slabije taktičko-tehničke karakteristike od modernizovanih protivoklopnih raketa Maljutka koje će koristiti Lazar 3M.

Novi Zastavini automatski topovi M12 su već počeli da se montiraju na gusenična borbena vozila pešadije BVP M-80A u okviru njihove modernizacije u Tehničko-remontnom zavodu u Čačku.

Treba takođe napomenuti da su se novi Zastavini automatski topovi M12 na poslednjem testiranju na test poligonu u Nikincima dobro pokazali u rafalnoj paljbi, jer se nisu pregrevali kao do sad u tom režimu rada i zato je odlučeno da se ovim topom opremaju domaće daljinski upravljane borbene stanice.

Kao alternativa ponuđeno je rešenje u vidu ugradnje ruskih kupoli sa topovima u kalibru 30×165 mm, što je za nijansu slabiji kalibar u odnosu na onaj koji se koristi kod automatskih topova Zastava M12.

Inače Lazari 3M sa ruskim kupolama koje se koriste na ruskim BTR borbenim vozilima će takođe biti izloženi na odloženom vojnom prikazu “Zastava 2024”.

Domaće daljinske upravljane borbene stanice koji su montirane na BVP Lazar 3M sadrže pored Zastavinog automatskog top kalibra 30 mm i dva lansera vođenihprotivoklopnih raketa “Maljutka 2T5” maksimalnog dometa do 5 km i probojnosti 750 mm oklopa, spregnuti mitraljez Zastava M86 kalibra 7,62 mm maksimalnog dometa do 800 m, kao i bacač granata BGA M93 kalibra 30 mm maksimalnog dometa 1500 m.

Osmatračko-nišanski sistem  DUBS 30 čine dnevna i termovizijska kamera kao i laserski daljinomer. 

Otkrivanje cilja ovim uređajima je moguće na daljinama do 20 km, a prepoznavanje na 7 km, dok se identifikacijacilja vrši na daljinama do 4 km.

DUBS 30 je i žirostabilisana oružna stanica pa borbeno vozilo LAZAR 3M može da dejstvuje i iz pokreta, što je značajna prednost u borbi i dosadašnjem opremanju naoružanjem domaćih borbeno-oklopnih vozila.

Sam dizajn daljinski upravljane borbene stanice DUBS 30 je pretrpeo blage izmene u odnosu na onaj koji smo do sada imali priliku da vidimo tokom njenog razvoja kada je bila prikazivana javnosti na sajmu naoružanja i vojne opreme “Partner”i drugim javnim prikazima naoružanja na borbenom vozilu BVP M-80AB1/AB2.

img 8725
img 8725

Ono što je takođe bitno istaći da će na premijeri prve partije borbenih vozila pešadije Lazar 3M na prikazu “Zastava 2024” biti prikazano i bar jedno oklopno-komandno vozilo Lazar 3K od predviđenih četiri, a namenjena su komandiru oklopno-mehanizovane čete ili višeg ranga komandovanja pri jedinicama mehanizovane pešadije kopnene Vojske Srbije.

Video rad na ovu temu sam već predstavio koji možete pogledati klikom na odgovarajuću ikonicu.

Prva partija Lazara 3M u varijanti borbenog vozila pešadije ulazi u naoružanje Vojske Srbije kako je to već najavljeno prošle godine i iznosiće 30 borbenih vozila odnosno u svakoj brigadi kopnene vojske Srbije po jedna četa ovih vozila.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version