Naslovna Novosti Kakvi su planovi Kijeva u Kursku? Rusi tvrde stradalih 16.000 Ukrajinca dok...

Kakvi su planovi Kijeva u Kursku? Rusi tvrde stradalih 16.000 Ukrajinca dok Zelenski priprema novu ofanzivu

7
kakvi su planovi kijeva u kursku? rusi tvrde stradalih 16.000 ukrajinca dok zelenski priprema novu ofanzivu
kakvi su planovi kijeva u kursku? rusi tvrde stradalih 16.000 ukrajinca dok zelenski priprema novu ofanzivu
google news

Za ukrajinske i ruske trupe u Kurskom regionu se završila još jedna teška nedelja.

Prema novom ažuriranju ruskog vojnog dopisnika Jurija Podoljaka, ukrajinske oružane snage sada možda pripremaju novi napad, uprkos ogromnim gubicima koje Rusi tvrde su pretrpele.

Ruska vojna komanda je otkrila da su od početka neprijateljstava u Kursku 6. avgusta oružane snage Kijeva izgubile skoro 16 hiljada vojnika.

Gubici u opremi su takođe bili značajni, a prema istim navoidma izgubljeno je više od 125 tenkova, 57 borbenih oklopnih vozila i 95 oklopnih borbenih vozila pešadije.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, ukrajinska strana je izgubila skoro 800 borbenih oklopnih vozila, 492 vozila na točkovima i oko 124 jedinice artiljerijskih sistema.

Rusi su navodno neutralisali 29 višestrukih raketnih bacača, uključujući 8 bacača HIMARS i 6 drugih tipova sistema.

Konačno, ruske snage su uništile 8 raketnih bacača PVO i 2 PVO stanice.

Ukrajinci spremaju novi napad

Međutim, kao što smo već pomenuli, uprkos svim nabrojanim gubicima, ukrajinsko vojno rukovodstvo izgleda spremno da izgura još jedan masovni napad u pravcu Kurska.

Prema ruskim obaveštajnim podacima, Ukrajinci su okupili velike snage u blizini prve borbene linije na ruskoj teritoriji. To ukazuje da se Ukrajinci trenutno spremaju za skoru vojnu ofanzivu velikih razmera.

Isti Podoljaka je naglasio da se ukrajinske snage poslednjih nekoliko dana okupljaju na hiljade kako u oblasti ruskog naselja Gluškovo, tako i oko Veseloga, gde su napravili mostobran.

Ruski analitičari spekulišu da bi ukrajinski vojnici mogli da napadnu naselje Rilsk, koje su posmatrali nekoliko nedelja.

zapadni strucnjaci pokusavaju da opravdaju neuspeh ukrajinske kontraofanzive
ukrajinske trupe ilustracija

Podoljak je takođe rekao da je ukrajinska vojska premestila značajne jedinice u Kursk kako bi promenila ravnotežu jer su poslednjih nedelja ruske snage preuzele prevagu u borbama, zbrisavši osvajače i ponovo zauzevši veliku teritoriju.

„Odluka Kijeva da premesti trupe u Kursk može biti taktički potez koji ima za cilj da primora Moskvu da pošalje više rezervi u region kako bi smanjila pritisak na ukrajinske oružane snage na drugim mestima na frontu, uglavnom u istočnoj Ukrajini i u Donbasu“, zaključio je ovaj dopisnik.

Sa druge strane, situacija u Donjecku za Kijev ne izgleda nimalo povoljno.

Oružane snage Rusije na 3 kilometra od Ugledara

Ukrajinski telegram kanali izvestili su o napredovanju i konsolidaciji ruskih trupa u oblasti Ugledar, Donjecka oblast.

Situacija oko Ugledara se značajno pogoršala poslednjih dana i blizu je katastrofalnih posledica po ukrajinske oružane snage, navode ukrajinski informativni izvori. Kako prenosi ukrajinski portal Deep State, ruske oružane snage pokušavaju da opkole grad, što stvara značajne probleme braniocima.

Prema podacima, do kraja prethodnog dana ruske snage su uspele da zauzmu strateški važne položaje u nizu šumskih pojaseva severno od reke Kašlagač, napredujući na području dužine 5,7 km i dubine do 2,65 km. Ovi položaji se nalaze između naselja Prečistovka i Ugledar.

Takođe se napominje da je ruska vojska uspostavila uporište u severnom delu Pavlovke, odnosno u industrijskim objektima i vikendicama istočno od reke. Ovde je napredovanje ruskih trupa dostiglo širinu od 2,4 km i dubinu od 1,7 km.

ugledar situacija
ugledar situacija

Pored toga, zauzet je prostor od rudnika Južnodonbaska broj 3 do rudnika Južnodonbaska broj 1, gde je širina zone napredovanja iznosila 3,43 km.

Kontrola ovih područja daje ruskoj vojsci mogućnost da pojača pritisak na ukrajinske odbrambene linije u Ugledaru, koji i dalje predstavlja jednu od ključnih instalacija na južnom frontu.

7 KOMENTARA

  1. Ovi lažovi ruski agresori navodno ubili kod Kurska milijon Ukrajinaca , a Rusi nikakvog da ih istjeraju iz Rusije , kako to zašto to ?!? Sad Ukrajinci još jačaju svoje brigade u području Kurska ?!? Kako se brzo vide ruske laži , smešni su bednici !

    1
    6
  2. Во-вторых, никакого нападения на Угледар вообще не будет, наши окружают этот город с флангов и перерезают пути снабжения укронистов… На каждом участке фронта наша армия наступает каждый день, то километры, то прострелы, но шаг за шагом ДО БЕРЛИНА

    6
    2
  3. Вы вообще следите за ежедневными изменениями? Есть геокарты, которые обновляются! Они в районе Хохли, единственный путь снабжения из Суджи на север перерезан! наше наступление идет с левого крыла вдоль границы, а они фактически окружены…Грядут разрушения

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version