Naslovna Novosti Zelenski Bajdenu predstavlja ‘viziju za mir i pobednički plan’: Poziva da zapadne...

Zelenski Bajdenu predstavlja ‘viziju za mir i pobednički plan’: Poziva da zapadne rakete udare duboko u Rusiju

1
bajden i zelenski
bajden i zelenski
google news

Pre nego što Džou Bajdenu bude istekao mandat, Volodimir Zelenski ga je pozvao da dozvoli Ukrajini da izvodi udare unutar Rusije oružjem koje su isporučile SAD i njihovi saveznici.

Uoči ključnog putovanja sledeće nedelje u Vašington, gde će se sastati sa Bajdenom i američkom potpredsednicom i predsedničkim kandidatom Kamalom Haris i obratiti se UN, Zelenski je rekao da će predstaviti „pobednički plan“ za kraj rata.

Vizija Zelenskog za mir tek treba da bude javno objavljena, ali je na brifingu u Kijevu Zelenski rekao da će plan uključivati izvođenje zapadnih raketnih udara unutar Rusije, što su London i Vašington do sada negirali.

Velika Britanija je saopštila da je spremna da dozvoli Ukrajini da koristi britanske krstareće rakete Storm Shadow, međutim, Bela kuća ostaje oprezna.

Upitan kako bi mogao da ubedi Bajdena kada se sastanu u četvrtak, Zelenski se usredsredio na činjenicu da je prvi „promenio stavove“ posle „opsežnih razgovora“.

„Bajden može da ojača Ukrajinu i donese važne odluke kako bi je ojačao i zaštitio njenu nezavisnost dok je predsednik Sjedinjenih Država. Mislim da je to ipak istorijska misija“, dodao je Zelenski.

bajden haris i blinken
bajden haris i blinken

Pored sastanka sa Kamalom Haris, Zelenski je rekao da će se “verovatno” sastati i sa Donaldom Trampom u četvrtak ili petak.

On je priznao da je situacija na istoku Ukrajine i dalje teška i dodao da je Kijevu potrebno oružje dugog dometa da bi se suprotstavio ruskim napadima.

Sa druge strane, SAD će sledeće nedelje objaviti da će Ukrajini dodeliti značajan paket naoružanja. Reč je o vođenim bombama AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW), koje koriste američko ratno vazduhoplovstvo i mornarica i njihovi sateliti, a sposobne su da gađaju ciljeve na daljinama oko 110 kilometara, uz mogućnost maskimalne upotrebe od 225 kg.

1 KOMENTAR

  1. Koja komedija,on kao moli a ameri jadni ne znaju šta će 😂😂😂. Prosto da čovek poveruje da ameri nemaju ništa sa tim ratom nego samo pomažu demokratiju, oružjem, naravno, kao i uvek😂😂😂

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version