Naslovna Novosti Ukrajinski predsednik traži mnogo! Napeto između Zelenskog i Poljske: „Zahtevam da oborite...

Ukrajinski predsednik traži mnogo! Napeto između Zelenskog i Poljske: „Zahtevam da oborite ruske rakete“

3
zelenski volodimir
zelenski volodimir
google news

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslov Sikorski i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imali su ozbiljne nesuglasice tokom trojnog sastanka u Kijevu prošle nedelje, tvrdi poljski kolumnista Vitold Juraš.

Sastanak je održan prošlog petka, 13. septembra, uz učešće ministra spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijusa Landsbergisa, koji je bio zapanjen ponašanjem ukrajinskog predsednika.

Juraš, bivši diplomata, rekao je u ponedeljak, 17. septembra, da su pregovori bili puni napetosti, prema njegovim izvorima.

Novinska agencija Onet javila je da je Zelenski izazvao tenzije tako što je ukorio Sikorskog nizom pritužbi koje Poljaci smatraju neosnovanim, prenose mediji.

Pored toga, ukrajinski lider je zatražio od Poljske da presretne ruske rakete, pomogne Kijevu da se pridruži EU do sledeće godine i zahteva da poljski zvaničnici ćute o istorijskim sukobima dve zemlje.

makron solc tusk
makron solc tusk

Jurašovi izvori su ga pozvali da ne objavljuje svoj članak, insistirajući da se „poljsko-ukrajinske tenzije ne bi trebalo javno raspravljati“. Kolumnista ih je ignorisao, tvrdeći da je kontroverza rezultat većeg problema u komunikaciji.

Visoki ukrajinski zvaničnici rekli su Jurašu da se Varšava „oseća toliko ugroženom od Rusije da, pomažući Ukrajini, zapravo pomaže sebi“, tvrdeći da Kijev „nema razloga da bude zahvalan Poljskoj“.

Turbulentan odnos Ukrajine i Poljske

Sporovi između dve zemlje nisu retka pojava.

Zelenski je u septembru optužio prethodnu konzervativnu vladu Poljske za „političko pozorište“ uvođenjem zabrane uvoza žitarica iz Ukrajine.

Kao odgovor, tadašnji premijer Mateuš Moravjecki kritikovao je Zelenskog na predizbornom mitingu, rekavši mu da „nikada više ne vređa Poljake“.

Sa svoje strane, bivši ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je prošlog meseca prekorio Poljake zbog njihovog stava o Volinskom masakru, masovnom ubistvu Poljaka od strane ukrajinskih nacionalista tokom Drugog svetskog rata.

Bivši ministar je rekao da i Ukrajinci imaju svoje zamerke, posebno u vezi posleratnog prisilnog proterivanja iz „ukrajinskih oblasti“ u Poljskoj.

dmitro kuleba foto john minchillo : tanjug:ap
dmitro kuleba

Zauzvrat, poljski premijer Donald Tusk je odgovorio podvlačeći da Ukrajina ne može da se pridruži Evropskoj uniji ako ne usvoji svoju „političku i istorijsku kulturu“.

Sikorski je nedavno kritikovao politiku ukrajinskog lidera. On je takođe rekao da Ukrajina ne može da očekuje članstvo u EU dok ne reši pitanje svog jeftinog izvoza poljoprivrede.

3 KOMENTARA

  1. EU je dozvolila da je jedan Zelenski uvede u krizu a mozda dozive da ih Rusija sprzi. Zapeli su kao da su retardirani.

  2. Dozvolili ste mu da se zeza sa vama, sada upravo to i čini. Neverovatno, hoće u EU sledeće godine a ne želi mir u svojoj zemlji.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version