Naslovna Novosti O čemu se zapravo radi? Veseloje u Kursku juče zauzeli Ukrajinci, a...

O čemu se zapravo radi? Veseloje u Kursku juče zauzeli Ukrajinci, a danas su ga Rusi vratili

4
o čemu se zapravo radi? veseloje u kursku juče zauzeli ukrajinci, a danas su ga rusi vratili
o čemu se zapravo radi? veseloje u kursku juče zauzeli ukrajinci, a danas su ga rusi vratili
google news

Ukrajinci pričaju o opkoljavanju Rusa u Kursku, ali verovatno čitaju mapu regiona naopako, jer Rusi javljaju da napreduju na Donjeck brzinom od 15 km dnevno.

Tela desetina Ukrajinaca i Rusa su pala i nastavljaju da padaju u selu Vesjoloje, kaže ukrajinski vojni analitičar Roman Pohorili.

Tako su 16. septembra uveče ukrajinske trupe uspele da jurišaju na rusko selo Vesjoloje u Kursku, pišu ukrajinski mediji.

„Uprkos tvrdoglavom otporu ruskih trupa, grupe Oružanih snaga Ukrajine, podržane nemačkim tenkovima Leopard, uspele su da uđu u stambeno naselje i pokušale su da konsoliduju svoje pozicije.

Situacija u regionu Vesjolj i dalje je izuzetno teška“, naglasio je on.

Međutim, prema ruskim informacijama, ruske snage su danas ponovo zauzele selo Veseloje u Kurskoj oblasti posle serije ofanzivnih operacija sa položaja na zapadu.

Ovo napredovanje je dovelo u veliku opasnost čitavu liniju snabdevanja Ukrajinaca, koja prolazi preko Bilovoda i Zuravke.

To znači da Rusi mogu naterati ukrajinsku vojsku da koristi druge rute, što otežava logistiku u Kursku i evakuaciju ranjenog osoblja.

S obzirom na to da ukrajinske snage očigledno ne mogu imati velika skladišta u ruskoj Kurskoj oblasti, tako da su putevi koji ih povezuju sa ukrajinskom Sumskom oblasti naravno „putevi života“ i kritični su kako za odbranu, tako i za ofanzivne operacije tamo.

Ukrajinci javljaju da su opkolili Ruse u Kursku, ali čitaju mapu oblasti naopačke

„U oblasti fronta u regionu Kursk, Rusi su opkoljeni. Međutim, prerano je donositi zaključke.

Suosnivač i analitičar ukrajinske interaktivne onlajn mape Deep State, Roman Pohoril je u komentaru na Jutjub kanalu RBC-Ukrajina govorio o opkoljavanju Rusa.

ukrajinci javljaju da su opkolili ruse u kursku, ali čitaju mapu oblasti naopačke, mapa deepstate
ukrajinci javljaju da su opkolili ruse u kursku, ali čitaju mapu oblasti naopačke, mapa deepstate

Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine nastavljaju sa radom u Kurskoj oblasti.
Tamo se trenutno vode aktivna neprijateljstva. U međuvremenu, Rusi pokušavaju da izvrše kontranapad na zapadnim stranama teritorije na kojoj se nalazi ukrajinska vojska.

„A posle poslednjeg ažuriranja, u Kurskoj oblasti, svi su mogli da vide ovu veoma interesantnu „sivu“ zonu u opkoljenju. Tako je. Drugim rečima, Rusi su opkoljeni. Pokušavaju nekako da prođu“, naglasio je on.

Rusi: Mnoge ukrajinske jedinice u Kursku opkoljene, ubijene ili su se predale

Kako prenose ruski izvori vesti, neki od boraca Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti odsečeni su od svojih glavnih jedinica i sada su u opkruženi.

Ovo je izvestio komandant jedne od jedinica 155. gardijske brigade marinaca Ruske Pacifičke flote, koja deluje u sastavu grupe snaga „Sever”.

„Oni (Ukrajinci) su prebacili svoje rezerve ovde, uključujući i u pravcu Donjecka, računajući na blickrig, koji im nije uspeo.

Tokom ruske kontraofanzive od 10. septembra, Ukrajinci su stalno bili u paklu vatre iz kojeg i dan-danas pokušavaju da se izvuku“, rekao je izvor.

Suština je da ruske snage, a to potvrđuju i zapadni izvori, ozbiljnije napadaju Kursk i Donjeck, pokušavaju da okruže ove ukrajinske snage, međutim, stvari ne teku glatko ni za jedno od zaraćenih strana.

Činjenica: Oružane snage Ukrajine nastavljaju da drže deo Kurske oblasti

Kontraofanziva Oružanih snaga Rusije na Kurskom pravcu traje već sedmi dan, ali uspesi na bojnom polju još nisu doveli do odlučnih prodora. Prema rečima Jurija Podoljake, komanda ruskih trupa je u borbu uvela drugi ešalon ofanzivnih snaga, ali je njegova upotreba delimično bila usmerena na odbijanje kontranapada ukrajinskih trupa južno od Gluškova.

Ovo je primoralo rusku vojsku da se fokusira na jačanje bokova i blokiranje pokušaja neprijatelja da napadne, što je usporilo sveukupno napredovanje.

Kako primećuje Podoljaka, dejstva ruske komande ukazuju na to da u ovoj fazi nije moguće postići potpuno uništenje ukrajinske grupe u Kurskoj oblasti. Glavni napori Rusa sada su usmereni na obezbeđivanje stabilnosti bokova i sprečavanje dubokih kontranapada ukrajinskih oružanih snaga.

„Naša komanda u sektoru, koja je pre nekoliko dana uvela u borbu praktično drugi ešalon ofanzive (koristeći ga delimično da parira protivnapadu neprijatelja južno od Gluškova), nije bila u stanju da u velikoj meri oživi svoja ofanzivna dejstva. Sudeći po njenim akcijama, i sama shvata da u ovoj fazi neće biti moguće postići odlučujući uspeh u uništavanju neprijateljske grupe u regionu Kursk. Dakle, juče su naši napori uglavnom bili usmereni na „izvlačenje“ bokova i blokiranje, kao što sam već rekao, protivnapada neprijatelja u rejonu Gluškovskog“, navodi Podoljaka.

Jedan od značajnih uspeha Rusa bilo je zauzimanje sela Uspenovka, što je omogućilo njihovim trupama da ojačaju desni bok grupe koja je napredovala. Ovo dostignuće obezbeđuje veću sigurnost snaga koje dejstvuju na ovom sektoru fronta i stvara uslove za dalje napredovanje.

Na levom krilu ruske snage su ceo dan pokušavale da zauzmu selo Olgovku. Ovo naselje je od strateškog značaja, jer može pomoći u rasterećenju ruskih trupa, koje su, prema izveštajima, opkoljene u Kremjani. Ovi vojnici već nekoliko nedelja drže liniju u teškim uslovima i njihova podrška je jedan od ključnih zadataka ruske komande.

Istovremeno sa operacijom u Olgovki, nastavlja se pokušaj zauzimanja sela Žuravli. Ako oba ova pravca budu uspešna, ovo će izravnati liniju fronta i stvoriti snažnu odskočnu dasku za naredne ofanzivne operacije.

Ako uspeju u ovim oblastima, ruske trupe će moći da poboljšaju svoju taktičku poziciju i pripreme uslove za dalje napade duboko na teritoriju pod kontrolom Kijeva.

4 KOMENTARA

  1. Ne razumem koliko neko može biti zatucan, primitivan, ispranog mozga rambo filmovima i “informacijama” sa rojtersa, cnn-a, blumberga i ostalih NATO-EU covid-televizija, da misli da ukroinci imaju neku perspektivu u kurskoj oblasti , osim one 2 m ispod zemlje ?

    5
    1
  2. Ako je istina da je u Kurskoj oblasti poginulo 13.000 ljudi sa bilo čije strane,zamislite se o tome. Ko normalan može to podržavati. Nebitno koja je strana u pitanju. Umrla su Božja stvorenja a drugo je pitanje za koji cilj i jel moralo

    10
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version