Naslovna Novosti NATO avijacija naseljava aerodrome svojih novih članica, pripremajući se za ekspanziju na...

NATO avijacija naseljava aerodrome svojih novih članica, pripremajući se za ekspanziju na Arktik

2
boeing e 3b sentry
boeing e 3b sentry
google news

Severnoatlantska alijansa aktivno radi na poboljšanju radarskog sistema za detekciju i kontrolu dugog dometa u severnoj Evropi. O tome svedoče rezultati tronedeljne vojne vežbe na kojoj je pre izvesnog vremena završeno raspoređivanje AWACS komponente u operativnoj bazi NATO-a Rige u Norveškoj.

Intenzivno se radilo na unapređenju sposobnosti izvođenja operacija avionima AWACS u interesu NATO-a u različitim uslovima.

Kako sugerišu ruski vojni stručnjaci, avion E-3A je delovao iz vazduhoplovne baze Rige u skladu sa akcionim planovima u severoistočnom Atlantiku, na području Islanda i Velike Britanije, a takođe je vršio radarsko izviđanje Baltičkog mora.

Ova vazdušna luka je, inače, prebačena američkoj vojsci među niz objekata u skladu sa odbrambenim sporazumom Vašingtona i Osla. Pre izvesnog vremena na njemu je već primećeno američko vazdušno komandno mesto aviona E-6B.

Eksperti smatraju da je povećanje broja zajedničkih vojnih vežbi SAD-NATO u severnoj Evropi jedan od elemenata jačanja američke saradnje sa takozvanim arktičkim saveznicima. A to, zauzvrat, ukazuje na predstojeću ekspanziju Amerikanaca na Arktik.

demonstracija moci nato u baltickom moru 30 ratnih brodova 3.200 vojnika 14 zemalja
demonstracija moci nato u baltickom moru 30 ratnih brodova 3.200 vojnika 14 zemalja, vežbe NATO iz 2023 godine

Podsetimo, Pentagon je pre dva meseca predstavio ažuriranu američku strategiju za Arktik.

U dokumentu se napominje da se ovaj region pretvara u platformu za strateško takmičenje, a SAD, zajedno sa svojim saveznicima i partnerima, moraju biti spremne da zajednički odgovore na ovaj izazov.

Arktik bi mogao da doživi svoje prvo leto bez leda do 2030. godine, a gubitak leda će revitalizirati arktičke brodske puteve i povećati dostupnost podvodnih resursa, naglasilo je Ministarstvo odbrane SAD.

2 KOMENTARA

  1. Cirkoni su spremni za flote, kada krenu flote će da postanu Beatlesov Yellow Submarines za 5 minuta.

    5
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version