Naslovna Novosti SAD–Britanija: Rusija trguje tajnama nuklearnog oružja sa Iranom u zamenu za balističke...

SAD–Britanija: Rusija trguje tajnama nuklearnog oružja sa Iranom u zamenu za balističke rakete za napad na Ukrajinu

3
zolfaghar
zolfaghar iranska raketa
google news

Obaveštajni izvori kažu da je iranski nuklearni program možda pri kraju uz pomoć Rusije

Zapad sada strahuje da je Rusija trgovala nuklearnim tajnama sa Iranom u zamenu za balističke rakete za napad na Ukrajinu, navodi se u izveštajima.

Obaveštajni izvori kažu da je iranski nuklearni program možda pri kraju uz rusku pomoć, preneo je britanski tabloid San.

Obaveštajne agencije SAD i Velike Britanije otkrile su da je Putin dobio balističke rakete Fath-360 od iranskog vrhovnog vođe, prenosi standard.co

SAD i Velika Britanija su sve više zabrinute da Rusija deli tajne informacije i tehnologiju sa Iranom koje bi je mogle približiti mogućnostima da napravi nuklearno oružje, u zamenu da Teheran Moskvi obezbedi balističke rakete za njen rat u Ukrajini, piše američka agencija Blumberg.

iranska zolfaghar raketa
iranska zolfaghar raketa

Kremlj je povećao svoju saradnju sa Iranom u kontekstu sa ambicijama Teherana i njegovog razvoja nuklearnog oružja u poslednjih nekoliko meseci, prema zapadnim zvaničnicima koji se razumeju to pitanje, a koji su spekulisali pod uslovom anonimnosti o neotkrivenim procenama.

Ovako zvuči konfuzna sažeta najnovija optužba na račun Moskve kako bi se relaksirala buduća odluka zapadnih zemalja da dozvole Kijevu udare američkim i britanskim raketama duboko u Rusiju.

O razvoju situacije razgovarali su američki i britanski zvaničnici u Vašingtonu ove nedelje, dodali su izvori, dok se britanski premijer Starmer sastao sa američkim predsednikom Bajdenom u Beloj kući na strateškom spoljnopolitičkom sastanku. Oni su to opisali kao “zabrinjavajuće” i “eskalaciju vojnih veza između Rusije i Irana”.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova, iranska ambasada pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju u Beču i Savet za nacionalnu bezbednost SAD nisu odgovorili na zahteve za komentar.

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je da Rusija trguje nuklearnom tehnologijom sa Teheranom tokom konferencije za novinare u Londonu prošle nedelje, tokom koje je takođe dodao da je Moskva primila pošiljku iranskih balističkih projektila Fath-360.

„Sa svoje strane, Rusija deli tehnologiju koju Iran traži – to je dvosmerna saradnja – uključujući nuklearna pitanja, kao i neke svemirske obaveštajne podatke“, rekao je Blinken.

Iran insistira da ne želi da proizvodi nuklearno oružje, iako postoji sve veća zabrinutost na zapadu da bi zalivska država mogla da ga napravi kao odgovor na eskalaciju tenzija sa Izraelom.

U aprilu je visoki iranski general rekao da bi Islamska Republika mogla da revidira svoju nuklearnu doktrinu ako bi Izrael gađao iranska nuklearna postrojenja, što se smatra kao upozorenje da bi Teheran mogao da pokuša da proizvede nuklearnu bojevu glavu, iako ovde Teheran kaže da su njegove nuklearne aktivnosti u miroljubive svrhe.

japanski jakuza spremao se da iranu proda uranijum i plutonijum za izgradnju nuklearne bombe

IAEA, nadzorna organizacija Ujedinjenih nacija, saopštila je da su nivoi nuklearnog goriva u Iranu porasli između juna i avgusta, što je sada dovoljno da napaja šaku bojevih glava ako Iran donese političku odluku da nastavi sa nuklearnim oružjem.

Na konferenciji u Londonu prošlog vikenda, direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns rekao je da Rusija i Iran produbljuju svoje vojne odnose.

Međutim, Bajden (ljudi koji stoje iza njega) ostaje oprezan u pogledu moguće eskalacije sukoba, dok je Putin upozorio na rat sa NATO-om ako se odobre rakete dugog dometa Kijevu, vest koju su neki u Ukrajini primili sa oduševljenjem.

3 KOMENTARA

  1. Velika Britanija,istrebili i opljačkali sve koje su mogli …a,koje nisu uspeli, mrze,nipodaštavaju i proglašavaju planetarnom opasnošću.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version