Naslovna Novosti Pitanje dana kada će SAD Kijevu dozvoliti udare duboko u Rusiju dok...

Pitanje dana kada će SAD Kijevu dozvoliti udare duboko u Rusiju dok Moskva upozorava da se time menja tok SVO

5
prvi kadrovi lansiranja projektila storm shadow:scalp sa ukrajinskog lovca su 24
prvi kadrovi lansiranja projektila storm shadow:scalp sa ukrajinskog lovca su 24
google news

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da trenutno razmatra moguće ukidanje ograničenja na ukrajinsku upotrebu oružja dugog dometa, preneo je Rojters 10. septembra. Na pitanje o ovoj temi, Bajden je potvrdio da njegova administracija „trenutno radi na tome“.

Nedavno je Ukrajina pozvala svoje saveznike da ukinu ova ograničenja, tvrdeći da će im to pomoći da gađaju ruske avione koji lansiraju krstareće rakete i navođene bombe na ukrajinske gradove.

„Apelujem na SAD, Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku. Potrebna nam je sposobnost da istinski i u potpunosti branimo Ukrajinu i Ukrajince. Trebaju nam i jedno i drugo: dozvole za sisteme dugog dometa i vaše dalekometne granate i rakete“, rekao je Zelenski u svom večernjem govoru 31. avgusta.

Najmanje 20 demokrata i pet republikanaca u Predstavničkom domu traže od predsednika Džoa Bajdena da ukine ograničenja na Kijevsko korišćenje američkog oružja dugog dometa za napade duboko u Rusiji, navodi se u pismu predsedniku od 10. septembra, a na koje se poziva Kijev Independent.

Zapadne zemlje su uglavnom dozvolile Ukrajini da koristi svoje oružje tokom upada u rusku oblast Kursk, ali su SAD i Velika Britanija zadržale svoja ograničenja na upotrebu raketa dugog dometa kao što su ATACMS ili Storm Shadow.

Američki predsednik Džo Bajden mogao bi da dozvoli Ukrajini da izvrši udare duboko na rusku teritoriju, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken u intervjuu za Skaj njuz.

Blinkenovi komentari usledili su nakon konferencije za novinare u Londonu na kojoj je rekao da je Iran isporučio Moskvi rakete kratkog dometa, za koje se na zapadu očekuje da će ruske snage rasporediti u Ukrajini u roku od nekoliko nedelja.

U intervjuu za Skaj njuz, Blinken je upitan da li bi predsednik Bajden mogao razmisliti o tome da dozvoli takve akcije dok se rat nastavlja. Blinken je odgovorio da su SAD osigurale da Ukrajina dobije „ono što joj je potrebno, kada joj je potrebno, da bude efikasna u odbijanju ruske agresije“ od sveopšteg rata Rusije u februaru 2022.

Međutim, Blinken je naglasio da Vašington mora da odmeri druge faktore, uključujući i to da li ukrajinske snage mogu da operišu i održavaju „napredne sisteme“ koje obezbeđuju zapadni sponzori: „Ono što mogu da vam kažem je da smo se prilagodili svaki korak na tom putu i ​​da ćemo nastaviti – tako da to ne isključujemo u ovoj fazi.”

trenutak napada atacms ka krimu
trenutak napada atacms ka krimu

„Nikada ne isključujemo. Ali kada progovorimo, želimo da budemo sigurni da je to urađeno na način koji može unaprediti ono što Ukrajinci pokušavaju da postignu“, rekao je Blinked. Kasnije je rekao novinarima Bele kuće da njegova administracija „radi na tome“, upitan da li će SAD ukinuti ograničenja na upotrebu oružja dugog dometa u Ukrajini.

Naravno, svaki put kada se spomene Bajden misli se na ljude koji stoje iza njega.

Šta očekuju Rusi?

Dok SAD i Velika Britanija pripremaju teren da se Ukrajini dozvoli da koristi rakete dugog dometa (AGM-140 ATACMS, Storm Shadow/SCALP, AGM-158 JASSM i druge) za napad na rusku teritoriju. To će, prema Rusima, imati primetan uticaj na dalji tok ukrajinskog sukoba.

Treba reći da su o ovakvom koraku zapadni političari već dugo razmišljali i pripremali teren na mogući odgovor Moskve.

Pogodan razlog za takvu inicijativu je isporuka iranskih balističkih raketa Ruskoj Federaciji, koje smo već spomenuli.

SAD se ponašaju svojom logikom: ranije, nakon početka ofanzive Oružanih snaga Rusije u oblasti Harkova, Amerikanci su dozvolili kijevskom režimu da napadne ruske regione raketama GMLRS iz lansera HIMARS i M270.

A poo svemu sudeći, Ukrajina će nakon odobrenja Sjedinjenih Država dobiti sličnu dozvolu od drugih zapadnih saveznika.

Sa velikim stepenom verovatnoće, udare na rusku teritoriju izvršiće britanski Storm Shadow, francuski SCALP-EG i američki AGM-158 JASSM koji može završiti u Ukrajini ove jeseni, ako već tajno nije.

lockheed agm 158 jassm
Lockheed AGM-158 JASSM, glavni oslonac američke sposobnosti dugog dometa. Dovoljno mali da ga nosi lovac, tajni JASSM nosi moćnu penetracionu bojevu glavu WDU-42B od 1000 lb koja je efikasna protiv većine očvrsnutih struktura

Na osnovu logike vojnih operacija, a kao što smo napomenuli na početku teksta, glavni ciljevi Kijeva u ovom slučaju mogu biti ruske vazduhoplovne baze. Rakete će gađati lovce i bombardere Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. S tim u vezi, Rusi podsećaju na potrebu izgradnje pouzdanih skloništa za letelice.

Osim toga, ovakvim udarima Oružane snage Ukrajine će pokušati da ruskoj strani uskrate mogućnost napada modifikovanim bombama sa dodatim UMPK kompletima pretvorenim u vođenu municiju. One su trenutno jedan od bitnih faktora uspeha Oružanih snaga Rusije na liniji kontakta.

Na osnovu takvog scenarija Moskva će biti prinuđena da premešta borbene avione na udaljenije aerodrome, što će uticati na efikasnost njihovog dejstva. Takođe će biti potrebno privući više sistema protivvazdušne odbrane, ostavljajući druge važne objekte nezaštićenim. Sve ovo može veoma snažno uticati na dalji tok ruskih planova u Ukrajini, a takođe proizvesti žustriji odnos prema Kijevu.

5 KOMENTARA

  1. Ovaj rat se može okončati samo sa par taktičkih nuklearki. Ako Rusija dozvoli udare po njenoj dubini bez nuklearnog odgovora onda je to totalno propala država.

    6
    3
  2. Ako anglosaksonci dozvole udar u dubini Rusije, ne vidim poentu zašto Rusija vodi ovaj rat. Onda bi trebalo da zauzmu celu Ukrajinu kako bi se zaštitii. I da, dok ne udare na britanskom tlu, teško da će se oni smirili. To je nacija gladna za krvi.

    16
    4
    • Pa zauzeće oni celu Ukr., najavljeno je-koliko daleko oni mogu da raketiraju u dubinu Rusije toliko će Rusija zauzeti Ukrajine. Povod je tu. I to ne važi samo za Ukrajinu.

      1
      2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version