Naslovna Novosti Neviđeni skandal u SAD! Zaposleni u Raython-u odavali vojne tajne o avionima...

Neviđeni skandal u SAD! Zaposleni u Raython-u odavali vojne tajne o avionima F-35, F-22 i B-2 Rusiji, Kini i Iranu

8
aim 9x sidewinder amraam i nasams na izlozbi u rtx standu
aim 9x sidewinder amraam i nasams na izlozbi u rtx standu
google news

Ruski, kineski i iranski hakeri pristupili su navodno laptop računarima zaposlenih u odbrambenoj kompaniji RTX (Raython Technologies) dok su bili na putovanjima u dotičnim zemljama.

Američki Stejt department pristao je na nagodbu od 200 miliona dolara sa odbrambenom firmom RTX nakon skandala koji je doveo do prenosa osetljivih podataka o američkim sistemima naoružanja u ruke neprijatelja Pentagona.

F-22 i F-35 lete u formaciji sa XQ-58
F-22 i F-35 lete u formaciji sa XQ-58

Konkretno, američki proizvođač RTX optužen je da nije sa potrebnom pažnjom upravljao „vojnim tajnama“ američke vojske, usled čega su procurele tajne informacije o lovcima pete generacije F-22 i F-35, bombarderima B-2 Spirit i E-3 ‘letećim radarima’.

Do curenja informacija došlo je tokom poseta zaposlenih RTX-a Kini, Iranu, Rusiji i drugim zemljama. Razumljivo, kada se shvatilo da su osetljivi podaci kritičnih američkih platformi pali u ruke neprijateljima Vašingtona, Pentagon je počeo grozničavo da traži krivca.

Nakon sudskih postupaka i istraga od strane američkih vlasti i zvaničnika kompanije RTX, otkriveno je da su zaposleni nehotice „dozvolili” Kinezima, Rusima i Irancima da „ukradu” poverljive informacije iz njihovih baza podataka.

Kao rezultat toga, kompanija je sada prinuđena da američkoj vladi nadoknadi 200 miliona dolara za ovu prazninu u svom bezbednosnom zidu.

Prema stranim izveštajima, RTX je počinio 750 kršenja “Kodeksa o kontroli izvoza oružja i Međunarodnog prometa oružja”. Ova kršenja su se dešavala tokom dužeg vremenskog perioda, konkretno od avgusta 2017. do septembra 2023. godine.

Kompanija je od tada pristala da radi sa Pentagonom na proceni obima povrede podataka i primeni mera za povećanje nivoa bezbednosti i zaštite poverljivih informacija.

Kao rezultat dobre saradnje RTX-a, američki Stejt department je odlučio da odbrambenoj kompaniji „pokloni” 100 miliona dolara, pod uslovom, naravno, da se ta suma potroši na postizanje što većeg stepena bezbednosti u bazama podataka RTX-a.

Međutim, incident dokazuje koliko je ovih dana lako presresti lične ili profesionalne podatke. Navodi se da je u slučaju RTX-a do špijuniranja došlo dok su zaposleni u kompaniji koristili svoje laptopove tokom boravka u stranim zemljama, poput Irana, Libana, Kine i Rusije.

“Vešti hakeri mogu da dobiju pristup računarima ljudi, a da ih sami vlasnici ne primete.”

8 KOMENTARA

  1. Амери не производе компове па им Кинези донирају. Вероватно не производе ни лаптоп ни телефон

  2. И нитко није завршио у затвору. Одох да ј…. Рускињу и оставим комп у својој соби на изволте. Откад то Амери путују у Иран?

  3. То није никаква тајна.На сајмовима информатичке опреме у САД , Кинези су својим пословним пријатељима поклањали лаптоп рачунаре са чиповима у које је хардверски( физички) уграђен одашиљач.На овај начин су Кинези крали индустријске и војне тајне.Било је то тешко установити јер је прислушкивач- одашиљач није монтиран софтверски тако да га ни најбољи антивирусни програми нису могли открити.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version