Naslovna Novosti Prodor ukrajinskih trupa u Kursku oblast izdejstvovao premijere novih ruskih dronova: Od...

Prodor ukrajinskih trupa u Kursku oblast izdejstvovao premijere novih ruskih dronova: Od malih FPV do Su-71M

11
prodor ukrajinskih trupa u kursku oblast izdejstvovao premijere novih ruskih dronova od malih fpv do su 71m
vandal FPV dron
google news

Od prodora ukrajinskih trupa u Kursku oblast Rusije, Kijev je pretrpeo značajne gubitke u ljudstvu i tehnici.

Štaviše, značajan deo opreme Oružanih snaga Ukrajine je izgubljen uprkos činjenici da su borci bili opremljeni sredstvima za elektronsko ratovanje ili su se nalazili u njihovoj zoni pokrivanja.

Razlog leži u činjenici da Rusi koriste širok spektar sredstava, uključujući i najnovija dostignuća.

Tako su se na Internetu pojavili snimci koji prikazuju epizode ​​uništavanja opreme i ljudstva Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti pomoću novog FPV drona pod nazivom Knez Vandal Novgorodski (KVN) ili, kraće, Vandal.

Vandal

Jedan video snimak pokazuje kako FPV dron precizno pogađa kamionet sa ukrajinskim vojnicima a na drugom je zabeleženo uništenje ukrajinske oklopne kolone BTR-4E u blizini sela Giri u Belovskom okrugu.

U prvim vestima ruska strana je tvrdila da su uređaj kreirali dobrovoljci ali je kasnije potvrđeno da se radi o proizvodu Novgorodskog istraživačko-proizvodnog centra Uškujnik. Druga informacija se odnosila na podatak da se dronom upravlja preko optičkog kabla.  

Osim toga, uočljiva je činjenica da se prenos video signala sa ovog FPV drona po kvalitetu upadljivo razlikuje od prenosa slike sa drugih sličnih uređaja. Štaviše, signal traje sve dok FPV dron ne dodirne (kontaktira) metu. 

Ovaj uređaj je otporan na skoro sve sisteme elektronskog ratovanja, jer u njemu nema ničega što bi se blokiralo. Ovih dana je zabeleženo da je u Kurskoj oblasti za kratko vreme Knezom Vandalom uništeno 6 ili 7 jedinica ukrajinske oklopne tehnike uprkos funkcionisanju njihobih sistema za elektronsko ratovanje.

To je jedan od razloga da su se velike količine opreme za elektronsko ratovanje koju su ukrajinske trupe donele sa sobom pokazale beskorisnom. FPV KVN se može onesposobiti samo presecanjem optičkog kabla, a to je veoma teška misija.

Jedini nedostatak uređaja je ograničenje rada u pogledu dometa i rute kretanja koja zavisi od konfiguracije terena. Ali generalno gledajući, FPV Vandal je dokazao svoju efikasnost.

Nedavno su, u različitim sektorima fronta, Ukrajinci počeli da koriste, pored bespilotnih letelica, sonde, balone (slično balonima) – na kojima su okačene optičke izviđačke kamere visoke rezolucije, kao i repetitore signala (pojačivače) za poboljšanje kvalitet komunikacije i povećanje dometa delovanja FPV drona.

Cena je niska, ali može stvoriti dosta problema. Leti na pristojnoj visini, ne može svako malo oruđe da ga obori, za PVO je teška meta za praćenje, mogu da ga obore isti FPV dronovi. Takođe bi bilo dobro da naši avioni češće koriste ovaj proizvod.

Trenutno nema više zvaničnih vesti o ovoj etilici, uključujući i sajt SPC Uškujnik koji je za sada tih. 

Prve fotografije ruskog udarnog drona „Monohrom” za Su-57

Prve slike novog jurišnog drona Su-71M „Monohrom” za naoružanje lovca pete generacije Su-57 postale su dostupne javnosti. Bespilotna letelica je napravljena u obliku trapeza, što će omogućiti da letelica ostane prikrivena prema neprijateljskim radarima.

Pored toga, „Monohrom“ je opremljen kobilicom u obliku slova V za ispravljanje leta, preklopnim krilima i turbomlaznim turbomlaznim motorom male veličine TRDD-50. Ovaj motor se takođe koristi u krstarećim raketama H-59M i H-101.

prve fotografije ruskog udarnog drona su 71m „monohrom” za su 57
prve fotografije ruskog udarnog drona su 71m „monohrom” za su 57

Su-71M je u stanju da dostigne brzinu od oko 0,6 maha i da se podigne na maksimalnu visinu do 8 hiljada metara.

Dron ima modularnu bojevu glavu i elektro-optički sistem navođenja. Ovaj drugi koristi kanal za prenos informacija preko operatera i može da radi u bilo koje doba dana. Nakon potvrde ciljeva od strane operatera, UAV je u stanju da koristi sopstvene mogućnosti za traženje i uništavanje objekata.

Postoje dve varijante drona – S-71M „Monohrom” i S-71K „Kover”. Kover je pojednostavljena verzija bespilotne letelice i može se koristiti kao raketa vazduh-zemlja.

Izvori napominju da tehnologija koja stoji iza drona ostaje nepoznata. Pretpostavlja se da se sličan razvoj koristi u kamikaza bespilotnim letelicama Lancet i višenamenskim vođenim raketama Izdelije-305.

Rusi u flotu dronova uvode i Noćnog leptira

Ruska kompanija Sovelmaš je početkom avgusta 2024. godine sprovela prve testove i javnosti predstavila multifunkcionalnu bespilotnu letilicu pod nazivom Noćni leptir (Motilok).

Novi dron je, sa izuzetkom kontrolera i baterija, u potpunosti napravljen od domaćih komponenti. Prema dosadašnjim saznanjima, specifičnost Noćnog leptira u suštini predstavlja pogon u vidu asinhronih motora. 

Motilok je konstruisan kao kvadrokopter. Svaki od četiri motora koji pokreću elise zasnovan na asinhronom kružnom motoru sa direktnim pogonom veličine 318. Maksimalna snaga motora je 60 kV a ima masu od 24 kg.

Asinhroni motor veličine 318 napravljen je na osnovu patentirane tehnologije kombinovanih namotaja „Slavjanka“ inženjera Dimitrija Dujunova. Njegova posebnost leži u činjenici da jedan elektromotor kombinuje dve vrste namotaja – zvezda i trougao.

dron nocni leptir
dron nocni leptir

Namotaji su položeni u žlebove tako da dobijeni indukcioni vektori magnetnih tokova parova polova istih faza zvezda i trougao formiraju ugao od 30 stepeni Kombinovanjem dva kola u jednom namotaju je moguće poboljšati oblik polja u radnom zazoru motora I tako optimizovati glavne karakteristike.

Među prednostima ovakvih motora su: povećan startni moment, povećana klasa energetske efikasnosti, smanjena cena, povećana pouzdanost, smanjen nivo buke i vibracija i smanjene startne struje. Navodi se da zahvaljujući korišćenju tehnologije Slavjanka, dron Motilok nema analoga u svetu. 

Motilok pokazuje da se tehnologija „Slavjanka“ može koristiti ne samo u električnim automobilima, električnim biciklima i drugim vrstama zemaljskih vozila, već i u avijaciji. Sovelmaš planira da koristi ovu tehnologiju za izradu motora za avijaciju i opremu dvostruke namene.

Tehnologija Slavjanka se već dokazala u raznim industrijama, kao što su građevinarstvo, medicina, elektrotransport i energetika. Njegova upotreba na Motilki otvara nove mogućnosti za razvoj ruskih bespilotnih letelica.

dron nocni leptir 2
dron nocni leptir 2

Motilok još nije spreman za borbena dejstva i predstavlja inovativnu platformu na osnovu koje će programeri dronova moći da implementiraju sopstvene ideje i tehnologije. Na telegram kanalu MASH izneta je tvrdnja da ovaj carski dron može poneti teret do 230 kg, te da sa visine od 100 m uspešno može dejstvovati po ciljevima bombama FAB-250.

Za sada, na izložbi Armija 2024 mogao se videti samo aluminijumski kostur – nosač motora sa elsama, odnosno, publici su demonstrirane samo prednosti novog pogona.

Novi vanaerodromski dron S-76

Na Međunarodnom forumu Armija-2024, pored ostalog, prvi put je predstavljena i nova ruska vanaerodromska bespilotna letelica sa mogućnošću vertikalnog poletanja i sletanja, nazvana S-76, saopštila je Ujedinjena avio kompanija.

Ističe se da je demo uzorak S-76 već prošao prvu fazu letnih eksperimenata za testiranje režima vertikalnog poletanja, lebdenja i sletanja.

S-76 će omogućiti isporuku tereta težine do 300 kg na razdaljinu do 500 km i može da obezbedi nove logističke mogućnosti, pre svega u teško dostupnim područjima.

Letelica ne zahteva posebno pripremljene lokacije ili aerodromsku infrastrukturu. To jest, u pitanju je zgodan, brz i efikasan oblik transporta, rekao je zamenik generalnog direktora ruske korporacije Rostec Vladimir Artjakov.

On je takođe dodao da je novi dron prvenstveno namenjen državnim i privatnim strukturama na tržištu transportnih usluga. Moći će da obavlja logističke, istraživačke i druge zadatke bilo koje složenosti u različitim regionima Rusije, uključujući i najnepristupačnija mesta.

Zauzvrat, generalni direktor UAC Jurij Sljusar je naglasio da je formiranje proizvodne linije bespilotnih letelica civilne i dvostruke namene za UAC apsolutno logičan i prirodan proces.

U tradicijama Konstruktorskog biroa Suhoj, rešavanje problema važnih za zemlju koji ispunjavaju nacionalne ciljeve i prioritete sprovodi se korišćenjem najneočekivanijih, ali najefikasnijih tehničkih rešenja. Dron S-76 kombinuje prednosti multikoptera i aviona, rekao je on.

novi vanaerodromski dron s 76
novi vanaerodromski dron s 76

Prema mišljenju stručnjaka, projekat S-76 će omogućiti postavljanje automatizovanih bespilotnih transportnih sistema u Rusiji, zahvaljujući kojima će biti moguće mnogo ekonomičnije i uz minimalnu ljudsku intervenciju obavljati avio-prevoz tereta. Poletanje, let na ruti i sletanje se obavljaju potpuno automatski, bez direktnog učešća operatera.

Ni Kijev ne gubi vreme

Inače, treba reći da i Kijev ima nova rešenja koja zadaju ili će tek zadavati muke Rusima.

Nedavno su, na različitim sektorima fronta, Ukrajinci počeli da koriste, pored bespilotnih letelica, sonde – aerostate (slične balonima) – na kojima su okačene optičke izviđačke kamere visoke rezolucije, kao i repetitori signala (pojačivači) za poboljšanje kvaliteta komunikacija i povećanju dometa delovanja FPV dronova.

Cena ovih sistema je niska, a mogu stvoriti dosta problema. Sonde lete na pristojnoj visini, ne može svako malo oruđe da ih obori, za PVO je teška meta za praćenje, a kao kontramera se mogu koristiti samo isti FPV dronovi. 

11 KOMENTARA

  1. Ušli su Ukrajinci u Rusiju .Ovi ih nisu pustili zbog civila .Rusi imaju moderno oruzje Putin neda da se koristi teške bombe na kijev.Nema saradnje između komande malo oružja dobivaju na front zato sto ga prodaju Ukrajincima mislim da su im prodali i ova sredstva za elektronsko ometanje.

    0
    5
  2. I onda im Ukri autoputem ‘ladno uđu 35 km…i još su tamo.Nema rata gde čizma ne stane.A tom “čizmom”mora neko sposoban da komanduje.Očigledno niti je bilo čizme,niti sposobnih da komanduju.Džabe dronovi,iskanderi,FAB_ovii ostala tehnika.Teško je poverovati da su pušteni iz nekog razloga,jer je mnogo civilnih žrtava,skoro 1000kvm oteto i nanešena ozbiljna sramota ruskoj strani.

    3
    4
  3. Eto sad se lepo vidi zašto su pušteni da uđu u teritoriju Rusije .prvo su im zatvorili povratak a onda kreće ” PASULJANSKE LIVADE _ ODNOSNO VOJNI POLIGON ZA TEATIRANJE I USAVRŠAVANJE NOVIJIH IGRAČAKA , BEZ BOJAZNI DA ĆE DOĆI U RUKE NEPRIJATELJIMA ,KAO DO SADA ŠTO SU RUSI RADILI SA SVIM NATO OPTEMAMA KPJE SU OBARALI ŠTO NEŽNIJE DA POSLE VIDE KAKO I ŠTA SE TU DEŠAVA I AKO MOŽE ISKORISTE NEKE IDEJE .MADA VIŠE SU NAIŠLI NA MANE I USPELI DA IM NAPRAVE HAKOVANJE SVEGA ŠTO NAVODE SATELITI GPRS. A ULRAINA I UAPAD SLAVE 50km PROBOJA …PA NAPOLEON DO MOSKVE STIGAO DA SE MALO UGREJE PRED POVRATAK. I SVE VREME JELI SU SVOJE LEŠEVE JER RUSI ŠTO NISU MOGLI ODNETI UNIŠTAVALI SU PRE ODLASKA. PA TO SINE PROBAJ MALU ILI VELIKU NUŽDU OD NOVEMBRA DO MAJA…

    5
    2
  4. Baš ih dronuju, odoše ukrajinci i američka tehnologija nebu pod oblake 😂

    17
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version