Naslovna Novosti Sabotaža u Nemačkoj: Dve baze Bundesvera uključene u sukob u Ukrajini, zatvorene...

Sabotaža u Nemačkoj: Dve baze Bundesvera uključene u sukob u Ukrajini, zatvorene zbog sumnje na trovanje

1
vojnik vrsi nuzdu ilustracija
vojnik vrsi nuzdu ilustracija
google news

Dve vojne jedinice nemačke vojske u Kelnu su u izolaciji. Tamošnje vlasti istražuju moguće akte sabotaže, jer navodno postoje sumnje da bi voda iz lokalnog izvora vode mogla biti kontaminirana.

Vojna baza Bundesvera u Keln-Vanu, gde se inače nalazi i vojni aerodrom, zakatančena je u sredu ujutro nakon što su se pojavile sumnje o mogućoj kontaminaciji vodovoda.

Vojnicima koji su stigli nije bilo dozvoljeno da uđu u kompleks. Niko u bazi nije smeo da izađe iz kasarne. Okolina je bila u velikoj meri izolovana.

Kako prenosi lokalno glasilo Zeit, baza Keln-Van će se ponovo otvoriti nakon zatvaranja, rekao je juče popodne portparol Teritorijalne komande Bundesvera.

Vazdušna baza Keln-Van je važno čvorište za vojnu podršku Ukrajini. Ukrajinski vojnici koji su prošli obuku u Nemačkoj redovno se vraćaju odatle preko Poljske pa nazad u pravcu Kijeva.

Baza Keln-Van trebalo bi da ima sopstvenu pumpnu stanicu za vodu. Uzorci prikupljene vode odneti ​​su u laboratorije.

Kako navodi još jedno nemačko glasilo, DerSpiegel, policija, vojna policija i vojna kontraobaveštajna služba Bundesvera istražuju sumnje o “sabotažnoj operaciji protiv Bundesvera”.

U internoj komunikaciji Teritorijalne komande Bundesvera (TFK), od osoblja koje je još u kasarni zamoljeno je da prijavi „neobično ponašanje“. Naznaka da nadležni pretražuju područje u potrazi za mogućim počiniocima.

Već u sredu uveče iz Bundesvera je bilo internih izveštaja da je “sumnjiva osoba viđena u blizini ograde koja okružuje kasarnu i da je pobegla nakon što je otkrivena”.

U kompleksu kasarne Keln-Van zaposleno je oko 5.500 ljudi (1.200 civila, 4.300 vojnika).

poverljivi dokument bundesver mora da se pripremi za rat sa rusijom
Snage Bundesvera

Tamo je smeštena i letačka služba, koja je odgovorna za putovanja ministara, pošto je kasarna direktno u blizini aerodroma Keln Bon.

Gastro problemi

Prema informacijama Špigla, aerodromska policija Bundesvera primila je nekoliko prijava o gastrointestinalnim tegobama. Još nije jasno da li postoji veza sa vodom za piće.

Sličan slučaj u NATO bazi Gajlenkirhen

Takođe, sličan slučaj se istražuje i u bazi NATO-a u Gajlenkirhenu u Severnoj Rajni-Vestfaliji, koja je zatvorena, takođe pod sumnjom za sabotažu.

Podsećamo da su špijunski avioni AWACS stacionirani u bazi Gajlenkirhen.

Portparol Teritorijalne komande Bundesvera u Berlinu potvrdio je informaciju koju je u sredu izneo “Zidojče cajtung”.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version