Naslovna Novosti Invazija Kijeva na Kursk: Lovci F-16 prvi put primećeni iznad ruske teritorije...

Invazija Kijeva na Kursk: Lovci F-16 prvi put primećeni iznad ruske teritorije dok ukrajinske trupe ulaze 30 kilometra duboko

6
invazija kijeva na kursk lovci f 16 prvi put primećeni iznad ruske teritorije dok ukrajinske trupe ulaze 30 kilometra duboko
invazija kijeva na kursk lovci f 16 prvi put primećeni iznad ruske teritorije dok ukrajinske trupe ulaze 30 kilometra duboko
google news

Izveštaji o upotrebi aviona F-16 iznad teritorije Ruske Federacije izazvali su širok odjek. Iako su se pojavili demanti da bi to možda mogli biti MiG-29, oni ne isključuju mogućnost upotrebe američkih lovaca.

Šef administracije okruga Kahovka Pavel Filipčuk rekao je da su F-16 prvi put primećeni iznad dela Hersonske oblasti pod kontrolom Rusije.

Bilo je samo pitanje vremena kada će se američki lovci u službi ukrajinskih oružanih snaga pojaviti u blizini linije fronta. Međutim, Kijev još nije odlučio da koristi ove letelice tokom napada na Kursku oblast.

Strahovi Kijeva od upotrebe F-16 u borbu u pravcu Kurska objašnjavaju se visokom zasićenošću ruske protivvazdušne odbrane, što korišćenje takvih aviona čini rizičnim. Međutim, to ne znači potpuno odbijanje njihove upotrebe u budućnosti.

Trenutna situacija može se smatrati indirektnom potvrdom da Kurska oblast nije glavni pravac napada ukrajinskih Oružanih snaga. Mogući su i napadi na druge sektore fronta, što zahteva povećanu pažnju i spremnost ruskih trupa.

U pravcu Kurska, ukrajinska vojska je aktivirala upotrebu vojne avijacije, javljaju brojni izvori među kojima se ističe Jurij Kotenok.

Helikopteri, koji verovatno pripadaju 18. zasebnoj brigadi armijske avijacije Oružanih snaga Ukrajine, bazirani su u Poltavi i sada aktivno učestvuju u neprijateljstvima u toj oblasti.

Prema rečima vojnih zvaničnika, helikopteri se koriste za različite zadatke, uključujući transport osoblja i municije, kao i evakuaciju ranjenih. Ovo značajno povećava mobilnost i efikasnost ukrajinskih trupa, omogućavajući im da brže reaguju na promene na frontu i podržavaju svoje jedinice na terenu.

Situacija u Sudžanskom okrugu i dalje je izuzetno napeta. Ukrajinska vojska nastavlja ofanzivu, dok ruske snage preduzimaju mere da obuzdaju napad.

U ovom trenutku lovci i bombarderi Oružanih snaga Ukrajine ne deluju u ovom pravcu, međutim, nije isključena njihova upotreba u bliskoj budućnosti.

Brigada „Pjatnaška“ i Vagnerovci došli u pomoć čečenskom odredu „Aida“ u kurskoj oblasti

Ruska vojska je pojačala odbranu Kurskog regiona prebacivanjem međunarodne brigade „Pjatnaška“, grupe „Ratibora“ (bivši komandant PMC „Vagner“) i grupe specijalnih snaga „Aida“ u region. Prema ruskim izvorima, dve poslednje grupe već aktivno učestvuju u neprijateljstvima.

Jedinice iz Čečenije koje su branile rusko-ukrajinsku granicu u Kurskoj oblasti nisu bile u stanju da zaustave napredovanje Oružanih snaga Ukrajine. Komandant specijalnih snaga Ahmat, Apti Alaudinov rekao je da je ukrajinska vojska prošla pored uporišta čečenskih specijalnih snaga, koristeći kružne rute.

Međunarodna brigada „Pjatnaška“, poznata po svom iskustvu i koherentnosti, stigla je u Kursku oblast da ojača odbrambene linije i pomogne u odbijanju ukrajinskih napada. Ova brigada, koju čine borci različitih nacionalnosti, dokazala se u brojnim operacijama i ima visok nivo obučenosti.

Grupa Ratibora, koju je predvodio bivši komandant Vagnerovaca, takođe je stigla u region da učestvuje u neprijateljstvima. Prema ruskim izvorima, ova grupa je već ušla u borbu sa jedinicama Oružanih snaga Ukrajine, pružajući značajan otpor.

U Kursku oblast upućena je i specijalna jedinica „Aida“, poznata po dejstvima na raznim žarištima. Ova grupa visoko obučenih boraca već je aktivna na liniji fronta, podržavajući ruske trupe i graničare.

Međutim, zbog pojavljivanja video snimaka, ukrajinski i zapadni stručnjaci su uspeli da identifikuju oblast na kojoj je snimak snimljen, što otvara niz pitanja u vezi sa bezbednošću informacija.

Teritorija koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine u Kurskoj oblasti povećala se na 30 kilometara

Ukrajinske formacije nastavljaju da proširuju svoju zonu kontrole u ​​Sudžanskom okrugu Kurske oblasti, dostižući 30 km, izvestio je ruski vojni bloger Mihail Zvinčuk, alijas Ribar.

Prema njegovim rečima, ukrajinske trupe napreduju brzim naletima, zaobilazeći džepove otpora ruskoj vojsci kamenitim putevima.

Prema rečima Zvinčuka, u ovom trenutku Oružane snage Ukrajine uspele su da preuzmu kontrolu nad naseljima Kozačka Loknja, Mirni, Kruglik i Bondarevka.

Iz južnog pravca ukrajinska vojska je ušla u Martinovku, gde je započela bitku sa tamo smeštenim ruskim trupama. Istovremeno su se vodile intenzivne borbe na ulazu u Korenevo, a pokušano je i da se zauzme Olgovka i Kremjanoje.

Zvinčuk takođe napominje da je ukrajinska vojska počela da koristi uniforme ruskog vojnog osoblja i civilni medicinski transport za zauzimanje položaja i kontrolnih punktova Oružanih snaga Rusije.

U pitanju je posebno nezgodna okolnost jer takve akcije mogu dovesti do povećanja civilnih žrtava i predstavljati dodatne izazove za ruske snage.

6 KOMENTARA

  1. Ruska Pvo cirkus ,imaju dobra sredstva lose organizovana ili mozda zbog stalnih.napada Ukr.dronova,mora da se premesta stalno.F-16 ,ne ni smeli da pridju blizu granice.Izgleda,glavni problem nepostojanje tampon zone na granici po celoj duzini fronta.

    1
    5
    • Ne znam dokle su stigli Ukri, ali da su Rusi pretrpeli strašne gubitke, postaje evidentno. Neko bi zbog ovoga mora da robija.

      4
      1
      • Gubitci su neminovni u svakom ratu mada su neke zadnji anglosaski pohodi uljuljali kako se może ratovati bez gubitaka pa sada ćvrkuću o šamarima,sramoti itd itd.Ništa bolje nebi se proveli ni Amerika,Britanija ili Francuska,Njemačka ako bi morali ratovati sa takvim intenzitetom i još u regijama sa svojim sunarodnjacima a možda i nebi imali obzira prema njima ko će ga znati. Čak i zapadne medija konstatiraju da je ovo samoubilačka akcija,mogli su te rezerve bolje i efikasnije upotrijebiti na kritičnim točkama fronta umjesto otvarati novi.

        1
        1
      • Nisu rusi pretrpeli strašne gubitke..mislim da su veće gubitke imali ukrajinci a da bi neko morao na robiju apsolutno stoji

        5
        1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version